ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ: ΕΧΩ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Συνέντευξη της πρώην υπουργού Πολιτισμού ΛΥΔΙΑΣ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ στη «ΓΝΩΜΗ»

«Έχω αφιερώσει την ζωή μου στην υπηρεσία του πολιτισμού», τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ», η πρώην υπουργός Πολιτισμού και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου, η οποία επισκέφτηκε την Άρτα την περασμένη Κυριακή, όπου είχε συναντήσεις με φίλους της. Παράλληλα επισκέφτηκε και την Γέφυρα της Πλάκας, όπου διαπίστωσε πρόοδο των εργασιών και όπως σημειώνει «έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές εργασίες, και όπως μας ενημέρωσαν οι μηχανικοί, μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει το χτίσιμο».

Μεγάλο το ενδιαφέρον της υποψήφιας ευρωβουλευτού και για τα μνημεία της Άρτας, με τα οποία έχει ασχοληθεί και ως υπουργός.

Η συνέντευξη ακολουθεί:

•Κυρία Κονιόρδου ποια είναι η σχέση σας με την Ήπειρο;

Η Ήπειρος με εμπνέει βαθειά από τότε που την πρωτοείδα, όταν ήμουν μικρή, μέχρι σήμερα. Ένας μαγευτικός τόπος, αλλά τραυματισμένος και εγκαταλειμμένος. Ήταν όπως το κατέγραψε ο φακός του Αγγελόπουλου στην «Αναπαράσταση».

Μετά την Δικτατορία, με το θίασο της Ασπασίας Παπαθανασίου, παίξαμε αρχαίο δράμα σε πολλές πόλεις, φτάσαμε μέχρι την Κόνιτσα. Παίξαμε και στη Δωδώνη! Μια αξέχαστη εμπειρία. 

Αργότερα με το Θεσσαλικό Θέατρο, πάλι με αρχαίο δράμα: Ηλέκτρα, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Χοηφόρες. Τότε, είδαμε μία Ηπειρο σταδιακά να αλλάζει, να ξαναχτίζονται τα πανέμορφα χωριά, ο τόπος να αποκτά νέα ζωή.

Δεν θα ξεχάσω τη συνάντηση παραδοσιακού χορού στο Τσεπέλοβο.

Τα επόμενα χρόνια συνεχίστηκαν οι επισκέψεις στην Ηπειρο με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και Πάτρας, με ποιητικές βραδιές στα Γιάννενα, με την «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στο θέατρο του Φρόντζου.

Αλλά αυτό που με έφερε πιό κοντά στο πνεύμα της Ηπείρου, ήταν κατά τη διάρκεια της Ακαδημίας Θεάτρου, του Εθνικού Θεάτρου, στο Μονοδένδρι, με θέμα την παράδοση, το αρχαίο δράμα και τα μοιρολόγια. Αυτή η εμπειρία με επηρέασε πολυ στη δουλειά μου.

Χαίρομαι που βλέπω σήμερα μια Ήπειρο που διαρκώς εξελίσσεται, που προκόβει, που συγκεντρώνει νέους στα πανεπιστήμια και στις σχολές, που γίνεται προορισμός για επισκέπτες και επιχειρήσεις.

•Πως βλέπετε να προχωράει η ανακατασκευή του γεφυριού της Πλάκας;

Στην πρόσφατη επίσκεψη στο Γεφυρι ειδαμε όλοι την πρόοδο που έχει γίνει.

Έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές εργασίες, και όπως μας ενημέρωσαν οι μηχανικοί, μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει το χτίσιμο. Έχουν βρεθεί έμπειροι  μαστόροι και χτίστες απο την περιοχή, για να ανοικοδομήσουν το γεφύρι, ακριβώς όπως το έχτισε ο Μπέκας, τον Οκτώβρη, αν όλα πανε καλά!

Η ανοικοδόμηση του γεφυριού της Πλάκας  είναι ένα λαμπρό παράδειγμα άψογης συνεργασίας όλων των φορέων για ένα κοινό στόχο, με μεγάλες επιστημονικές και κατασκευστικές απαιτήσεις.

