Γιατί η Γεννηματά έδιωξε τον Βενιζέλο από το ΚΙΝΑΛ

Το ηχηρό διαζύγιο Γεννηματά – Βενιζέλου προκάλεσε ισχυρούς μετασεισμούς στο Κίνημα Αλλαγής.

Το βέβαιο είναι ότι η υψηλού ρίσκου κίνηση Γεννηματά επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο είναι ακόμη πρόωρο να εκτιμηθεί ποιες θα είναι και ιδίως αν θα είναι θετικές ή αρνητικές για το Κίνημα Αλλαγής.

Κατ’ αρχήν είναι σαφές ότι επρόκειτο για προσωπική πολιτική επιλογή της Φώφης Γεννηματά. Και η τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και η – αναμενόμενη εξ αυτού του λόγου – αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου.

Κύκλοι της Χ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι “Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον Γιώργο Καμίνη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας για να σηματοδοτήσει πολιτικά τη σταθερή απόφαση για τη διεύρυνση του χώρου και την ενίσχυση του νέου πολιτικού φορέα ώστε να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο”. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν δε ότι η απόφαση αυτή “ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του Σύριζα για να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές. Για να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ”.

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ “η επιλογή του Γιώργου Καμίνη με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της, θα συμβάλλει σημαντικά σε αυτό”. Στη Χ. Τρικούπη δίνουν την δική τους εκδοχή για το τι διημήφθη στην συζήτηση Γεννηματά-Βενιζέλου: “Στο πλαίσιο της σημερινής της συνάντησης με τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο του ζήτησε να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπηρετηθεί η ενότητα και η δική του ενεργή παρουσία σε αυτή την κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση. Η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν ” πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ή τίποτα”. Για να καταλήξουν στην Χ Τρικούπη με μια απάντηση-φαρμάκι κατά του Ευ Βενιζέλου ο οποίος στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι με αυτή την επιλογή το ΚΙΝΑΛ μετατρέπεται σε “ουρά” του ΣΥΡΙΖΑ: “Όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σε αυτήν την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ” λέει η Χ. Τρικούπη.

Γιατί αυτή η κίνηση;

Οπως προκύπτει από τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, ο στόχος ήταν διττός: Αφενός να σηματοδοτήσει την διεύρυνση, αφετέρου να δώσει ένα σινιάλο στον προοδευτικό κόσμο ότι το ΚΙΝΑΛ είναι κόμμα σοσιαλδημοκρατικό και όχι κεντρώο, που παλεύει για την αυτοδυναμία της παράταξης έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να δώσει και ένα επιχείρημα στον κόσμο αυτό, να μην υποκύψει στην προπαγάνδα  του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΚΙΝΑΛ είναι δεδομένο στη ΝΔ.

Συνιστά στροφή υπέρ ΣΥΡΙΖΑ; Κατά την Χ. Τρικούπη καθόλου. Η επιλογή του Γιώργου Καμίνη και τα  πολιτικά χαρακτηριστικά της, διόλου δεν  σηματοδοτούν οποιοδήποτε σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ακριβώς αντίθετο. Τον ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνουν όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σε  αυτήν την κρίσιμη μάχη απέναντι λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό του κυρίου Τσίπρα και της παρέας του.

«Ουρά είναι όσοι επιλέγουν μετωπική να είναι απόντες επειδή δεν τους διορίσαμε βουλευτές» λέει με απλά λόγια η διαρροή από τη Χ. Τρικούπη.

Σημαντικό επιχείρημα σε όσους λένε τα περί στροφής στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι στην δεύτερη θέση του επικρατείας θα τοποθετηθεί κατά πληροφορίες του iefimerida.gr  ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Το έμπειρο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που παρέμεινε στο ΚΙΝΑΛ είναι εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο της κεντροαριστεράς που έχει αρνηθεί να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει εκφράσει παντοιοτρόπως την αντίθεσή του με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Απόδειξη; Οτι δεν ακολούθησε τον Θ. Θεοχαρόπουλο στην σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί τώρα;

Γιατί όμως η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να κάνει αυτή την κίνηση και μάλιστα τώρα, παραμονές του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Από όσα αναφέρουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, προκύπτει ότι η Φ. Γεννηματά κατέληξε στην συγκεκριμένη επιλογή τώρα, με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που προέκυψαν από τον α’ γύρο των εκλογών. Με βάση αυτά, λένε στην Χ. Τρικούπη, η επιλογή ήταν μία: Μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του και ό,τι εκπροσωπούν. Σε αυτή την λογική η εκτίμηση φαίνεται να ήταν ότι ο,τιδήποτε μπορούσε να αξιοποιηθεί ως επιχείρημα από τον ΣΥΡΙΖΑ για να “εγκλωβίσει” ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε να αφαιρεθεί. Ως προς το διαδικαστικό και τον χρόνο επιλογής της κίνησης αυτής, λένε επίσης στο ΚΙΝΑΛ ότι κανένα άλλο κόμμα δεν έχει ανακοινώσει τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του. Το ερώτημα είναι αν επαρκεί ο χρόνος μέχρι την 7η Ιουλίου, προκειμένου να αφομοιωθούν τα όποια θετικά χαρακτηριστικά της, στο σύνολο των προδευτικών ψηφοφόρων. Εκεί η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Αν οι εκλογές γίνονταν τον Οκτώβριο, όπως διαφαίνονταν αρχικά, στελέχη του ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι ο χρόνος θα ήταν επαρκής, όμως τώρα τα περιθώρια στενεύουν.

Γιατί Καμίνη;

Στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την Ευρωβουλή “σηματοδοτεί την διεύρυνση του ΚΙΝΑΛ προς άλλους χώρους (καθώς δεν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ), παρέμεινε συνεπής και σοβαρός και προσθέτει, δεν αφαιρεί, δυνάμεις”.

Γιατί σύγκρουση με Βενιζέλο;

Οπως αναφέρουν στελέχη της Χ. Τρικούπη, ο Ευ. Βενιζέλος απο 2015 ως σήμερα κρατούσε σαφείς αποστάσεις από την συλλογική λειτουργία του ΚΙΝΑΛ. Δεν μετείχε σε συνεδριάσεις, κρατούσε  απόσταση “πολύ παραπάνω από όση επιτρέπεις συνειδητά σε έναν πρώην πρόεδρο” όπως λένε. Επιπλέον, περίπου ένα χρόνο πρίν ο Ευ. Βενιζέλος είχε αποφασίσει να διαμηνύσει στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ μέσω ΜΜΕ ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος με σταυρό. “Δικαιώμά του” λένε αλλά προσθέτουν ότι “αυτό δεν καθιστά κανέναν πρώην πρόεδρο αυτοδικαίως επικεφαλής του Επικρατείας”.

Εξάλλου, σημεώνουν, είναι “στην απόλυτη ευχέρεια της προέδρου να χαράξει στρατηγική και να επιλέξει τον επικεφαλής του Επικρατείας”. 

Πληροφορίες από στελέχη κοντά στην Φ. Γενηματά, αναφέρουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχε διαμηνυθεί στον κ. Βενιζέλο μέσω τρίτων προσώπων, ότι, αν θέλει μπορεί να είναι υποψήφιος με σταυρό οπουδήποτε “και θα είναι απολύτως προστατευμένος”. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αρνηθεί εμμέσως τις προτάσεις αυτές.

Σύμφωνα με στελέχη της Χ. Τρικούπη, ο Ευ. Βενιζέλος έβαλε πλάτη στα δύσκολα αλλά και ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με μια περίοδο του ΠΑΣΟΚ των μνημονίων, με συγκυβέρνηση με Σαμαρά. “Ηταν επιχειρήματα που τα βρίσκαμε μπροστά μας διαρκώς στα τηλεοπτικά πάνελ” λένε και προσθέτουν: Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας θα αξιοποιούσαν εις βάρος μας αυτό το αρνητικό πρόσημο. “Είναι άδικο για τον Βενιζέλο; Είναι, αλλά η ζωή προχωρά μπροστά”.  

Η… διάψευση Θεοχαρόπουλου

Υπενθυμιζεται ότι για την θέση του επικεφαλής στο Επικρατείας -κυρίως -αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος διεμήνυε πως η Γεννηματά θέλει να βάλει τον Βενιζέλο επικεφαλής, κάτι το οποίο διαψεύστηκε πανηγυρικά εκ των πραγμάτων.

Αιφνιδιασμός

Στην Χ. Τρικούπη επικράτησε αιφνιδιασμός και μούδιασμα μετά την εκρηκτική αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου. “Η Γεννηματά δεν επεδίωκε να πάρουν αυτή την τροπή τα πράγματα” λένε στη Χ. Τρικούπη ωστόσο από την συζήτηση που είχε με τον Ευ. Βενιζέλο δεν μπορεί παρά να είχε διαβλέψει το τι θα ακολουθούσε. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ αλλά και στο οργανωτικό του δυναμικό ποικίλουν: Υπάρχουν εκείνοι που είναι “στα κάγκελα” και αποτυπώθηκε με παραιτήσεις υποψηφίων, υπάρχουν όσοι την θεωρούν “ενδιαφέρουσα κίνηση” αλλά δεν την παίρνουν και επάνω τους και τέλος εκείνοι που θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει πολύ τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: iefimerida.gr