Διαβολοεβδομάδα για 4 χρόνια…

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Καλά είναι τα Συνέδρια, είναι η επιτομή της εσωκομματικής Δημοκρατίας, πρόκειται για τον στίβο των ιδεών αλλά, ενδεχομένως αφορούν λίγους…

Εκτός και εάν μετά τις κομματικές δάφνες οι ενσυνείδητοι, οι υπεύθυνοι, όσοι νοιώθουν την κοινωνική ευθύνη που τους βαραίνει, όσοι δεν έχουν προσωπικές στρατηγικές βγουν στον κόσμο. Πάνε στο χωράφι, τον στάβλο, την βιοτεχνία, το μαγαζί, τους εργασιακούς χώρους, τα σημεία συνάθροισης. Και εκεί, όχι απλώς να απαριθμήσουν τις ευθύνες όσων απέρχονται αποδοκιμαζόμενοι, να μιλήσουν απλά για τα στραβά της παρούσας κυβέρνησης, για τα λάθη του Τσίπρα, για τις ευθύνες της κυβέρνησης. Αυτά τα ξέρει ο πολίτης γιατί, απλούστατα, είναι ο πρώτος που τα βιώνει. Ξέρει τι τον χαλάει, βλέπει μπροστά του τα εμπόδια, σε πολλές περιπτώσεις ανιχνεύει ο ίδιος (ατομικά ή συλλογικά) και τη λύση. Από τους πολιτικούς ζητάει προτάσεις ή, ακόμη πιο απλά, να υιοθετήσουν τα προφανή, να δεσμευτούν για τα πασίδηλα που προβάλουν εμπρός μας, να φέρουν λύσεις εφαρμόσιμες και αποδοτικές.

Όσοι διεκδικούν ρόλο, όσοι επιθυμούν τα εκφράσουν τους πολίτες, εκείνοι που με ευκολία βγαίνουν στην πολιτική κονίστρα θα πρέπει να μιλήσουν για το «δέον γενέσθαι», το «τι πρέπει να γίνει», το «πώς θα γίνει» και τι θα κάνουν οι ίδιοι και το κόμμα τους. Με σαφήνεια!

 Αυτό στο Κίνημα Αλλαγής είναι πλέον κοινός τόπος και βάση για μια νέα εκκίνηση με προτεραιότητες τις ανάγκες της κοινωνίας και τον άνθρωπο.

 Γιατί χορτάσαμε με τις διαπιστώσεις, τους παρατηρητές και τους αναλυτές. Λες και όλοι είναι καθηγητές, αναλυτές ή δημοσιογράφοι που παρατηρούν τα φαινόμενα από την απόσταση του… καφενείου. Λες και η οικονομία, η κρίση, η φτώχεια, οι αναδουλειές είναι φυσικό φαινόμενο που εξελίσσεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ενώ όλοι ξέρουμε ότι πίσω από τα ογκώδη προβλήματα, πίσω από την γκρίζα καθημερινότητά μας είναι οι άνθρωποι που αποφασίζουν (κυβέρνηση), είναι οι επιλογές (δανειστές, κυβερνητικά κόμματα) όσων καθορίζουν τις μοίρες μας,  είναι οι πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες και τα αδίστακτα οικονομικά συμφέροντα. Αυτά είναι δεδομένα για το Κίνημα Αλλαγής.

 Και έχουν ιδιαίτερη αξία οι εν λόγω διαπίστωσης καθώς την προσεχή εβδομάδα αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για την ζωή μας κατά τα επόμενα 3-4 χρόνια. Θα πρόκειται για την διαβολοεβδομάδα που θα κρίνει τις ζωές μας και την προοπτική των παιδιών μας καθώς θα κριθούν οι διαδικασίες μέχρι τις εκλογές και την επόμενη κυβέρνηση. Η οποία, όπως έχουμε επισημάνει και πάλι, θα έχει καθαρό ορίζοντα 4ετίας καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε λευκή επιταγή στην επόμενη πλειοψηφία (μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης) η οποία θα μπορεί πλέον με 151 ψήφους να επιλέξει τόσο τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (γενικώς στο μέλλον) όσο και τον επόμενο Πρόεδρο. Και με αυτόν τον τρόπο ο κ.Τσίπρας είναι πολύ πιθανόν να έδωσε εξουσιοδότηση στον κ. Μητσοτάκη να κάνε ότι θέλει στην κυβέρνηση, χωρίς αντίπαλο, χωρίς την βάσανο μιας ενδιάμεσης εκλογική αναμέτρησης, χωρίς εν τέλει έναν δημοκρατικό κόφτη (κάποια εκλογική διαδικασία, όπως ενδεχομένως θα ήταν η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2020).

