Με ποιόν θα συμπράξει ο Χρήστος Τσιρογιάννης;

Το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των δήμων, που φιλοδοξεί να άρει την αδυναμία διοίκησής τους από τον εκάστοτε δήμαρχο, λόγω αδυναμίας πλειοψηφίας από την απλή αναλογική με την οποία έγιναν οι δημοτικές εκλογές, είναι γεγονός.

Και σύμφωνα με αυτό δύο ή και περισσότεροι συνδυασμοί που μετείχαν στις εκλογές, με βασικό και απαραίτητο «παίκτη» τον συνδυασμό του δημάρχου, μπορούν να συμπράξουν και να συγκυβερνήσουν τον δήμο, στα πλαίσια της συγκυβέρνησης που μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο!

Έτσι λοιπόν, στα καθ’ ημάς, ο Χρήστος Τσιρογιάννης, Δήμαρχος Αρταίων και με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, αρκεί να συμπράξει με έναν εκ των συνδυασμών της Κας Τζένης Ταπραντζή, ή του Γιάννη Παπαλέξη, ή του Γιώργου Μπαλάγκα και να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ήδη αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, πως «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»!

Κι αυτό γιατί «βολεύονται»  με την αριθμητική ανάλυση του νομοσχεδίου!

Όπου οι 12 εκλεγμένοι σύμβουλοι του Χρήστου Τσιρογιάννη αθροιζόμενοι είτε με τους 6 της Τζένης, είτε με τους 6 του Γιάννη, είτε με τους 5 του Γιώργου, δίνουν όντως πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και άρα κυβερνησιμότητα στον Δήμο!

Όμως ποιος στα αλήθεια πιστεύει, ότι οι συμπράξεις συνδυασμών και παρατάξεων γίνονται με βάση τους αριθμούς;

Ή για να γίνoυμε πιο ξεκάθαροι, με βάση τα …αξιώματα, που φαίνεται πλέον να …περισσεύουν, σαν διαπραγματευτικό ατού του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, καθώς με το νέο νόμο, πλέον μειώνεται και η θητεία των αντιδημάρχων, η οποία γίνεται ετήσια;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους.

Η σύμπραξη Τσιρογιάννη – Ταπραντζή, ούτε στο πιο ευφάνταστο σενάριο δεν μπορεί να «παίξει», όχι απλώς γιατί οι δύο τους αναμετρήθηκαν για την θέση του Δημάρχου, αλλά γιατί πάνω και κύρια από όλα, τις δύο παρατάξεις φαίνεται να χωρίζει ιδεολογική άβυσσος. 

Ήδη οι πρώτες αψιμαχίες εκφράστηκαν, με την εξεύρεση χώρου (γραφείου) όπου θα στεγαστεί η δημοτική παράταξη της Κας Ταπραντζή, για να …συνεδριάζει!

Η σύμπραξη Τσιρογιάννη – Παπαλέξη, η οποία θα προσέφερε και επιπλέον πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, σε πρώτη φάση τουλάχιστον δεν δείχνει εφικτή, καθώς ο συνδυασμός του Γιάννη δεν φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει σαν ενιαίος δημοτικός φορέας, με ευθύνη ίσως και του ίδιου του Παπαλέξη, ο οποίος σαν να μην έχει ακόμη ξεπεράσει το σοκ των εκλογών και σαν να μην μπορεί να προσαρμοστεί στο νέο στάτους, αναζητώντας ίσως και ο ίδιος το επόμενο βήμα του!

Και σύμφωνα με το νόμο, σύμπραξη μπορεί να γίνει μόνον εφόσον το σχετικό πρακτικό που θα κατατεθεί στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, φέρει την υπογραφή της απόλυτης πλειοψηφίας των συμβούλων των συνδυασμών που …συμπράττουν!

Οπότε η επιλογή που μένει ως λύση για τον Χρήστο Τσιρογιάννη, είναι αυτή της σύμπραξης με τον συνδυασμό του Γιώργου Μπαλάγκα!

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει κι εδώ είναι κατά πόσο οι δύο άνδρες είναι διατεθειμένοι να λησμονήσουν, όλα εκείνα που τους χώρισαν προεκλογικά και οδήγησαν τον Στρατηγό στην συγκρότηση συνδυασμού, για να μπορέσουν να οικοδομήσουν την κυβερνησιμότητα του Δήμου Αρταίων στην βάση της ειλικρινούς συνεργασίας;

Γιατί η σύμπραξή τους, δίνει οριακή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και δεν επιτρέπει ούτε «δεύτερες σκέψεις», πολύ δε περισσότερο …κλοπές πολύφερνων νυφών!

Σε ότι αφορά δε για την σύμπραξη με τον συνδυασμό του κ. Καλλώνη, αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς η στάση του ΚΚΕ είναι σαφής στα περί συνεργασιών, ενώ το ίδιο ισχύει και με τον συνδυασμό της Κας Λίτσας Κιτσαντά. Επιπλέον οι συμπράξεις αυτές δεν είναι δυνατόν να παράγουν πλειοψηφία!

Πάντως, το σχετικό νομοσχέδιο, προβλέποντας κι αυτές τις δυσκολίες, δίνει κάποιες άλλες διεξόδους, με την μεταφορά μιας σειράς αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο, στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, όπου ορίζει πως η πλειοψηφία τους θα ανήκει στον συνδυασμό του Δημάρχου!

Όμως κι αυτές οι αρμοδιότητες σχετίζονται, με ήσσονος σημασίας θέματα, καθώς για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν το Δήμο, οι αρμοδιότητες και αποφάσεις παραμένουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μένει λοιπόν, να δούμε άμεσα πως θα καταφέρει ο Χρήστος Τσιρογιάννης να λύσει αυτόν τον γρίφο, αν βέβαια θέλει να παράξει αποτελέσματα προς όφελος των δημοτών και της Άρτας γενικότερα.

Χ.Α.Α.