Μπορεί να γίνει η Άρτα «έξυπνη πόλη»;

Την ώρα που η τεχνολογία «καλπάζει», εκπλήσσοντάς μας καθημερινά με τις ανακαλύψεις, τις υπηρεσίες και τα επιτεύγματά της, η τοπική αυτοδιοίκηση στην Άρτα, φαίνεται «κολλημένη» και αδύναμη όχι μόνον να την ακολουθήσει, αλλά και απλώς να την παρακολουθήσει!

Δείχνοντας μια ολέθρια υστέρηση απέναντί της, ούτε αυτή την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να φέρει επιτυχώς σε πέρας.

Έτσι ακόμη και τώρα για ένα χαρτί από το Ληξιαρχείο πρέπει ο αρτινός δημότης να πάει στο δημοτικό μέγαρο, στην αρμόδια υπηρεσία, να υποβάλει το αίτημά του και ανάλογα με τις διαθέσεις και το φόρτο εργασίας της υπηρεσίας να το πάρει σε μία, δύο ή και περισσότερες μέρες.

Κι όμως!              

Το πρόβλημα αυτό, που αφορά την καθημερινότητα των δημοτών, είναι πολύ απλό στη λύση του.

Αρκεί η δημιουργία ενός κέντρου που θα λαμβάνει τα αιτήματα των δημοτών και το οποίο θα βασίζεται σε μια βάση δεδομένων, θα τα καταχωρεί άμεσα και ψηφιακά και θα ικανοποιούνται ή θα απορρίπτονται σε χρόνο ρεκόρ!

Έτσι το κέρδος θα είναι πολλαπλό για τον δήμο μας.

Γιατί πέραν από την άμεση  ικανοποίηση του αιτήματος του δημότη, θα βλέπει ότι πλέον δεν χρειάζεται ούτε μεσάζων, ούτε πλάγιο μέσο για την επίλυση του προβλήματός του, γεγονός που από μόνο του θα αποκαθιστά και θα ενισχύει την εμπιστοσύνη του στην δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες του δήμου.

Κι αν αυτή είναι μια εφαρμογή, την οποία άμεσα μπορούν να «εισπράξουν» οι αρτινοί δημότες, είτε θετικά είτε αρνητικά, υπάρχουν κι άλλες εφαρμογές που μπορεί να μην γίνονται άμεσα αντιληπτές από τους δημότες, ωστόσο είναι καθοριστικές για τα συμφέροντά του.

Για παράδειγμα, ποιος από μας, είτε στην πόλη είτε στα χωριά, δεν ήρθε αντιμέτωπος με την εικόνα αναμμένης μια σειράς από λάμπες, μέρα – μεσημέρι και σβηστής το …βράδυ;

Μιας εικόνας ικανής να σε εξοργίσει αλλά και να σε …επιβαρύνει οικονομικά στην καταβολή των δημοτικών τελών!

Ή ποιος από μας δεν είδε, σε όλη την επικράτεια του δήμου Αρταίων, κάδους απορριμμάτων «τίγκα» στο σκουπιδομάνι και πεδίο δόξης λαμπρό όλων των αδέσποτων ζώων, σε ώρες που δεν λειτουργεί το σύστημα αποκομιδής του Δήμου;

Κι όμως κι εδώ οι λύσεις στα προβλήματα αυτά είναι πολύ απλές:

Αρκεί η τοποθέτηση ειδικών αισθητήρων που θα ειδοποιούν το κέντρο για το πρόβλημα, τόσο του φωτισμού όσο και των απορριμμάτων, ώστε άμεσα να επιλαμβάνονται οι υπηρεσίες και να επιλύουν το ζήτημα εν τη γενέσει του και χωρίς να χρειαστεί ούτε ο δημότης να ειδοποιήσει σε αριθμό, που φευ δεν θα ανταποκρίνεται κανείς, αλλά και ο επισκέπτης της Άρτας δεν θα έρχεται αντιμέτωπος με αυτές τις αποκρουστικές εικόνες!

Νέος άνθρωπος είναι ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης κι ασφαλώς ως επιστήμονας γνώστης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

Γιατί, λοιπόν, δεν αποφασίζει αρχίζοντας από αυτά τα απλά να βελτιώσει αφενός την παροχή υπηρεσιών στον δημότη, αφετέρου δε να τον εκπαιδεύσει και να τον προετοιμάσει για πιο περίπλοκες εφαρμογές, που θα αφορούν τα δίκτυα ύδρευσης και τις πιθανότητες διαρροών, καθώς και άλλες δράσεις;

Το παράδειγμα των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας, το έχουμε ήδη δίπλα μας. Στον όμορο με το νομό μας Δήμο Τρικάλων, όπου οι δράσεις του έχουν επεκταθεί και έχουν βρει εφαρμογή σε πολλά πεδία του δήμου.

Ακόμη και σε αυτό το πολύπλοκο και δύσκολο του κυκλοφοριακού, όπου με την εγκατάσταση του λεωφορείου χωρίς οδηγό, βρήκε τον χώρο μέσα στην πόλη και για την δημιουργία ποδηλατόδρομου, παράλληλου με το δρομολόγιο του εν λόγω λεωφορείου, δίνοντας την απαραίτητη ανάσα στους δρόμους της!

Κι αυτές είναι κάποιες μόνο από τις εφαρμογές της τεχνολογίας, που μπορούν να μετατρέψουν την Άρτα σε αυτό που αποκαλούμε «έξυπνη πόλη»!

Χ.Α.Α.