Ναι σε όλα ή συντεταγμένη αποχώρηση;

Γράφει ο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

 

Κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση ο Προϋπολογισμός του 2019, αφού πρώτα είχε εγκριθεί χωρίς παρατηρήσεις και αστερίσκους από τους αρμόδιους θεσμούς της Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι μία από τις 10 χώρες της Ε.Ε. που εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της χωρίς να αναπεμφθεί για κάποια διόρθωση και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μία χώρα που έχει βγει προ 3 μηνών από την μνημονιακή ασφυξία.
Κάποιοι όψιμοι επαναστάτες, έλεγαν, γιατί ο Τσίπρας δεν έβγαλε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη έπειτα από το Δημοψήφισμα. Αντί άλλης απάντησης τους παραπέμπω στο πρόβλημα που πήγε να δημιουργήσει η κατά πολύ μεγαλύτερη από μας Ιταλία με τους τσαμπουκάδες της που είχαν σαν αποτέλεσμα την άνοδο και των δικών μας επιτοκίων των 5ετών και 10ετών ομολόγων και ευτυχώς που τελικά αναδιπλώθηκε.
Στην Ε.Ε. (γράφε Γερμανική Ένωση) δεν υποχωρούν σε θέματα αρχών και τεθειμένων κανόνων. Αν δεν τους τηρήσεις, κάηκες και ευτυχώς που ο Τσίπρας το κατάλαβε έγκαιρα εκείνο το εφιαλτικό βράδυ στις Βρυξέλλες. Το σημαντικώτερο στοιχείο που λείπει από τον κατατεθέντα προϋπολογισμό είναι η διάταξη της περικοπής των συντάξεων που έφερε τα πάνω κάτω, αφού 1.400.000 συνταξιούχοι ΔΕΝ θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται ούτε κατά 1 ευρώ.
Το έγκυρο Bloomberg σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η αποφυγή των περικοπών των συντάξεων αποτελεί σημαντική νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς συνιστά το κεντρικό σημείο της πολιτικής στρατηγικής του εν όψει των εκλογών που θα διενεργηθούν το επόμενο έτος». Η Ν.Δ. και τα λοιπά κόμματα είχαν οικοδομήσει στη μείωση των συντάξεων, την οποία θεωρούσαν δεδομένη, βάζοντας απέναντι στην κυβέρνηση 1.400.000 συνταξιούχους. Άνθρακες ο θησαυρός. Το δεύτερο εξίσου σημαντικό στοιχείο του προϋπολογισμού είναι η έγκριση από την Ε.Ε. των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο Τσίπρας στη Δ.Ε.Θ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικά ο κ. Μητσοτάκης αποδείχτηκαν αδιάβαστοι, γιατί ότι προέβλεψαν τίποτα δεν επαληθεύτηκε και βρίσκονται τώρα σε πολιτικό αδιέξοδο, διότι κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου, θα κληθούν με ονομαστική ψηφοφορία να πουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στα μέτρα του Τσίπρα. Τελείωσαν οι κουτοπονηριές κάποιων βουλευτών και στελεχών όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που όταν κατάλαβαν ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, άρχισαν να διαδίδουν ότι δεν πρόκειται για ακύρωση αλλά για προσωρινή αναστολή του μέτρου ενός έτους. Τώρα θα συρθούν συντεταγμένα στην  ψήφιση του νόμου που θα φέρει η Κυβέρνηση για να καταργήσει εκείνον που μείωνε τις συντάξεις από 1-1-2019. Θα συρθούν συντεταγμένα να ψηφίσουν και τα μέτρα που εξήγγειλε ο Τσίπρας στη Δ.Ε.Θ. και έγιναν δεκτά από την Ε.Ε.
Η φράση «ναι σε όλα» θα ακούγεται από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, εκτός αν βρουν κάποια δικαιολογία και αποχωρήσουν συντεταγμένα. Τότε όμως μην περιμένουν να «χτυπήσουν» Εθνικές Εκλογές. Θα αναφέρω μόνο το μέτρο της επιδότησης ενοικίου που αφορά 300.000 οικογένειες και διατίθεται το μεγαλύτερο κονδύλι των 400.000.000 Ευρώ.
Θα σταθεί απέναντί τους η αντιπολίτευση και δεν θα το ψηφίσει;  Κάηκαν με πετρέλαιο. Ο Τσίπρας αποδείχτηκε ικανός διαπραγματευτής και με πολιτική διορατικότητα. Είδε ότι τον είχε στριμώξει το Δ.Ν.Τ. που ήταν τότε μέσα στο 3ο  πρόγραμμα και προκειμένου να περάσει τη δεύτερη κρίσιμη αξιολόγηση, ψήφισε το νόμο για την περικοπή των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου από 1.1.2020, ποντάροντας στην ανατροπή τους με την καλή πορεία της οικονομίας και ιδιαίτερα του Ασφαλιστικού Συστήματος αλλά και στην αποχώρηση του Δ.Ν.Τ. από το πρόγραμμα προ της 1-1-2019 που δεν θα μπορεί να επηρεάζει τα πράγματα με τις κατά τα άλλα λανθασμένες προβλέψεις του για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι Ευρωπαίοι που δεν επηρεάζονταν πλέον από το Δ.Ν.Τ., είδαν τα οικονομικά μεγέθη και πείστηκαν για την καλή πορεία ης Ελληνικής Οικονομίας. Έτσι έδωσαν το πράσινο φως για την ΑΚΥΡΩΣΗ του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, το οποίο άλλωστε δεν περιλαμβάνονταν στην 3η μνημονιακή σύμβαση που υπέγραψε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους δανειστές. Έχει κανένας σήμερα την γνώμη ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020 η μείωση του αφορολόγητου;
Αρκεί στην κυβέρνηση να είναι ο Τσίπρας, γιατί το παλληκαράκι αυτό μετράει πολύ στα ανώτατα κλιμάκια της Ε.Ε. και μία των ημερών, να με θυμηθείτε, θα καταλάβει αξιώματα στις Βρυξέλλες. Η καλή πορεία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πιστοποιείται από το γεγονός, ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση ενώ δηλώνει ότι δεν βλέπει ούτε ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ψηφίζει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τις τροπολογίες που έχει φέρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση στη Βουλή. Αυτό αποτελεί κορυφαία πολιτική αντίφαση και καταργεί αφ’ εαυτής την αξιοπιστία των κομμάτων μεταξύ των οποίων Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ που ψηφίζουν τις τροπολογίες!!!
Η τακτική αυτή αποτελεί σκέτο φαρισαϊσμό, γιατί από τη μια μεριά κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κατέστρεψε τη Χώρα και από την άλλη ψηφίζουν τα μέτρα του Τσίπρα για να μη βρεθούν απέναντι στις λαϊκές μάζες που ωφελούνται από αυτά. Αν έχουν τα κότσια και πιστεύουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε και ότι ποτέ δεν βγήκαμε από τα μνημόνια, ας καταψηφίσουν τα μέτρα και τότε θα δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκκος στην κάλπη.