Στο Ευρωκοινοβούλιο οι απόγονοι του μαρτυρικού Κομμένου και του Λίντιτσε

Στέλιος Κούλογλου: Ανοίγουμε παράθυρο στην καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων

Το παράθυρο για την διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων από την Γερμανία έχει ανοίξει γιατί η θέση της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί, η χώρα αυτή την φορά έχει προετοιμαστεί καλύτερα, Στην προσπάθεια της διεκδίκησης των Γερμανικών επανορθώσεων έχει προστεθεί και ένας ακόμη σύμμαχος, η Πολωνία, ενώ την περασμένη Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναντήθηκαν οι απόγονοι και οι επιζώντες του Κομμένου της Άρτας, ενός χωριού που ξεκληρίστηκε από τους ναζί, και του Λίντιτσε, ενός μαρτυρικού χωριού της Τσεχοσλοβακίας με  σκοπό να ανακινηθεί το ζήτημα των επανορθώσεων και στην Τσεχία και την Σλοβακία.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σε συνεργασία με την Ευρωβουλευτή της Τσεχίας Κας Κατερίνας Κοκεκνα, ο οποίος στην ομιλία του για το θέμα του Κομμένου και του Λίντιτσε, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «χρειάζεται μια πολύ καλά επεξεργασμένη διπλωματική και νομική τακτική για να πετύχουμε. Επίσης να υπάρξει ευαισθητοποίηση της γερμανικής κοινής γνώμης. Φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τα ιστορικά γεγονότα. Ξεκίνησε με δηλώσεις της Μέρκελ το 2015, συνεχίστηκε με την συγγνώμη του Προέδρου, αλλά η πλειονότητα της κοινής γνώμης παραμένει να μην γνωρίζει. Πρέπει επίσης να γίνει δουλειά με τα παιδιά. Να μάθουν την ιστορία. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα επισκεφθεί ένα σχολείο της Θεσσαλονίκης και ένα του Βόλου. Ρώτησα τα παιδιά εάν ήξεραν τη σφαγή του Κομμένου. Δεν την ήξεραν. Δεν ήξεραν ότι ένα ολόκληρο χωριό στην Άρτα ξεκληρίστηκε! Προς αυτή την κατεύθυνση είχα προσφέρει το ντοκιμαντέρ ‘Νεοναζί: Το ολοκαύτωμα της μνήμης’ στο Υπουργείο Παιδείας. Επί Σαμαρά δεν το ήθελαν. Επί ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη η προβολή».

Και ο κ. Κούλογλου κατέληξε, ότι «…πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως κράτος για την ιστορική μνήμη και τις επανορθώσεις. Και από πλευράς κράτους και από πλευράς πολιτών ώστε η μνήμη και η δικαίωση να συνυπάρξουν σε ισορροπία»!

Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Δήμου Νικολάου Σκουφά με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Κα Αφροδίτη  Βλαχοπάνου, που αναφέρθηκαν στην απόφαση των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής να ξεκληρίσουν και αφανίσουν από προσώπου γης το μαρτυρικό Κομμένου και τους κατοίκους του, από βρέφη έως ενήλικες, αλλά και αντιπροσωπεία του Λίντιτσε Τσεχίας με επικεφαλής την Δήμαρχο Βερόνικα Κελέροβα.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι η «ΓΝΩΜΗ» και ο εκδότης της Κώστας Γκέτσης, ήταν εκείνοι που αδιαλείπτως και από την δεκαετία του ’80, έκαναν κοινωνό των προβλημάτων της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής τον Στέλιο Κούλογλου, με τον οποίο τους συνδέει στενή φιλία κι εκείνος από τις θέσεις είτε του δημοσιογράφου, είτε του Ευρωβουλευτή, έχει πάντα ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του την επίλυση αυτών των προβλημάτων.