Άλκηστις Τσίκου: Στόχος η ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης

Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση της προσφοράς στον συνάνθρωπο και παίρνοντας την σκυτάλη από τον παππού και τον θείο της, οι οποίοι τίμησαν όσο κανείς άλλος τον όρκο του Ιπποκράτη, η Άλκηστις Τσίκου, γιατρός ΩΡΛ και Β’ Επικουρική Επιμελήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, από πολύ νωρίς φαινόταν ότι δεν χωρούσε στα «στενά παπούτσια» του επαγγέλματος, γι’ αυτό κι ακολούθησε τον δρόμο του λειτουργήματος.

Από πολύ νωρίς εντάχθηκε ως γιατρός στο Χαμόγελο του Παιδιού, προσφέροντας τις υπηρεσίες της και δείχνοντας έμπρακτα την κοινωνική της ευαισθησία.

Μια ευαισθησία που η ίδια σφυρηλάτησε έτι περισσότερο όταν ως αθλήτρια του ΠΥΡΡΟΥ έγινε πανελλήνια πρωταθλήτρια στην δοκό ισορροπίας.

‘Ετσι, σε όσους την γνωρίζουν δεν αποτέλεσε έκπληξη η ενασχόλησή της με τα κοινά του Δήμου μας, όπου και κατέρχεται ως υποψήφια με τον συνδυασμό «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ για τον Δήμο Αρταίων» του Γιώργου Μπαλάγκα.

Ανήσυχη και πεισματάρα η ίδια, φαίνεται πλήρως κατασταλαγμένη στις απόψεις της, που δεν διστάζει να υπερασπισθεί με πάθος, εξηγώντας την απόφασή της να είναι υποψήφια και επισημαίνοντας με κάθε ευκαιρία πως «η κοινωνική πολιτική, λόγω της κρίσης, απέκτησε ουσιαστική σημασία για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Η σημασία του τομέα κοινωνικής πολιτικής, δεν αφήνει χώρο για μικροπολιτική και αποσπασματική προσέγγιση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει με το πλεονέκτημα της εγγύτητάς της προς το Δημότη, να στηρίξει και να μεριμνήσει, όσο είναι δυνατό, για την κοινωνική ευημερία. Η πραγματοποίηση συγκεκριμένων και καθορισμένων ενεργειών, ώστε να μην αποδυναμωθούν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικά αδύναμοι είναι για μένα ζητούμενο».

Στόχος , όπως και η ίδια λέει είναι η προώθηση της κοινωνικής ένταξης ευπαθών κοινωνικά ομάδων, η ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική πληροφόρηση των πολιτών, η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων κοινωνικής στήριξης καθώς και η ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα από τη δημιουργία τοπικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης!

Μάλιστα δίνοντας την δική της εξήγηση για το πώς βλέπει την κοινωνία μας την συναρτά άμεσα με τον εθελοντισμό για τον οποίο επιμένει πως «δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής. Ο Εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτελής προσφορά είναι έννοιες που συνδέονται, που έχουν κοινή αφετηρία και αποδέκτη: τον άνθρωπο».

Και γι’ αυτό επιμένει η ίδια πως ο Δήμος οφείλει να μπει μπροστά να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο των εθελοντών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Χωρίς να επιδιώκει ή να φιλοδοξεί να υποκαταστήσει ή και να αντικαταστήσει τις απαραίτητες δομές της πολιτείας θα πρέπει να γίνει «ο χώρος» που θα ενθαρρύνει και θα συντονίσει κάθε πιθανό μέσο (τεχνική υποστήριξη, συμβουλευτική καθοδήγηση, οικονομική στήριξη) για να καλύπτει τις τοπικές ανάγκες πέρα από τις σκέτες διοικητικές αρμοδιότητες.

Ο Δήμος μας, επισημαίνει η Άλκηστις Τσίκου, έχει την υποχρέωση:

•Να εκπαιδεύσει τους εθελοντές και να τους παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό ή υποδομή.

•Να διευκολύνει με ασφάλεια και τεχνική υποστήριξη την υλοποίηση της κάθε δράσης.

•Να επιδιώκει την συνεργασία μεταξύ εθελοντών και υπηρεσιών.

•Να λειτουργεί ως μοχλός που θα μεγιστοποιεί την αξιοποίηση των ικανοτήτων, της εμπειρίας, των ιδεών και γνώσεων των εθελοντών.

•Να θέτει ως προτεραιότητα τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και πολίτη και εθελοντή και κοινότητας.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα προτείνει τη δημιουργία τράπεζας χρόνου, όπου εξειδικευμένοι δημότες θα παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε άλλους δημότες που δεν μπορούν να τις πληρώσουν. Συγχρόνως, αντί να πληρώνονται σε χρήματα, πληρώνονται σε χρόνο, τον οποίο μπορούν να τον ξοδέψουν σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρονται από άλλους δημότες.

Η λογική της τράπεζας χρόνου προωθεί τόσο τον εθελοντισμό όσο και το αίσθημα αλληλεγγύης, από το οποίο διέπονται πολλοί συμπολίτες μας, αλλά δεν υπάρχουν δομές για να το καλύψουν. Ο δήμος Αρταίων είναι η κατάλληλη δομή για να υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια.

Ποιος μπορεί να πει, μετά από όλα αυτά ότι η Άλκηστις Τσίκου δεν έχει κατασταλαγμένες απόψεις για την κοινωνική προσφορά και τον εθελοντισμό, στοιχεία απαραίτητα σήμερα στην κρίση που βιώνουμε ως περιοχή και ως χώρα;

Αλλά και ποιος μπορεί να πεί ότι με τέτοιες απόψεις και θέσεις δεν φέρνει την ελπίδα για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας;