Από πολλά πράγματα, καλύτερος ο έπαινος των αναγνωστών…

 «Προσέχειν τοις εχθροίς· πρώτοι γαρ των αμαρτημάτων αισθάνονται»

Να προσέχεις αυτά που λένε οι εχθροί σου· είναι οι πρώτοι που θα επισημάνουν τα λάθη σου.

Αντισθένης, 445-360 π.Χ., Κυνικός φιλόσοφος

Με περίσσεια ευκολία ανακάλυψαν τους εχθρούς (!) που τους επιβουλεύονται και προσπαθούν να τους «κόψουν» τον δρόμο προς τον δημαρχιακό θώκο της Άρτας, οι αυριανοί ηγέτες (;) της πόλης μας, οι οποίοι φιλοδοξούν να μας επιβιβάσουν όλες και όλους στο τραίνο της ανάπτυξης που οραματίζονται.

Και ποιοι άλλοι, θα ήταν οι εχθροί αυτοί, αν όχι κάποια αργυρώνητα μέσα ενημέρωσης σαν την «Γνώμη», που είχε στα χέρια της τα ευρήματα δημοσκόπησης και τα οποία, άκουσον – άκουσον, τόλμησε και  δημοσιοποίησε.

Στην «ανακάλυψή» τους αυτή, χρησιμοποίησαν οι ίδιοι άλλα μέσα, όχι βέβαια τα «αργυρώνητα», για να στήσουν το σκηνικό της αδικίας που συνετελέσθη σε βάρος τους, αφού κάπως έτσι τους συμβούλευσαν όσοι ανέλαβαν εργολαβικά την αποκατάσταση της μόνης αλήθειας που οι ίδιοι ασφαλώς κατέχουν!

Σ΄αυτό συνέβαλαν και συμβάλλουν άοκνα και αρκετοί από τους φίλους τους, οι οποίοι τους καθοδηγούν, αναλαμβάνοντας την χάραξη της στρατηγικής στον πολιτικό σχεδιασμό του συνδυασμού τους.

Μικρή σημασία έχει αν στην προσπάθεια αυτή λειτουργούν σαν μαθητευόμενοι μάγοι, «μαθαίνοντας κουρείς στο κεφάλι του κασίδη»!

Έτσι είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενο να αγνοούν αφενός μεν ότι μια δημοσκόπηση σκοπό έχει την στατιστική καταγραφή της πραγματικότητας, αφετέρου δε ότι γίνονται εργαλεία χάραξης στρατηγικής των συνδυασμών και στην πραγματικότητα καταγράφουν τη στάση της κοινής γνώμης και δεν την διαμορφώνουν.

Ψιλά γράμματα αυτά, αλλά και ποιος αλήθεια τα χρειάζεται, όταν πρέπει να καλύψει τις δικές τους ατέλειες και αδυναμίες, ακόμη κι αν γι’ αυτό χρειάζεται να λειτουργήσει σαν άλλος κουκουλοφόρος, ρόλο που υποδύθηκε με εξαιρετική μαεστρία ο Μάτσας σε πολεμικές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου!

Βέβαια γι’ όλα αυτά έχει αποφανθεί πολύ καιρό πριν ο Νομπελίστας «Πατέρας της Νίκης» του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου Ουίνστον Τσώρτσιλ λέγοντας χαρακτηριστικά «Μέσα στο κόμμα μου είναι οι εχθροί μου και έξω από το κόμμα μου οι αντίπαλοί μου»!

Όμως, τι να ‘ξερε κι αυτός; Μόνο τους ναζί νίκησε. Ενώ εδώ έχουμε να κάνουμε με επίδοξους πολυνίκες και ακόμη πιο επίδοξους τροπαιούχους!!!

Τώρα βέβαια, όλοι εκείνοι που σαν άλλα λαγωνικά ανακάλυψαν τους «εχθρούς», αν και φαίνεται να προσπάθησαν πολύ, στην …έγκυρη κατά τα άλλα επιχειρηματολογία τους, δεν κατάφεραν να βρουν στο δημοσίευμα της «Γνώμης», ούτε το διάστημα κατά το οποίο διενεργήθηκε η επίμαχη δημοσκόπηση, που ω του θαύματος αναφερόταν για τις 11 και 12 Απριλίου, αλλά ούτε και τον παραγγέλοντα αυτή, που ξανά ώ του θαύματος αναφερόταν ότι διεξήχθη για λογαριασμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι δεν μας εκπλήσσει, που οι επικεφαλής των συνδυασμών που θεώρησαν εαυτούς θιγμένους, αδυνατούν να κατανοήσουν την ρήση του Λέοντος Τολστόϊ  «Μην ακούτε ποτέ αυτούς που κακολογούν τους άλλους και λένε καλά λόγια για σας»!!!

Βέβαια, είμαστε σίγουροι, πως ανάλογη αντιμετώπιση θα είχαμε κι από εκείνους που σήμερα η δημοσκόπηση καταγράφει θετικά ευρήματα, αν ήταν αντίθετο το αποτέλεσμα!

Το μόνο, λοιπόν, που απομένει σ’ εμάς τους «εχθρούς», είναι μια συμβουλή απαραίτητα όχι προς «ναυτιλομένους» …ηγέτες, όπως ακριβώς την καταγράφει στο έργο του Όρνιθες ο Αριστοφάνης: «Αλλ’ απ’ εχθρών δήτα πολλά μανθάνουσιν οι σοφοί». Και σε ελεύθερη μετάφραση «από τους εχθρούς , αναμφίβολα πολλά μαθαίνουν οι σοφοί»!

Σε ότι δε μας αφορά, θα συνεχίσουμε να πορεύομαστε πιστοί στην παραίνεση του Αθηναίου ρήτορα Ισοκράτη: «Πολλών χρημάτων κρείττων ο παρά του πλήθους έπαινος». Δηλαδή, από πολλά πράγματα είναι καλύτερος ο έπαινος του πλήθους!!!

Χ.Α.Α.