Δίχως στέγη, χωρίς ρύθμιση…

Χιλιάδες οφειλέτες θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό και επαγγελματικό αδιέξοδο. Και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μη βελτίωση του κλίματος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ

Μέχρι να ανακράξουμε το «Δόξα τω Θεώ», άντε πάλι με το «Βόηθα Παναγιά». Και από το «Ωσαννά» προς τον λαοπρόβλητο ηγέτη που μας έβγαλε(;) από τα μνημόνια, «Σταύρωσον αυτόν» γιατί ούτε τις 120 δόσεις δεν μπορεί να συμφωνήσει με τους (κατατροπωθέντες κατά τα λοιπά από τις κυβερνητικές επιλογές) δανειστές, ούτε τα σπίτια μας να προστατέψει έως ότου βρούμε μεροκάματο και πληρώσουμε την υπερβολική μας δόση στις τράπεζες…
Από τον περασμένο Αυγούστα που η κυβέρνηση μας πίεζε να… αποδεχτούμε ότι τα πράγματα «βαίνουν καλώς» με την λήξη του γ’ μνημονίου, από αυτή εδώ τη στήλη επιμέναμε:
-η καθημερινότητα του πολίτη είναι εντελώς διαφορετική εν σχέσει με την κυβερνητική προπαγάνδα και ότι οι άνθρωποι του μόχθου στα κτήματα, στους στάβλους, στα μαγαζιά υποφέρουν και

  • ούτε τα «νούμερα» βγαίνουν. ούτε βγήκαμε από την κρίση ούτε καν τα χειρότερα πέρασαν.
    Και αντί οι διοικούντες να σκύψουν και να δουλέψουν με βάσει την εντολή από τους ψηφοφόρους, κατέφευγαν σε φτηνές διακηρύξεις προκειμένου να απευθυνθούν στο θυμικό του πολίτη, ενώ οι άνθρωποι έχουν να καλύψουν αδήριτες βιοποριστικές ανάγκες…

Αναλυτικά:
Μετά την απόρριψη από το eurogroup της εκταμίευσης του ποσού των 970 εκ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, όλα τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών επανασχεδιάζονται πάνω σε πολύ δυσμενέστερες βάσεις. Έτσι, η ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια δεν θα είναι ρύθμιση, ούτε καν διευκόλυνση με τον κίνδυνο οι τράπεζες και τα fund να πάρουν τα σπίτια και οι 120 δόσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά δεν πρόκειται να έρθουν πριν το καλοκαίρι. Κατά συνέπεια το κυβερνητικό αφήγημα περί οικονομικής ανάπτυξης και μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού οδεύει κατ ευθείαν πάνω στα βράχια. Και αντί για ευνοϊκά μέτρα μέσα στο καλοκαίρι, όπως εισηγείται το οικονομικό επιτελείο προς το Μέγαρο Μαξίμου μέσω των οποίων, υποτίθεται, θα βελτιωθεί η εκλογική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε καθυστερήσεις και αρνητικές εξελίξεις σε μια σειρά εκκρεμότητες. Κάτι που θα επιβάρυνε τα δημοσκοπικά ευρήματα για το κυβερνών κόμμα.
Χωρίς από την άλλη η ΝΔ θα πείθει, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας της περιλαμβάνει την πλήρη ευελιξία στην αγορά εργασίας και τις φοροαπαλλαγές στα μερίσματα σαν αντιστάθμισμα στην αύξηση του 11% στους βασικούς μισθούς που ισχύει από 1/2/2019. Ουσιαστικά δηλαδή ο κ.Μητσοτάκης έχει ενσωματώσει πλήρως τις εκθέσεις του ΔΝΤ και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Κοντολογίς, οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και αρνητικά επιφυλακτικοί για την ΝΔ. Είναι καιρός για μια δημιουργική ανατροπή ώστε να στηριχθεί ο απασχολούμενος, ο αγρότης, ο μικρός επιχειρηματίας και έτσι να αναθερμανθεί η οικονομία, να στηριχτούν οι παραγωγικές επενδύσεις ώστε να διαχυθούν τα οφέλη στους νέους, στις γυναίκες, όσους έχασαν τη δουλειά τους μέσα στην κρίση και αγωνιούν για το μέλλον.

