Λ. Κιτσαντά: Αντιδημοκρατικός ο νόμος για την κυβερνησιμότητα των Δήμων

«Αντιδημοκρατικό» χαρακτηρίζει το νόμο “περί κυβερνησιμότητας των Δήμων”, με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, με επικεφαλής την Λίτσα Κιτσαντά.

Μάλιστα στην ανακοίνωσή της η Κα κιτσαντά επισημαίνει πως «Οι εξουσίες που δίνονται πλέον από το νέο νόμο της ΝΔ στις μειοψηφικές παρατάξεις των δημάρχων οδηγούν στην γιγάντωση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου σε βάρος των εκλεγμένων οργάνων της Αυτοδιοίκησης και της συνθετικής & συλλογικής λειτουργίας τους»!

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την εσπευσμένη, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, ψήφιση του εκτρωματικού νομοσχεδίου για την λεγόμενη “κυβερνησιμότητα” των Δήμων, χτυπά την δημοκρατία, φαλκιδεύει την βούληση των πολιτών έτσι όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και ακυρώνει με τρόπο αυταρχικό & αντισυνταγματικό, όσα θετικά κόμιζε η εφαρμογή της απλής αναλογικής για τη συλλογική & δημοκρατική λειτουργία των δήμων.

Οι εξουσίες που δίνονται πλέον από το νέο νόμο της ΝΔ στις μειοψηφικές παρατάξεις των δημάρχων οδηγούν στην γιγάντωση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου σε βάρος των εκλεγμένων οργάνων της Αυτοδιοίκησης και της συνθετικής & συλλογικής λειτουργίας τους.
Δημιουργούνται στο εξής «φτιαχτές» πλειοψηφίες από τις παρατάξεις των δημάρχων στις ενισχυμένες -όσον αφορά τις αρμοδιότητες- επιτροπές των Δήμων (Οικονομική & Ποιότητας Ζωής) καθώς και στα ΔΣ των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, αφαιρώντας με τρόπο πραξικοπηματικό αρμοδιότητες από τα εκλεγμένα Δημοτικά Συμβούλια και δημιουργώντας έτσι όρους αδιαφανούς και αυταρχικής λειτουργίας τους.

Αυτή βέβαια τη δυνατότητα η κυβέρνηση της ΝΔ την αντλεί από την ελλιπή & κουτσουρεμένη “απλή αναλογική” που έδωσε τη δυνατότητα εκλογής δημάρχων ξεχωριστά από την 2η Κυριακή. Μια ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που λειτούργησε ως “κερκόπορτα” εν τέλει για την υπονόμευση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, όπως σωστά και έγκαιρα είχε επισημάνει η δημοτική μας παράταξη ένα χρόνο πριν.

Η νέα αυτή δυσμενής κατάσταση που δημιουργείται ήδη στην τοπική αυτοδιοίκηση, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, γι αυτό και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις για την ανατροπή της στην πράξη, ώστε να μην μετατραπεί το νεοεκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας σε διακοσμητικό και άβουλο όργανο.