Επιβάλλεται η αλλαγή διοικήσεων

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΕΤΣΗΣ

Περισσότερο με επικοινωνιακά κόλπα, μοιάζουν οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις του νέου υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, στα Νοσοκομεία και σε καμία περίπτωση δεν πείθουν κανέναν σοβαρό άνθρωπο, ότι προσεγγίζουν την ουσία των προβλημάτων των Νοσοκομείων όλης της χώρας… Γιατί σε καμία περίπτωση, οι πολίτες που στήριξαν την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν αναζητούν εντυπώσεις. Αναζητούν την ουσία, που είναι η απάντηση στην διάλυση των νοσοκομείων και με ποιόν τρόπο θα λειτουργήσουν σωστά, από δω και στο εξής…

-Χρειάζεται αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Υγείας, στο Νοσοκομείο Άρτας, για να διαπιστώσει την πλήρη διάλυση;

Κάθε άλλο… Γιατί δεν χρειάζεται ο ίδιος ο υπουργός να διαπιστώσει την διάλυση, αφού όλοι γι’ αυτή μιλούν και το σημαντικότερο, δεν μπορεί να βρεθεί πολίτης, ο οποίος θα ισχυριστεί πως λειτουργεί στοιχειωδώς το Νοσοκομείο Άρτας, που στο παρελθόν αποτελούσε το παράδειγμα για όλη την ελληνική περιφέρεια… Το ίδιο ισχύει και στην Πρέβεζα… Κάποτε αυτό το Νοσοκομείο, θα πρέπει να λειτουργήσει.

Την κατάσταση λοιπόν την γνωρίζει πολύ καλά ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, και μπορεί να την συζητήσει και με τους βουλευτές κάθε νομού, για το τι πρέπει να γίνει άμεσα και ποιοί θα το πράξουν… Επαναλαμβάνουμε πως  η διαμορφωμένη κατάσταση δεν επιβάλλει παρά την έναρξη της προσπάθειας, αποκατάστασης της λειτουργίας των ιδρυμάτων, που… νοσούν!

Επιβάλλεται άμεσα ν’ αλλάξουν οι διοικήσεις, όλων των Νοσοκομείων και κυρίως της περιφέρειας… Όσο μένουν οι διορισμένοι απ’ τον Πολάκη, μόνο ζημιά κάνουν, γιατί έχουν ως αποστολή να διαλύσουν τα πάντα, πριν παραδώσουν. Και επί πλέον, να δημιουργούν καθημερινά ένταση ανάμεσα στους εργαζόμενους, οι οποίοι με το φιλότιμό τους, τα κράτησαν όρθια, όλα τα τελευταία χρόνια.

Δεν πρέπει η νέα κυβέρνηση να δει την επιλογή των διοικήσεων των Νοσοκομείων, ως μία διαδικασία συμψηφισμού, μεταξύ αποκατάστασης πολιτευτών και ανάδειξης προστατευόμενων των ισχυρών. Πρέπει να δει με περίσσεια σοβαρότητας, τα στελέχη που μπορούν να εργαστούν για την εκ νέου οργάνωση των νοσοκομείων και σε λογικό χρόνο να φανεί το αποτέλεσμα.

Θα χρειαστεί να επιλεγούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάνουν αυτό που η διαμορφωμένη άθλια κατάσταση ζητάει. Να δουν την πραγματική κατάσταση και να τολμήσουν να κάνουν αυτό που επιβάλλεται, χωρίς να υπολογίζουν το αν ο ένας αρμόδιος ανήκει στο ένα κόμμα και ο άλλος στο αντίπαλο κόμμα. Όσοι εργάζονται ν’ ανταμειφθούν και όσοι επιμένουν να… λουφάρουν, να πάνε από εκεί που ήρθαν.

Γιατί έχουμε ζωντανό το παράδειγμα και με βάση αυτό, πρέπει να γίνουν οι όποιες αναλύσεις και συζητήσεις. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας, που διόρισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μόνο όσα δεν έπρεπε να γίνουν. Λειτούργησε βάζοντας τον ρεβανσισμό σε πρώτο πλάνο. Και τώρα που ουσιαστικά έληξε η θητεία τους, έρχονται τα μαντάτα! Όσοι έπεσαν θύματα του ρεβανσισμού, δικαιώθηκαν απ’ τα αρμόδια δικαστήρια και τώρα καλείται το Νοσοκομείο, απ’ το ισχνό ταμείο του, να πληρώσει τα σπασμένα! Την ίδια ώρα η διάλυση, σε όλους τους τομείς και φυσικά σε όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου… προελαύνει.

Λογικό είναι οι καταδικασμένοι για ρεβανσισμό, να μην μπορούν ν’ αξιοποιήσουν όλο το δυναμικό του Νοσοκομείου, για ν’ ανακόψουν αυτή την διάλυση. Που σημαίνει άμεσα, σε διάστημα λίγων ημερών, θα πρέπει ν’ αντικατασταθούν. Δεν υπάρχει ασθενής ή συνοδός ασθενή, που θα βρεθεί στο Νοσοκομείο της Άρτας και δεν θα πει «φτάνει πιά», αναζητώντας αυτή την πολυπόθητη αλλαγή.

Και για να μιλήσουμε, για την έτοιμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη…

-Δεν έπρεπε να είναι έτοιμη, για τις αλλαγές στην υγεία;

Το έλεγαν ότι είναι έτοιμοι, αλλά δεν το εννοούσαν. Γιατί αν επιχειρήσουν τις αλλαγές στα Νοσοκομεία, είναι σαφές ότι θα πρέπει να αρχίσουν  απ’ τις αλλαγές στις διοικήσεις…

Φυσικά είναι και πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν, με βάση και το πρόγραμμα που ανακοίνωσε προεκλογικά ο νυν πρωθυπουργός, αλλά αν δεν αλλάξουν οι διοικήσεις, αυτά που ανακοινώθηκαν προεκλογικά, θ’ αποτελούν κενό γράμμα…

Όσο για την Άρτα και την Πρέβεζα, οι προτάσεις, υπάρχουν. Το θέμα είναι αν θ’ αξιοποιηθούν…