Το καταφέραμε όλοι μαζί, τα Υπουργεία Πολιτισμού, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομίας, η Περιφέρεια Ηπείρου, το ΕΜΠ, το Τεχνικό Επιμελητήριο, και βέβαια ο Δήμος Β. Τζουμέρκων. Αυτό το θεωρώ κατόρθωμα και θαύμα και προσωπικά με γεμίζει ευγνωμοσύνη και καμάρι. Ειναι για μένα ένα σύμβολο. Ενωμένοι κάνουμε θαύματα, σηκώνουμε το Γεφύρι, σηκώνουμε την Ελλάδα!

•Η Παρηγορήτισσα, το Γεφύρι της Άρτας, το Ιμαρέτ, είναι ξεχασμένα, αφημένα στην τύχη τους, μνημεία της περιοχής μας. Δεδομένης της ευαισθησίας σας για τον πολιτισμό, θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε την άποψη σας για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αναδειχθούν και πάλι.

Προχτές που πέρασα απο την Παρηγορήτισσα, είδα ότι είχαν τελειώσει οι εργασίες στη στέγη, οι οποίες είχαν εγκριθεί στη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΠΠΟΑ. Οπως με πληροφόρησε η Έφορος Αρχαιοτήτων, κυρία Παπαδοπούλου, θα προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης με κονδύλι 300.000 ευρώ από τη  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θα χρειαστούν και άλλα, όμως με αυτό το ποσό θα συνεχιστούν οι εργασίες, ώστε να αποκατασταθεί ένα μοναδικό μνημείο.

Το Ιμαρέτ θα προχωρήσει άμεσα, χάρη στην  χρηματοδότηση απο την Περιφέρεια Ηπείρου, με το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Το Γεφύρι της Αρτας ανήκει στην κατηγορία των μνημείων που χρειάζονται συντήρηση. Είδαμε τι συνέβη στη Νοτρ Ντάμ…Θεωρώ ότι μετά την εμπειρία με το γεφύρι της Πλάκας, το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας  θα πρέπει άμεσα να συντηρηθεί.

Οταν ήμουν στο Υπουργείο, με πρωτοβουλία του Μανώλη Κορρέ και των υπηρεσιών του Υπουργείου, είχαμε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα προληπτικής προστασίας και συντήρησης των γεφυριών μας πριν καταρρεύσουν. Αυτό θα πρέπει να προχωρήσει και να ενταχτεί από τις Περιφέρειες σε προγράμματα χρηματοδότησης. Όπως ξέρετε το ΥΠΠΟΑ δεν είχε απο το 2014 δικά του προγράμματα ΕΣΠΑ για τον πολιτισμό, έτσι προωθεί τα έργα του σε συνεργασία με τις περιφέρειες και άλλα υπουργεία.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε το σπουδαίο πρόγραμμα για τα πέντε θέατρα της Ηπείρου. Ενα πρωτοποριακό πρόγραμμα, ολιστικό, που βάζει τα μνημεία στο επίκεντρο της ζωής, με έμφαση στην ήπια, βιώσιμη  ανάπτυξη που ταιριάζει στη χώρα μας.

Χάρη στο  εργο του Διαζώματος, του Σταύρου Μπένου και όλων των μελών του, και τις συνέργειες με το ΥΠΠΟΑ και όλους τους φορείς αυτοδιοίκησης, το έργο προχωράει με γρήγορους ρυθμούς προς όφελος όλης την περιοχής, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Ο πολιτισμός θα γίνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης.

•Είσαστε υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εαν εκλεγείτε τον Μάϊο που θα ρίξετε το βάρος;

Εχω αφιερώσει την ζωή μου στην υπηρεσία του πολιτισμού.Το ίδιο έκανα και κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΠΠΟΑ, το ίδιο θέλω να κάνω και στην Ευρωβουλή. Ο ελληνικός πολιτισμός προσέφερε τις βασικές θεμελιώδεις αξίες στην Ευρώπη: τον Διάλογο, την Διαλεκτική σκέψη,την Δημοκρατία, την Δικαιοσύνη και την Διάκριση, μια πνευματική ποιότητα τόσο χρήσιμη σήμερα,  που κατακλυζόμαστε από τα fake news.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται ξανά αυτό το πνεύμα για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις. Δεν θα είναι εύκολο. Τα συμφέροντα ειναι παγκόσμια, απρόσωπα. Μόνο αν ενώσουμε τις πολτιστικές μας δυνάμεις μπορούμε να ελπίζουμε σε πνευματική πρόοδο.

Στην Ευρωβουλή θα εργαστώ ώστε να ξαναμπεί ο πολιτισμός στην πολιτική ατζέντα, μαζί με τα οικονομικά του δεδομένα. Πρέπει να διαμορφωθούν δίκτυα εξωστρέφειας, κινητικότητας και συνέργειας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων δημιουργών, κάτι που είχε ξεκινήσει στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο. Αυτό είναι κάτι ρεαλιστικό και εφικτο, το υποστηρίζουν και άλλα κράτη.

Μετά την εμπειρία μου στο νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και την πετυχημένη έκβαση και εφαρμογή του που έχει ενώσει τους δημιουργους, θέλω να συμβάλλω στην διαμόρφωση των πολιτικών που ρυθμίζουν τις σχέσεις των δημιουργών με τους χρήστες, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο.

Είμαι μέλος του οικολογικού κινήματος από τα νεανικά μου χρόνια. Πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι, μαζί με τον πολιτισμό, οι βασικοί άξονες διαμόρφωσης αποφάσεων για το μέλλον που θα επηρεάσουν τη ζωή μας, αλλά και την συνέχιση του Ευρωπαϊκού οράματος. Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να αλλάξει, να εξελιχθεί, αλλά όχι να διαλυθεί. Όλοι πρέπει να συμβάλουμε – δεν έχουμε πια την πολυτέλεια της ιδιώτευσης ή της αδιαφορίας, Οι αποφάσεις μας σήμερα θα ορίσουν τη ζωή μας αύριο.

•Θεωρείτε πως η Ενωμένη Ευρώπη έχει απογοητεύσει τον κόσμο; Έχει μεταλλαχθεί σε κάτι πολύ διαφορετικό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες;

Η Ευρώπη ξεκίνησε με βάση τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, του ελληνικού πνεύματος, του Διαφωτισμού, τους αγωνες για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη. Η ελληνική επανάσταση είναι και αυτή κομμάτι της ιστορίας που κινητοποιησε και συνδιαμόρφωσε τον ευρωπαικό πολιτισμό, τις ιδέες και τα αξιακά του προτάγματα.

Με την σταδιακή επικράτηση των νεοφιλελευθερων πολιτικών, που υπόσχονταν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας μέσα απο μια ανεξέλεγκτη ελεύθερη αγορα, είδαμε και στη χώρα μας τις ολέθριες επιπτώσεις. Την συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους, τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Με τις αυταρχικές πολιτικές συσσωρεύτηκε στους πολίτες ένα εκρηκτικό, εξαιρετικά επικίνδυνο μείγμα οργής, αγανάκτησης, αδιαφορίας και απομάκρυνσης από τα δημοκρατικά ιδεώδη.

Όμως ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων που θα αντισταθούν σε αυτές τις δυνάμεις διάλυσης της Ευρώπης.  Η συνεργασία ειναι ο μόνος δρόμος, ο καθένας μόνος είναι αδύναμος μπροστα στα μεγάλα συμφέροντα που υπηρετούνται από τις πολιτικές λιτότητας. Λιτότητα για τους πολλους και πιο αδύναμους, υπερκέρδη για τους λίγους. Αυτό πρέπει να αλλαξει μεσα απο την αλλαγή των συσχετισμων στην Ευρωβουλή, για να μπορουμε να ελπιζουμε.