Πρώτη κατοικία, 120 δόσεις και άλλα βάσανα…

 Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποφασίσει πότε θα κάνει εκλογές και αυτό είναι απολύτως κατανοητό καθώς τα δύσκολα είναι… μπροστά μας και όχι πίσω όπως επιχειρεί να μας πείσει η κυβέρνηση. Δείτε το αδιέξοδο με την προστασία της α’ κατοικίας, τις 120 δόσεις για τις οφειλές στα ταμεία και τις εφορίες. Θέματα που έχουν καθηλώσει την οικονομία και τις καταχρεωμένες οικογένειες.

Έκανε όμως επιλογή δύο ηττών (ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών όποτε και εάν γίνουν αυτές) και όχι τριών συνεχόμενων χαμένων εκλογικών αναμετρήσεων.

Μέχρι τις εθνικές εκλογές ο δρόμος είναι στρωμένος με μια σειρά δυσκολίες… Τις οποίες επιμελώς προσπαθεί να κρύψει το Μαξίμου, ώστε να εμφανίσει συνθήκες τεχνητής ευμάρειας μέχρι τις διπλές εκλογές του 2019. Συγκεκριμένα:

-Η ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια (πρώτη κατοικία) θα είναι δυσμενέστατη όποτε και εάν έρθει και χιλιάδες δανειολήπτες θα χάσουν το σπίτι τους στους μαζικούς πλειστηριασμούς που θα ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι.

-Οι 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ναι μεν θα έρθουν αλλά, όχι πριν τις ευρωεκλογές. Και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στο καλοκαίρι, στερώντας έτσι από τους οφειλέτες ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στο οποίο θα μπορούσαν να  ταχτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να αρχίσουν να δουλεύουν και πάλι (ασφαλιστική ενημερότητα, έκδοση σύνταξης σε 30.000 υπερήλικες ή αναπήρους που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ κ.α.).

-Τα έσοδα του δημοσίου εμφανίζουν υστέρηση και προβάλλει ο κίνδυνος αρνητικών εκπλήξεων τους προσεχείς μήνες ως προς τη ικανοποίηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ (σχεδόν 7 δις ευρώ το χρόνο μέχρι και το 2022). Κάτι που φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο για έκτακτα μέτρα μέσα στο χρόνο, μείωση αφορολογήτου κ.α.

-Οι εν αναμονή δικαστικές αποφάσεις (Συμβούλιο της Επικρατείας) για τους συνταξιούχους και τα Δώρα των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, οργανισμοί, ΝΠΙΔ κ.α.) απειλούν να ανατρέψουν τον τρέχοντα και επόμενους προϋπολογισμούς με ένα κρυφό χρέος έως 18 δις ευρώ.

-Μετά τις ευρωεκλογές και την πιθανότητα αύξησης της δύναμης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στη γηραιά ήπειρο, η εποπτεία στη χώρα θα γίνει αυστηρότερη.

-Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι οποίες λαμβάνουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, θα επηρεάσει την, έτσι κι αλλιώς αναιμική, δυνατότητα της κυβέρνηση να ασκήσει διοίκηση και να εφαρμόσει μέτρα στήριξης της οικονομίας η οποία αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ευαίσθητη στις διεθνείς εξελίξεις. Σε αυτό το περιβάλλον η χώρα δύσκολα θα ξαναβγεί στις αγορές με την έκδοση ομολόγων κάτι που δυσκολεύει και τις εγχώριες επιχειρήσεις είτε να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα είτε να συνάψουν ένα δάνειο με τις τράπεζες.

-Τούτων δοθέντων και με την (έστω μερική) ρύθμιση των κόκκινων δανείων οι τράπεζες θα υποστούν ζημίες και ενδεχομένως να προκύψει ανάγκη ανακεφαλαοποίησης των μετά το καλοκαίρι.