Γέφυρα με την εργασία απαιτείται…

Γράφει ο
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ

Η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας υποστηρίζουν πολλοί. Αλλά αυτό αφορά τα μακροοικονομικά, ενώ οι οικογένειες απλώς χρειάζονται… λεφτά. Και είναι αυτά τα οικονομικά της καθημερινότητας που διαμορφώνουν τον ορίζοντα για τα μάκρο (ανάπτυξη, έλλειμμα κ.λπ).
Άρα, ας ξεκινήσουμε από τα απλά, τα καθημερινά, τα του οίκου μας…
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ψυχολογία γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν χρήματα στις τσέπες των (υποψηφίων) καταναλωτών… Δεν υπάρχουν λεφτά γιατί τα παίρνει η εφορία για να τα δώσει στους δανειστές (7 δις το χρόνο σε τόκους), δεν υπάρχουν δουλειές για τους νέους και, αναμενόμενο, στο εξωτερικό. Και αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να είναι μόλις 3-4 δις πάνω στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και λιγότεροι φόροι. Αντί δηλαδή για τα θηριώδη πλεονάσματα των 7 δις το χρόνο, να δίναμε τα μισά για τόκους. Και 1-2 νέες τραπεζικές άδειες που δεν θα έχουν τους σκελετούς κόκκινων δανείων στους φοριαμούς των.
Πέραν της απουσίας επενδυτικών κονδυλίων, δραματικός είναι και ο τρόπος που συγκεντρώνονται αυτά τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα. Ελάχιστα συζητήθηκε επί παραδείγματι ότι τα περσινό υπερ-πλεόνασμα των 8 δις (προ κοινωνικού μερίσματος) προήλθε αποκλειστικά από κατασχέσεις (6 δις από την εφορία και 1,7 δις από τα ασφαλιστικά ταμεία) και τα ανεκτέλεστα προγράμματα του ΟΑΕΔ ύψους 480 εκ. ευρώ.
Εσχάτως τόσο ο κ.Μητσοτάκης όσο και ο κ.Τσίπρας δηλώνουν ότι έχουν εντοπίσει το πρόβλημα με τα θηριώδη πλεονάσματα, ενώ πριν λίγους μήνες μας έλεγαν, περίπου, ότι «αυτά έχουν γραφτεί στις πλάκες του Μωυσή» και δεν αλλάζουν…
Έστω και τώρα θα τους καλωσορίζαμε στην πραγματικότητα, εάν δεν επρόκειτο για προεκλογική φενάκη. Γιατί αναγνωρίζουν(;) το πρόβλημα των πλεονασμάτων προκειμένου να το… τάξουν προεκλογικά, ενώ δεν λένε πώς αυτό το πρόβλημα θα διορθωθεί. Πώς θα κερδίσουμε το στοίχημα έναντι των δανειστών. Ταυτόχρονα:
-Δεν έχει διασφαλιστεί η μακροχρόνια εξυπηρέτηση του χρέους όταν αυτό «γυρίσει» στις αγορές. Για παράδειγμα το δημόσιο χρέος ακόμη και με μέσο επιτόκιο του 3,5% απαιτεί για τόκους άνω των 12,5 δις σε ετήσια βάση ή το σχεδόν 7% του ΑΕΠ. Πρόκειται για απαγορευτικό ποσό.
-Άρα, το ζητούμενο είναι η διασπορά του χρέους στο χρόνο με τα υφιστάμενα (ESM) χαμηλά επιτόκια. Αυτός είναι εθνικός στόχος και επιβάλλεται να κερδηθεί.
-Ακόμη δεν τα είδαμε αυτά τα λεφτά που θα… περισσέψουν από τα μικρότερα πλεονάσματα και άρχισε η μοιρασιά τους. Θα πιάσουν όμως τόπο; Ας δούμε:
Ο κ.Τσίπρας προτείνει να δοθούν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Αν είναι αυτό που έκανε τον περασμένο Νοέμβριο ή στα τέλη του 2017, όταν πήρε τα χρήματα από τους ανέργους («πλεόνασμα» ΟΑΕΔ) για να τα δώσει σαν κοινωνικό μέρισμα χωρίς σχέδιο, η αναπτυξιακή εξίσωση δεν βγαίνει… Η χώρα δεν χρειάζεται «Γέφυρες» με την φτώχεια αλλά προοπτική απασχόλησης.
Ο κ.Μητσοτάκης βιάζεται να μειώσει την φορολογία των μερισμάτων. Πιστεύει κανείς ότι ο μέτοχος θα επενδύσει εξ ιδίων, θα βάλει κεφάλαια από τα μερίσματά του όταν δεν υπάρχει τραπεζικός δανεισμός για την χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών ή δεν υπάρχει προοπτική άντλησης κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο (μεγάλες εταιρείες). Δεν χρειάζεται να ρίξει η ΝΔ σωσίβιο στους χρεωμένους εταίρους. Απαιτείται να χρηματοδοτηθούν οι καινοτόμες επενδυτικές ευκαιρίες.
Αυτά τα χρήματα, ο δημοσιονομικός χώρος όπως αρέσκονται να λένε οι τεχνοκράτες, πρέπει να εξευρεθούν προκειμένου να γίνουν υποδομές που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη. Θα πρέπει να καταρτιστούν προγράμματα απασχόλησης. Οι δε φοροελαφρύσεις να περιοριστούν αποκλειστικά για τα επενδυόμενα κέρδη. Κυρίως να γίνει πιο ελκυστική η πρόσληψη μέσα από την δραστική μείωση των έμμεσων επιβαρύνσεων (φόροι, μη ανταποδοτικές εισφορές για Εργατική Κατοικία και Εστία, επιδόματα κ.α.)
Γι αυτό απαιτείται κάτι ευρύτερο. Μια νέα Προοδευτική πλειοψηφία. Μια Δημοκρατική παράταξη πληθυντική, πλουραλιστική και ευρύχωρη. Μία κεντροαριστερά που θα έχει στον πυρήνα της το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θα περιορίζεται εκεί. Θα απευθύνεται στο σύνολο των προοδευτικών πολιτών που αγωνιούν για το αύριο, που θέλουν να δουν την Ελπίδα να έρχεται. Χρειάζεται, κοντολογίς, ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής που θα λειτουργήσει ως καταλύτης και θα προσφέρει λύσεις. Αυτή είναι η πραγματική Γέφυρα ζωής. Η Γέφυρα με την εργασία!