Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα…

Ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ καταγράφει η Ήπειρος και μάλιστα με την πλέον επίσημη …βούλα, αυτή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ, η Περιφέρειά μας είναι η δεύτερη φτωχότερη σε ολόκληρη την Ελλάδα με μόλις 11.432 ευρώ ως κατά κεφαλήν εισόδημα.

Έτσι μετά την θλιβερή πρωτιά της υπογεννητικότητας που μαστίζει την περιοχή, καταγράφοντας αρνητικό πρόσημο στο ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων, τώρα έρχεται «καπάκι», για να «δέσει το γλυκό», όπως λέει και ο λαός μας, η αρνητική αυτή εξέλιξη στο ΑΕΠ.

Και το άσχημο είναι πως ούτε την ατάκα του Γέρου της Δημοκρατίας δεν μπορούμε πλέον να επικαλεστούμε, σύμφωνα με την οποία «οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, όμως οι άνθρωποι δυστυχούν», γιατί εν προκειμένω ούτε οι αριθμοί δεν ευημερούν!

Κι όμως!

Μπροστά σ’ αυτή την, επιεικώς, απαράδεκτη κατάσταση που έχει, όχι απλά διαμορφωθεί, αλλά παγιωθεί, δεν «ιδρώνει το αυτί κανενός» για να λάβει τα ανάλογα μέτρα, που θα αντιστρέψουν την κατάσταση!

Κι όχι μόνο αυτό.

Αλλά, χωρίς να ορρωδούν, ούτε καν να κοκκινίζουν, πληθαίνουν οι φωνές από θεσμικούς παράγοντες που κάνουν λόγο για ανάπτυξη, για δημιουργία νέων και καλοαμειβόμενων θέσεων εργασίας, για νέες επιχειρήσεις, για …προοπτική!

Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι όσο κι αν προσπαθεί κανείς, είναι αδύνατον «να κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί» επ’ άπειρον!

Κι αν δεν υπάρξουν δράσεις, που πραγματικά θα βελτιώσουν την κατάσταση, τότε όλοι θα μείνουμε θεατές μιας εικονικής πραγματικότητας, που διόλου δεν θα μας τιμά, αλλά και θα μας κάνει με πόνο να αναστενάζουμε «στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα»!!!

Χ.