ΨΕΜΑΤΑ και πάλι ΨΕΜΑΤΑ

Γράφει η Ευαγγελία (Εύη) Καραμπίνα*

Οι πολίτες έρχονται δυστυχώς αντιμέτωποι κάθε μέρα με τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Τσίπρα. Όσο για τα ψέματα, αυτά είναι πλέον τόσο εξόφθαλμα που αποδεικνύουν εκτός των άλλων ότι στην Κυβέρνηση έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Είναι εύκολο επομένως να αναδείξουμε μερικά παραδείγματα για τα τελευταία ψέματα του κ. Τσίπρα, όπως αποτυπώθηκαν προσφάτως σε τηλεοπτική του συνέντευξη:

1. Είπε ψέματα για την οικονομική ανάπτυξη υποστηρίζοντας ότι είναι μεγαλύτερη από όλες τις προβλέψεις. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι προϋπολογισμοί του έχουν πέσει έξω. Εκτός από τα δύο πρώτα χρόνια το 2015 και το 2016 που βύθισε τη χώρα στην ύφεση, το μέγεθος αυτής της αποτυχίας φαίνεται και στη συνέχεια. Το 2017 ο ίδιος κ. Τσίπρας προέβλεπε στον προϋπολογισμό ανάπτυξη 2,7% και τελικά πέτυχε 1,5%. Το 2018 είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,5% και τελικά πέτυχε 1,9%.

2. Είπε ψέματα για τις παροχές που δήθεν μοιράζει. Στα 4 χρόνια που κυβερνά, έχει επιβάλει 10 δισ. μέτρα, περικοπές και φόρους, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι έμμεσοι φόροι, που είναι και οι πιο άδικοι. Πόσα έχει επιστρέψει στους Έλληνες πολίτες;  Πήρε 10, επέστρεψε 1.

3. Είπε ψέματα για τη δήθεν ανάκαμψη της μεσαίας τάξης, που βιώνει καθημερινά όλες τις συνέπειες των πολιτικών του. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι τα χρέη σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν αυξηθεί κατά 65% από το 2014. Το συνολικό ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει τα 223 δισ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν γίνει 1,2 εκατομμύρια κατασχέσεις.

4. Eίπε ψέματα και για το σκάνδαλο Πετσίτη – Παππά. Ενώ κλήθηκε να απαντήσει ευθέως αν στηρίζει τον κ. Παππά, έκανε πώς δεν άκουσε. Δηλαδή δεν απάντησε ποτέ σε ποιες τσέπες κατέληγαν τα χρήματα που έπαιρνε ο κ. Πετσίτης, ο οποίος μπαινόβγαινε στο Μαξίμου.

Η προκλητικότητα δε των λεγομένων του Πρωθυπουργού είναι απύθμενη. Ενώ η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Οκτώβριο, έχει φροντίσει η μείωση του αφορολόγητου να γίνει από 01.01.2020. Ερωτώμενος αν θα φέρει ρύθμιση στη Βουλή μέχρι τις εκλογές που θα ακυρώνει τη μείωση του αφορολόγητου, δεν έδωσε επί της ουσίας καμία απάντηση. Τόσο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Τσακαλώτος απέκλειαν και την πρώτη μείωση του αφορολόγητου που ήδη έγινε. Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε μάλιστα πως αν υπάρξει μείωση αφορολόγητου ο ίδιος θα παραιτηθεί. Η μείωση εκείνη έγινε και ο κ. Τσακαλώτος είναι ακόμη στη θέση του και μόλις πριν 10 ημέρες στο Eurogroup της 5ης Απριλίου 2019 βεβαίωνε ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί εκ νέου.

Βεβαίως, πρέπει να αναγνωριστεί ότι είπε και μια αλήθεια ο κ. Τσίπρας. Μας αποκάλυψε ότι είναι «διάτρητος». «Είμαστε ανοιχτοί και διάτρητοι», είπε. Σε αυτό, δεν πρέπει να τον αμφισβητήσουμε. Διάτρητα είναι όλα τα επιχειρήματά του. Διάτρητα είναι όλα αυτά που υποστηρίζει τόσο τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση, όσο και στα χρόνια που είναι στην κυβέρνηση.

* ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ, ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ Ν.Δ.