Μαύρα μαντάτα του γαμπρού…

Δυόμιση μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι συνδυασμοί παρατάσσονται σιγά- σιγά, αποκαλύπτοντας όλα τα όπλα τους, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στις παρατάξεις που εκπροσωπούν.

Δυστυχώς όμως, παρά τις καλλιεργούμενες προσδοκίες, για μια ακόμη φορά κινδυνεύουμε να γίνουμε «στο ίδιο έργο θεατές».

‘Ηδη «άρχισαν τα όργανα» και μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για τη συνέχεια.

Άσκοπες και ανούσιες αντιπαραθέσεις, που άγνωστο για ποιο λόγο επιχειρούν να μεταφέρουν το νοσηρό πολιτικό κλίμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην τοπική κοινωνία, χωρίς να ανταποκρίνονται ή να εκφράζουν ούτε κατ’ ελάχιστον τις αγωνίες και τις ανάγκες των δημοτών.

Επιστράτευση αποτυχημένων επαγγελματιών «πολιτικών» της τοπικής κοινωνίας, που κρίθηκαν και «ζυγίστηκαν» από τους δημότες και ευρέθησαν ελλιποβαρείς, φιλοδοξούν να φέρουν το νέο και άσπιλο στο δήμο μας, χωρίς κάποιος να μπορεί να δώσει κάποια πειστική εξήγηση για το οξύμωρο του θέματος.

Σφιχτός έως ασφυκτικός εναγκαλισμός με τα κόμματα που υποστηρίζουν τον κάθε συνδυασμό, την ίδια ώρα που αυτοί οι ίδιοι συνδυασμοί και οι επικεφαλής τους σε κάθε τόνο και κάθε ευκαιρία, υπογραμμίζουν την ανάγκη για «ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση». Οπότε εκ τούτου, μπορούμε με ασφάλεια να προβλέψουμε και την συνέπεια λόγων και έργων έτσι και καταλάβουν την δημοτική εξουσία.

Μηρυκασμός και αναπαραγωγή κάθε παλιότερης ιδέας, χωρίς ίχνος έστω και μιας πρότασης που θα αντιμετώπιζε με επιτυχία έστω και ένα πρόβλημα του δήμου.

Αντιγραφή και παρουσίαση ως καινοτόμας ιδέας κάθε τι που ο επίδοξος σωτήρας μας είδε σε άλλη πόλη, χωρίς καν να μπει στον κόπο να δει αν ταιριάζει με την παράδοση και την κουλτούρα της περιοχής μας. Με λογικό επακόλουθο του κακέκτυπου αντίγραφου η αποτυχία.

Και φυσικά απουσία κάθε δημιουργικής πρότασης, προβληματισμού και προσπάθειας  που θα έδινε ουσιαστική και ρεαλιστική απάντηση στα προβλήματα που ταλανίζουν  τον δήμο μας και τους δημότες.

Όλα αυτά τα μηνύματα, που πολύ εύστοχα περιγράφει η λαϊκή ρήση «μαύρα μαντάτα του γαμπρού κι η νύφη κασιδιάρα», όχι μόνο ελπιδοφόρα δεν είναι, αλλά πολύ φοβάμαι πως μας οδηγούν για άλλη μια φορά στον ατέρμονο «κύκλο των χαμένων ευκαιριών».

Ας ευχηθούμε κι ας ελπίσουμε πως θα διαψευσθούμε.

Χ.Α.Α.