 Κοντολογίς, ο κ.Τσίπρας παρέδωσε στον κ.Μητσοτάκη για να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση στην αντιπολίτευση σαν μοναδικός πόλος και με σύνθημα: « Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να παραδώσουμε την χώρα στον νεοφιλελευθερισμό, ειδικά μετά από  δέκα χρόνια εφαρμογής νεοφιλελεύθερων συνταγών από τους δανειστές, είναι καθαρό ότι το πρόταγμα δεν είναι οι κομματικές διεκδικήσεις τους ΥΡΙΖΑ. Δεν θα τους περάσει…

Έτσι, η τακτική του «καλού μαθητή» που ακολουθεί εδώ και χρόνια ο κ.Τσίπρας αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το eurogroup  της 5ης Απριλίου με στόχο να αποδεσμευτούν τα 970 εκ. ευρώ των κερδών των κεντρικών τραπεζών από την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

 Ακολούθως, και μετά την τύχη (εκταμίευση ή μη) του εν λόγω εμβληματικού ποσού, ο πρωθυπουργός θα… τραβήξει κλήρο, θα επιλέξει τον έναν από τους δύο φακέλους που έχει πάνω στο γραφείο του:

– Αν οι δημοσκοπήσεις δεν «βοηθούν» την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να επιλέξει τις μονομερείς ενέργειες (Δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους, ρυθμίσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες κ.α.) και να προσφύγει σε υπερπρόωρες εκλογές.

-Διαφορετικά, μπορεί να επιλέξει την εισήγηση Τσακαλώτου-Δραγασάκη για πολιτική… κατευνασμού έναντι των δανειστών και νέες διευθετήσεις μέσα στο καλοκαίρι (120 δόσεις, προσλήψεις κ.α.) ώστε οι κρίσιμες, για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό μέλλον του ίδιου του κ.Τσίπρα, εκλογές να γίνουν στο τέλος της συνταγματικής πρόβλεψης (Σεπτέμβριος του2019).

 Κατά συνέπεια, ανοίγεται μπροστά μας μια… διαβολοεμβομάδα και θα κριθεί εάν ο συμβιβασμός της κυβέρνησης στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια με βάσει τις ανυποχώρητες υποδείξεις των δανειστών και εποπτών μας (σ.σ.: γι’ αυτό και τόσο στενό το πλαίσιο διευθέτησης των οφειλών με το οποίο αποκλείεται η πλειονότητα των οφειλετών, δηλαδή όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 15.000 ευρώ ή συμπληρωματική περιουσία –μαζί μετ αυτοκίνητα- άνω των 60.000 ευρώ) θα είναι αποδοτικός. Αν δηλαδή θα εκταμιευτούν τα 970 εκ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται η συνέχεια να σημαδευτεί από… μονομερείς ενέργειες, έστω και εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν μοιράζει λεφτά με το ελικόπτερο. Η εισήγηση για χορήγηση Δώρου Πάσχα ύψους 200 ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους (συνολικού κόστους 520 εκ. ευρώ) υφίσταται και προσωρινώς μόνο δεν ενεργοποιήθηκε αναμένοντας τις αποφάσεις του eurogroup αυτής της Παρασκευής (σ.σ. αν και έσπευσε ο υφυπουργός Τ.Πετρόπουλος να προαναγγείλει την ρύθμιση για τα Δώρα προκαλώντας αναταραχή στου Μαξίμου…)