Πέσε πίτα να σε φάω…

Η είδηση μας έρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και τις διθυραμβικές ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη (έχει κάθε λόγο να τις κάνει), σύμφωνα με τις οποίες «…στην Περιφέρεια Ηπείρου διατέθηκαν 48,7 εκ .ευρώ για 291 επενδυτικά σχέδια (45%). (Συνολικά είχαν υποβληθεί 494 σχέδια- 28 από Ν. Άρτας, 109 από Ν. Θεσπρωτίας, 163 από Ν. Ιωαννίνων και 194 από Ν. Πρέβεζας)…»!

Κι αν ο Περιφερειάρχης έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για το γεγονός, εμείς σαν νομός και σαν Επιμελητήριο, οφείλουμε αν μη τι άλλο να προβληματιστούμε.

Κι αυτό γιατί ενώ στην συγκεκριμένη δράση υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση συνολικά 494 σχέδια, από την Άρτα ο μαγικός αριθμός μόλις και μετά βίας έφτασε τα 28!!!

Όταν την ίδια ώρα από την Πρέβεζα είχαμε 194 σχέδια, από τα Γιάννενα 163 αλλά και από την Θεσπρωτία 109.

Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, εμείς, κοιτάμε ως συνήθως «τα τραίνα να περνούν»!!!

Και στη συνέχεια με άνεση, θα μπορούμε να μοιρολογούμε επί των ερειπίων, για την κακή μας μοίρα, για τους Γιαννιώτες που μας κυνηγούν και όλα τα συναφή, που χρόνια τώρα μας κατατρέχουν και μας στοιχειώνουν σαν νομό και σαν κοινωνία!

Προφανώς η παρότρυνση των αρχαίων ημών προγόνων «συν Αθηνά και χείρα κίνει…», δεν έφτασε καν στα αυτιά μας, ή αν προτιμάτε είμαστε οπαδοί του λαϊκότερου «πέσε πίτα να σε φάω…»!

Πλην όμως, η πίτα είναι κάτι σαν «του κριαριού τα …αμελέτητα» που περίμενε η αλεπού να «πέσουν» για να τα φάει, μόνο που αυτά σε πείσμα της δεν της έκαναν το χατήρι …στον αιώνα τον άπαντα!

Κι αν η πιο πάνω εξέλιξη είναι χαρακτηριστική του τρόπου που σκεπτόμαστε και λειτουργούμε ως νομός, θεωρώ πως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε την στάση και φιλοσοφία μας, αν θέλουμε, στο πνεύμα των ημερών, να δούμε, πραγματικά μια άσπρη μέρα!

Τότε και μόνον τότε, θα έχουμε το δικαίωμα και να διαμαρτυρόμαστε, αν πράγματι μας αδικούν σε επίπεδο ισονομίας, αλλά και να μοιρολογούμε για την κακή μας τύχη!

Διαφορετικά, λυπάμαι που το λέω, αλλά όπως άδει και ο λαϊκός αοιδός «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια (θα) μένουν…»!

Χ.