«Άλλη αναμέτρηση» αυτή της Κυριακής!

Οριστικοποιήθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα και σίγουρα μπορούμε πλέον να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με αυτά και το μήνυμα που παρήγαγαν.

Ξεκινώντας από την Περιφέρεια Ηπείρου, αποδείχθηκε περίτρανα πως η πολυσυλλεκτικότητα των υποψηφίων του Αλέκου Καχριμάνη, αλλά κι η δική του ηγετική παρουσία στα Γιάννενα, τον οδήγησε σε έναν ακόμη «υγιεινό περίπατο» στην Περιφέρεια, από την πρώτη Κυριακή.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σαν κυβέρνηση, δεν κατέφερε να αναδείξει στελέχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα μπορούν «να τον κοιτάξουν στα μάτια», αλλά ούτε κι οι λοιπές δυνάμεις έβριθαν από ανθρώπους με ανάλογα χαρακτηριστικά, ήταν αναπόφευκτο το αποτέλεσμα, που φαίνεται να ήρθε πολύ πιο εύκολα από ότι και ο ίδιος ο Αλέκος Καχριμάνης και οι άνθρωποι του συνδυασμού του το περίμεναν.

Ένα επιπλέον στοιχείο ήταν ότι οι ψηφοφόροι που για τον άλφα ή βήτα λόγο ήταν δυσαρεστημένοι με την παράταξή του, εκτόνωσαν αυτή την δυσαρέσκεια αντικαθιστώντας κάποιους από τους περιφερειακούς συμβούλους, ή και ψαλιδίζοντας τα φτερά άλλων που θεωρούσαν εαυτούς ως φαβορί!

Ερχόμενοι, τώρα στον Δήμο Αρταίων, θα διαπιστώσουμε πως ο Χρήστος Τσιρογιάννης, όχι μόνον αναδείχθηκε αδιαμφισβήτητος νικητής της πρώτης Κυριακής, αφού παρά το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιό του δεν συμμετείχαν πολλοί από εκείνους που την προηγούμενη φορά είχαν εκλεγεί στις πρώτες θέσεις, πετυχαίνοντας υψηλές σταυροδοτικές επιδόσεις, αλλά διεύρυνε και το προβάδισμα με το οποίο μπαίνει στη μάχη της δεύτερης Κυριακής, σε σχέση με εκείνο που είχε το 2014.

Κι αυτό αν μη τι άλλο δείχνει, πως οι ψηφοφόροι επιβράβευσαν σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την πρακτική του «να κόψει τον ομφάλιο λώρο» με τους διαφωνούντες.

Από την άλλη, εκείνο το στοιχείο αυτών των εκλογών, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο ευρωεκλογών στην Άρτα αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη.

Γεγονός, που οφείλεται ασυζητητί στην παρουσία της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτεύτηκε δυναμικά μεν, με ευπρέπεια δε και άκρως «πατριωτικά» για την ιδιαίτερη πατρίδα της και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και που της το αναγνώρισαν οι ψηφοφόροι.

Εξαιτίας ακριβώς αυτής της αναγνώρισης, προκύπτει και η εξήγηση για το πώς «παρασυρόμενη από το κύμα της ‘Ολγας» βρέθηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών στο Δήμο Αρταίων και η Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια, η οποία και αξιοποίησε κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό το κεφάλαιο.

Ωστόσο, όλα αυτά από εδώ και πέρα μικρή έως καθόλου σημασία έχουν, καθόσον οι εκλογές της Κυριακής είναι …άλλη αναμέτρηση.

Κι είναι …άλλη αναμέτρηση, γιατί ναι μεν δεν έχει σημασία αν μπορούν «να δώσουν γραμμή» εκείνοι από τους υποψήφιους δημάρχους που έχασαν, όσο έχει σημασία οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τι θα κάνουν, αλλά και πως θα συμπεριφερθούν όσοι υποψήφιοι από τους συνδυασμούς που αναμετρώνται στον δεύτερο γύρο έχασαν και δεν είναι σε εκλόγιμη σειρά.

Άλλωστε, σε αυτή την αναμέτρηση ο ψηφοφόρος δεν έχει πλέον την «υποχρέωση» να ψηφίσει τον συγγενή ή φίλο και ως εκ τούτου μπορεί (και το πιθανότερο είναι πως θα κάνει) άλλες επιλογές.

Άλλωστε ο δημότης τώρα έχει να διαλέξει ανάμεσα στον Χρήστο Τσιρογιάννη και την Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια, για το ποιος θέλει να γίνει ο επόμενος Δήμαρχος Αρταίων κι αυτός ίσως είναι και ο πιο καθοριστικός παράγων που θα βαρύνει στην επιλογή του.

Όλα αυτά όμως, μένει να τα δούμε λίαν συντόμως…

Χ.Α.Α.