«Σουρής ο σατιρικός, ο προφητικός»

Μια μοναδική μουσικοαφηγηματική παράσταση,

αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Γεώργιου Σουρή

Θέατρο Παλλάς, 18 Φεβρουαρίου 2019, στις 20:30

Ο Πασχάλης Τόνιος συνθέτης-ερμηνευτής

παρουσιάζει το νέο μουσικό έργο του, βασισμένο στην ποίηση του «Αριστοφανικού» ποιητή Γεώργιου Σουρή, ο οποίος με το αιχμηρό και αυτοσαρκαστικό του χιούμορ παραμένει εντυπωσιακά επίκαιρος και αφοπλιστικά αληθινός.

Πλαισιωμένος από μια πολυμελή ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών, με τη συνοδεία δύο χορωδιών και υπό την σκηνοθεσία του Μεγακλή Βιντιάδη, θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν, προκειμένου να ατενίσουμε το μέλλον, να αναγνωρίσουμε την Ελλάδα στην οποία ζούμε και που ζει μέσα μας.

Η μοναδική αυτή παράσταση αποτελεί ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, το οποίο θα αναδείξει την εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά που άφησε πριν από 100 χρόνιαο Γεώργιος Σουρής και που έχει προταθεί 5 φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στη ΜΕΤΑδραση για τη στήριξη των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα.

Συντελεστές:

Σύνθεση-Καλλιτεχνική διεύθυνση: Πασχάλης Τόνιος

Σκηνοθεσία: Μεγακλής Βιντιάδης

Video: Μεγακλής Βιντιάδης, Γιάννης Δεσινιώτης

Ενορχήστρωση: Χρήστος Ζούμπος

Τραγουδούν και αφηγούνται:

Αλικάκη Μυρτώ, Βαλτινός Γρηγόρης, Βιδάλη Μαίρη, Βουτσάς Κώστας,Ζουγανέλης Γιάννης, Καρρά Νικολέττα, Λογοθέτης Ηλίας, Λουδάρος Αντώνης, ΜαγγίραΜπέττυ, Μαρίνος Μιχάλης, Μιχαηλίδης Ιεροκλής, Μπουρδούμης Αλέξανδρος, Πετράκης Παναγιώτης, Πολυχρονίδη Μαριάννα, Σκιαδαρέσης Γεράσιμος, Τσακίρογλου Νικήτας, Φιλιππίδης Πέτρος, Χαϊκάλης Παύλος, Ψυχράμη Αντιγόνη.και ΝίVoΒουρλιωτης,στην παρουσίαση ο Δημήτρης Μακαλιάς.

Συμμετέχουν 10μελής ορχήστρα με τον δεξιοτέχνη βιολιστή Κυριάκο Γκουβέντα, η Μικτή Χορωδία του συλλόγου υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ευαγγελάτου και η ΧορωδίαΠαλαιού Φαλήρου «ΑνδρέαςΛαζάρου», υπό τη διεύθυνση της Λώρας Πετροπούλου

Σύντομη ομιλία από τον καθηγητή Κώστα Γεωργουσόπουλο

Λίγα λόγια για τον Γεώργιο Σουρή:

Ο Γεώργιος Σουρής είναι ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, έχοντας χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης». Γεννήθηκε το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου και πέθανε το 1919 στο Νέο Φάληρο. Εξαίρετος δημοσιογράφος της έμμετρης σάτιρας των γεγονότων της εποχής, σε ηλικία 30 ετών εξέδωσε την έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Ο Ρωμηός», η οποία κυκλοφόρησε σχεδόν μέχρι το θάνατό του. Έγραψε επίσης αρκετές έμμετρες κωμωδίες. Μέσα από το έργο του σχολίαζε την καθημερινότητα, το λαό και τους άρχοντες, καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα της εποχής.

Λίγα λόγια για τον Πασχάλη Τόνιο:

Ο Πασχάλης Τόνιος έκανε το ντεμπούτο του ως μουσικός κι ερμηνευτής δίπλα σε μεγάλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις τον παρότρυνε να ασχοληθεί και με τη σύνθεση για την οποία και βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Ιθάκης. Το ρεπερτόριο του ως ερμηνευτής περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν της νεότερης έντεχνης μουσικής παράδοσης. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και σε χώρους όπως το Ηρώδειο, το ΜέγαροΜουσικής Αθηνών, το Ιστορικό Μουσείο της Παλαιάς Βουλής, ενώ έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης,Milva,ΓιώργοςΝταλάρας, ο Μίμης Πλέσσας και άλλοι. https://www.tonios.gr/

Λίγα λόγια για τη ΜΕΤΑδραση:

Η ΜΕΤΑδραση είναι μια Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία ιδρύθηκε το 2010 με πρωταρχικό σκοπό να καλύψει μακροχρόνια κενά στην υποδοχή και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Εξειδικεύεται στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα, η ΜΕΤΑδραση έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο σύνολο δράσεων που περιλαμβάνει Συνοδεία από ακατάλληλες συνθήκες προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας, Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας & διαμερίσματα Υποστηριζόμενης Αυτόνομης Διαβίωσης, Δίκτυο Επιτροπείας και Ανάδοχη Φροντίδα σε Οικογένειες.

Περισσότερες πληροφορίες:www.metadrasi.org