Με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης Βοκοτόπουλου

Με μεγάλη επιτυχία και τη δέουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 12 Μαρτίου 2019 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου με τίτλο «Άγιον Όρος. Φωτογραφίες, 1956-2001». Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και η Αγιορειτική Εστία, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Άρτας και τον Δήμο Αρταίων. Η εκδήλωση αποτέλεσε την κατακλείδα των εορτασμών της πόλης προς τιμήν της πολιούχου Αγίας Θεοδώρας.

Σύσσωμη η πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία του τόπου, πρώην και νυν βουλευτές, ο Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Καλλίνικος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, καθώς  και ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, παρευρέθησαν στην εκδήλωση τιμώντας αυτή τη σημαντική προσωπικότητα για την επιστήμη της Αρχαιολογίας και για την πόλη της Άρτας, τον κ. Παναγιώτη Βοκοτόπουλο.

Τη βραδιά άνοιξε η κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, η οποία παρουσίασε και σύστησε στο κοινό τον Καθηγητή και το έργο του. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Αναστάσιου Ντούρου, Διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας, ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Καλλίνικου και του Δημάρχου Αρταίων κ. Χρήστου Τσιρογιάννη. Το κοινό παρακολούθησε με αυξημένο ενδιαφέρον τον ίδιο τον κ. Βοκοτόπουλο να περιγράφει με ενάργεια τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παρήγαγε το φωτογραφικό του έργο, μεταφέροντας τον ακροατή στο συναρπαστικό αγιορείτικο τοπίο του προηγούμενου αιώνα. Στο τέλος της βραδιάς, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στην έκθεση από τον ίδιο τον καθηγητή.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μέρος του φωτογραφικού αρχείου του κ. Βοκοτόπουλου της περιόδου από το 1956 έως το 2001. Οι φωτογραφίες του καλύπτουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής του Αγίου Όρους, αποτυπώνοντας την κρίσιμη περίοδο των προβλημάτων από τη λειψανδρία, την έλλειψη πόρων και γενικότερου ενδιαφέροντος της Πολιτείας για τη διάσωση της μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, και ταυτόχρονα την πνευματική ζωή, την τήρηση απαρασάλευτης της λατρευτικής και λειτουργικής ζωής της καθημερινότητας των μοναχών.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας τον Μάιο του 2008. Έκτοτε ταξίδεψε σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως στα Χανιά, στο Βελιγράδι, όπου εκτέθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Βελιγραδίου, σε συνεργασία με την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Σερβίας, ενώ από τον Απρίλιο έως Ιούνιο του 2015 παρουσιάστηκε στη Νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου Ρόδου. Τον Ιούνιο του 2016 στο «Κόκκινο Σπίτι» της Χαλκίδας η έκθεση παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μορφές της Αρχαιολογίας με πλούσιο διοικητικό, ανασκαφικό, συγγραφικό έργο και πολλές διακρίσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ωθούμενος από το αυξημένο του ενδιαφέρον για τα μεσαιωνικά μνημεία της ελληνικής υπαίθρου, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία εργάστηκε για τη μελέτη και ανάδειξη πολυάριθμων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Δυτικής Ελλάδας, πολλά από τα οποία παρέμεναν άγνωστα, ενώ παράλληλα κατέγραψε, επέβλεψε τη συντήρηση και μελέτησε μεγάλο αριθμό εικόνων από περιοχές, όπως η Ζάκυνθος, τα Ιωάννινα, η Άρτα και η Κέρκυρα.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δίδαξε ως καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας από το 1976 έως και το 1987, οπότε και δέχθηκε τιμητική μετάκληση στην αντίστοιχη έδρα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί δίδαξε έως την συνταξιοδότησή του το 1997.

Υπήρξε ακόμη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου και στο Κέντρο Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομιάς. Αξιώματα και θέσεις όπως Αντεπιστέλλων Εταίρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ξένος εταίρος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και πολλά άλλα μαρτυρούν την επιστημονική εμβέλεια της προσωπικότητάς του. Από το 2000 προσφέρει τις γνώσεις του και συνεχίζει το πολύπτυχο έργο του από τη θέση του ως τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και υπεύθυνος του γραφείου των δημοσιευμάτων.

Διηύθυνε πολλές ανασκαφικές έρευνες, μεταξύ των οποίων την ανασκαφή της ημιερειπωμένης μονής Παναγίας Παντάνασσας στη Φιλιππιάδα της Άρτας, που ανήκει στα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του Δεσποτάτου της Ηπείρου λόγω της αρχιτεκτονικής του, του τοιχογραφικού αλλά και γλυπτού διακόσμου, που χαρακτηρίζεται από ποικιλία και ποιότητα. Παράλληλα, μερίμνησε και για άλλα βυζαντινά μνημεία της περιοχής. Στις εργασίες του κ. Βοκοτόπουλου οφείλεται η αποχωμάτωση του βυζαντινού ναού Αγίου Βασιλείου της Γέφυρας και η αποκάλυψη των τοιχογραφιών του, ενώ συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό βυζαντινών γλυπτών, πολλά από τα οποία σήμερα εκτίθενται στη Γλυπτοθήκη, που λειτουργεί στην Τράπεζα της Παρηγορήτισσας.

Υπήρξε σύζυγος της αλησμόνητης Ιουλίας Κουλεϊμάνη, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Η Ιουλία Βοκοτοπούλου, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, αρχαιολόγος, εργάστηκε επίσης στην Ήπειρο. Από τη θέση της ως επιμελήτρια κλασικών αρχαιοτήτων συνέβαλε σημαντικά στην αποκάλυψη και μελέτη αρχαιολογικών θέσεων και ευρημάτων στην περιοχή της Ηπείρου. Στην Άρτα ανέσκαψε πολλά οικόπεδα, ενώ σε εκείνη οφείλεται η ανακάλυψη, αποκάλυψη και διατήρηση του Ναού του Απόλλωνα της Αμβρακίας, που βρίσκεται σήμερα ορατός επί της οδού Βασιλέως Πύρρου.

Η εργογραφία του Παναγιώτη Βοκοτόπουλου είναι πλουσιότατη. Πλήθος μελετών και άρθρων έχουν δημοσιευθεί σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά, σχετικά με ζητήματα βυζαντινής ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής. Θεμελιώδες θεωρείται το έργο του  για τη ναοδομία της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου από τον 7ο έως τον 10ο αιώνα, που αποτελούσε.  Στις σημαντικές δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται οι εξής: «Εικόνες της Κέρκυρας» (1990), «Βυζαντινές εικόνες» (1995), «Μικρογραφίες των Βυζαντινών χειρογράφων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων» (2002). Τέλος, επιμελήθηκε και επέβλεψε την έκδοση από την Ακαδημία Αθηνών της έρευνας της Αγιορειτικής Εστίας που πραγματοποίησαν οι συνεργάτες της, Νικόλαος Τουτός και Γεώργιος Φουστέρης με τίτλο «Ευρετήριον της Μνημειακής Ζωγραφικής του Αγίου Όρους (10ος-17ος αιώνας)».

Η φωτογραφική έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, είναι επισκέψιμη σε ώρες λειτουργίας του Μουσείου (καθημερινά 8:30-16:00, εκτός Τρίτης) και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου 2019.