Η μεγάλη ανατροπή με τα
κόκκινα δάνεια και τις 120 δόσεις
Μετά τη μη αποδέσμευση των 970 εκ. ευρώ στο eurogroup της 11ης Μαρτίου η κυβέρνηση οδηγείται σε ταπεινωτικό συμβιβασμό με τους δανειστές στο θέμα των κόκκινων δανείων και των 120 δόσεων. Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι η κυβερνητική ήττα όσο το γεγονός ότι οι πολίτες ταλαιπωρούνται, περιουσίες χάνονται, νοικοκυριά ξεσπιτώνονται και επιχειρήσεις κλείνουν γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπερβολικές υποχρεώσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κόκκινα δάνεια
Μετά τις κυβερνητικές πομφόλυγες το νομοσχέδιο που θα έρθει την άλλη εβδομάδα στη Βουλή θα προβλέπει πέντε αυστηρούς κόφτες για την ένταξη στο διάδοχο νόμο Κατσέλη (προστασία πρώτης κατοικίας)
Ο δανειολήπτης θα πρέπει να συγκεντρώνει αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1.Υπόλοιπο (άληκτο) δανείου έως 130.000 ευρώ.
2.Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ.
3.Πρόεσθετη περιουσία έως 100.000 ευρώ.
4.Καταθέσεις έως 5.000 ευρώ.
5.Θα γίνει νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνουν όλοι όσοι έκαναν αίτηση με το παλαιό καθεστώς (νόμος Κατσέλη) και από την οποία οι τράπεζες θα αντλούν στοιχεία (καταθέσεις, εισοδήματα, ακίνητη περιουσία, δαπάνες νοικοκυριού κ.α.) για το εάν κάποιος δανειολήπτης δικαιούται προστασίας…
Για να ενταχθεί στη ρύθμιση ο δανειολήπτης θα πρέπει τα ανωτέρω να τα συγκεντρώνει συνολικά. Δεν αρκεί δηλαδή να έχει άληκτο δάνειο 120.000 ευρώ για να ενταχθεί. Θα απορρίπτεται εάν έχει χωράφια αξίας 105.00 ευρώ. Επίσης δεν θα μπορεί να ενταχθεί όποιος έχει πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξία ακόμη και 60.000 ευρώ, ένα χαμόσπιτο δηλαδή, από την στιγμή που θα διαθέτει καταθέσεις στο… υπερβολικό ποσό των 6.000 ευρώ!
Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι το 75% των δανειοληπτών πετάγεται έξω από την ρύθμιση που επέβαλαν οι δανειστές σε μια κυβέρνηση έτοιμη να συμβιβαστεί με το παραμικρό ενώ διακηρύσσει ότι διαθέτει «απεριόριστο βαθμό ελευθερίας…».

120 δόσεις…
Ως προς τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία η αντίστοιχη ρύθμιση δε προβλέπεται να έρθει πριν τις ευρωεκλογές. Στο επόμενο eurogroup στις 6/4/2019 αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση των 970 εκ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής «συμμόρφωσης» στο θέμα των κόκκινων δανείων που περιγράψαμε παραπάνω (ουσιαστικά την κατάργηση κάθε προστασίας κα την διαγραφή της ρύθμισης του 2010 επί ΠΑΣΟΚ). Άλλο eurogroup πριν τις ευρωεκλογές (26/5/19) δεν προβλέπεται. Κατά συνέπεια έγκριση των θεσμών (δανειστών) για την ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι.
Με αυτό το δεδομένο, χιλιάδες οφειλέτες θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό και επαγγελματικό αδιέξοδο. Και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μη βελτίωση του κλίματος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το κυβερνητικό κόμμα είτε θα οδηγηθεί σε μονομερείς ενέργειες και υπερ-πρόωρες εκλογές τον Μάιο (πριν τις ευρωεκλογές) είτε σε στρατηγική ήττα τον Οκτώβριο.