ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ – ΕΙΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΝ

 Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου*

Τον Αντώνη Βγόντζα  τον γνώρισα στην Αθήνα, στην ταραγμένη και συγκλονιστική περίοδο  της μεταπολίτευσης. Η χούντα είχε καταρρεύσει υπό το βάρος της προδοσίας της  σε βάρος της Κύπρου. Στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, συμμετείχε ο Δημήτρης Τσάτσος ως Υφυπουργός Παιδείας επί θεμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Στενοί συνεργάτες στο Υπουργείο, ο Παναγιώτης Κανελλάκης και ο Αντώνης Βγόντζας. Με αρμοδιότητα  την αποχουντοποίηση και τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών στους φοιτητικούς συλλόγους.

Τσάτσος, Κανελλάκης και Βγόντζας μόνιμα παθιασμένοι και αγωνιούντες για την Κύπρο. Με στήριξη όλων των κινητοποιήσεων του δημοκρατικού Κυπριακού Φοιτητικού Κινήματος, τόσο για αλληλεγγύη προς τη χειμαζόμενη από το διπλό έγκλημα της Χούντας και της Τουρκίας στην Κύπρο, όσο και για την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης στο Σύλλογο των Κυπρίων φοιτητών της ΕΦΕΚ. Έτοιμοι και πρόθυμοι κάθε στιγμή να ανταποκριθούν στα καλέσματα μας.

Τον επόμενο χρόνο – το 1975- κατεβαίνουμε στην Κύπρο. Π. Κανελλάκης και Α. Βγόντζας μιλούν σε συγκεντρώσεις σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου και κοινωνούν τα νωπά πάθη και τα μαρτύρια, που βίωνε ο Κυπριακός λαός μετά την εθνική τραγωδία.

Καθηκόντως και προσηκόντως καταθέτω οφειλόμενη ευγνωμοσύνη για την αφοσίωση, την αγάπη και την προσφορά τους προς την Κύπρο. Υπήρξαν και οι τρεις φάροι αξιοπρέπειας, αγωνιστικότητας. Σταθερές αξίες στο χρηματιστήριο του δημοκρατικού ήθους.

Ο Αντώνης Βγόντζας, που τον χάσαμε πριν λίγες μέρες, υπήρξε μια γλυκύτατη φυσιογνωμία συνέπειας, αγωνιστικότητας, συνεχούς προσφοράς, ηθικού μεγαλείου.

Τον αποχαιρετούμε με ένα σεμνό αντίο.

 *Τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων