Μάστιγα η παράνομη αλιεία «αγγουριών της θάλασσας» στον Αμβρακικό

Το μεσημέρι της Τρίτης σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου Πρέβεζας, στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Νικολάου Αιτωλοακαρνανίας, διαπιστώθηκε ότι επί του επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους ”ΓΕΩΡΓΙΟΣ” Λ. Θεσ/κης 20765, υπήρχαν 1.000 περίπου άτομα αλιεύματος “ολοθούριο” η ποσότητα του οποίου υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια ποσότητα αλίευσης (400 τεμάχια), ενώ διαπιστώθηκε επίσης ότι το σκάφος δεν ήταν εφοδιασμένο με την απαιτούμενη ειδική άδεια αλίευσης του εν λόγω είδους.

 Μάλιστα το σύνολο του αλιεύματος ήταν ζωντανό κι έτσι επιστράφηκε στην θάλασσα βάζοντας “φρένο” στα σχέδια των παράνομων αλιέων, οι οποίοι αδιαφορώντας για την οικολογική ζημιά που προκαλούν στον Αμβρακικό και τα πρόστιμα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Το “ολοθούριο” γνωστό σε όλους ως “αγγούρι της θάλασσας” στο εξωτερικό στοιχίζει μέχρι 3.000 ευρώ το κιλό και για την προστασία του υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στην αλίευσή του.

Πρόσφατα το Λιμεναρχείο Πρέβεζας κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα κατά της παράνομης αλιείας “συλλαμβάνοντας” αλιέα να ψαρεύει με το υπό την διακυβέρνησή του αλιευτικό επαγγελματικό σκάφος με απαγορευμένο αλιευτικό εργαλείο – δίχτυ ΜΟΝΟΦΙΛΑΜΕΝΤ (μονόκλωνη μεσηνέζα) μήκους περίπου τριακοσίων (300) μέτρων, το οποίο κατασχέθηκε και καταστράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Αλιευτικού Κώδικα.

 Επί του ανωτέρω εργαλείου βρέθηκε αλίευμα συνολικού βάρους δέκα (10) κιλών, το οποίο κατασχέθηκε και διατέθηκε σε ευαγή ιδρύματα της περιοχής. Κατά του ανωτέρω παραβάτη βεβαιώθηκαν οι προβλεπόμενες παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας.