Λίτσα Κιτσαντά: Αγωνιζόμαστε για καθαρό περιβάλλον, ζωή και πραγματική ανάπτυξη…

«Έρευνες κι εξορύξεις υδρογονανθράκων σημαίνει τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων, αύξηση της σεισμικότητας,  καταστροφή γεωργικής γης, βλάβες σε κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία  κλπ, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλλαγή και η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων Λίτσα Κιτσαντά, με αφορμή την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο εναντίον των εξορύξεων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Γιάννινα.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης  της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής έχει ως ακολούθως:

«Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή με υποψήφια Δήμαρχο την Λίτσα Κιτσαντά, ανεβήκαμε στα Γιάννενα για να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις φωνές μας με τους χιλιάδες άλλους ανθρώπους και συλλογικότητες στο Συλλαλητήριο ενάντια στις εξορύξεις.

Λίγες μέρες πριν τις 26 Μάη και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι υποψήφιοι κάνουν «πανηγύρια», τηλεοπτικές διαφημίσεις και επικοινωνιακά σόου, λέγοντας παχιές κουβέντες περί δήθεν αγάπης του τόπου τους, χωρίς αντίκρισμα όμως, εμείς βρισκόμαστε στους δρόμους κι αγωνιζόμαστε για καθαρό περιβάλλον, ζωή και πραγματική ανάπτυξη για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Λίγες μέρες πριν τις 26 Μάη, ενώ άλλοι – και άλλες- τάσσονται υπέρ των εξορύξεων και των πετρελαϊκών εταιριών ή αποφεύγουν να πάρουν θέση, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος, εμείς ενώνουμε τη φωνή μας, μαζί με τους κατοίκους της Ηπείρου και των νησιών του Ιονίου, μαζί με τη νέα γενιά και λέμε “ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ-ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ”.

Οι συμβάσεις παραχώρησης εδάφους, υπεδάφους και παραγωγής κάθε άλλο παρά για την εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας και «φθηνό» πετρέλαιο μιλούν! Αντιθέτως είναι συμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα που το μόνο που εξυπηρετούν είναι τα κέρδη των πετρελαϊκών ομίλων!

Έρευνες κι εξορύξεις υδρογονανθράκων σημαίνει τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων, αύξηση της σεισμικότητας,  καταστροφή γεωργικής γης, βλάβες σε κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία  κλπ, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το τίμημα για την κοινωνία θα είναι βαρύ! Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο νερό, στην υγεία, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στην τοπική (και όχι μόνο) οικονομία, θα είναι τεράστιες!

Ο δρόμος και ο διαρκής αγώνας είναι η μόνη σωτηρία μας!

Με το κεφάλι ψηλά και χαμογελαστοί, πάντα εκεί. Πάντα δυνατοί»!!!