Η «Σκοτεινή πέτρα» έρχεται από το Θέατρο Έκφραση

Μία παράσταση – ορόσημο με… άρωμα Λόρκα
Ένα έργο – ορόσημο του Ισπανικού θεάτρου με αναφορά στον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, η βραβευμένη «Σκοτεινή πέτρα» του Αλμπέρτο Κονεχέρο ξανά για 2η χρονιά στο Θέατρο Έκφραση! Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χρήστος Χρήστου και αυτή θα είναι η δεύτερη μόλις φορά που η συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάζεται στην Ελλάδα.
«Η σκοτεινή πέτρα», έργο συνταρακτικό, έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ceres 2015.
Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί το Σάββατο, 16 Μαρτίου στο νέο χώρο του Θεάτρου Έκφραση Β’ σκηνή – κάτω χώρος  (Αραβαντινού 14, Ιωάννινα), με ώρα έναρξης τις 21.30.

Οι παραστάσεις θα δίνονται μέχρι 31/3 κάθε Σάββατο στις 21.30 και Κυριακή στις 19:00

Συντελεστές
Μετάφραση Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία Χρήστος Χρήστου
Σκηνικά – Κοστούμια Γιάννης Κράβαρης
Μουσική Μίνα Παππά
Φωτισμοί Χρήστος Χρήστου
Αφίσα – γραφιστικά : Αντώνης Χρήστου
Φωτογραφίες : Άγγελος Σακκάς

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Σεμπαστιάν: Θανάσης Λανάρης
Ραφαέλ: Γιάννης Κράβαρης
Φωνή του Λόρκα : Κώστας Λεοντάρης
Zωντανή μουσική επί σκηνής με τον Μιχαήλ Παππά.

Η υπόθεση
Δωμάτιο στρατιωτικού νοσοκομείο στο Σανταντέρ (Βόρεια Ισπανία). Δύο άντρες που δεν γνωρίζονται είναι υποχρεωμένοι να περάσουν μαζί τις τρομερές ώρες μιας αντίστροφης μέτρησης, που μπορεί να τελειώσει με τον θάνατο του ενός από τους δύο τα ξημερώματα. Ένα μυστικό τυλιγμένο με τύψεις κι ένα όνομα που αντηχεί στους τοίχους του δωματίου: Φεδερίκο. Μένει μόνο να παραδοθούν κάποια χειρόγραφα για να σωθούν, σαν μια τελευταία χειρονομία αγάπης…
Το έργο του Αλμπέρτο Κονεχέρο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του Ραφαέλ Ροντρίγκεθ Ραπούν, φοιτητή – Μηχανικού Ορυκτών Πόρων, γραμματέα του Θιάσου La Barraca και συντρόφου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα τα τελευταία χρόνια της ζωής και των δύο τους.
Η «Σκοτεινή πέτρα» είναι ένα ζωντανό έργο για τη μνήμη ως χώρο δικαιοσύνης αλλά και για την ανάγκη της λύτρωσης. Ένα κείμενο στο οποίο ενώνονται η δραματική ένταση και ο ποιητικός παλμός, για να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πολιτογράφηση του πρόσφατου παρελθόντος της Ευρώπης και τη μοίρα των λησμονημένων στα γρανάζια της Ιστορίας.