Το παζάρι της εξουσίας και τα κουκιά των βουλευτών…

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

 

Στον Τσίπρα λείπουν έξι βουλευτές για να μείνει στην εξουσία, στην… απίθανη περίπτωση που φύγει από την κυβέρνηση ο Καμένος και στον Ζάεφ λείπουν 11 βουλευτές για να περάσει την συνταγματική αναθεώρηση (και να συνεχίσει να κυβερνά…). Αναμφίβολα βγήκαμε στο παζάρι…
 Και σε μας που λείπουν πολλά.. (για τον ΕΝΦΙΑ, τα φάρμακα, τα φροντιστήρια, τη θέρμανση, το μπακάλικο και πάει λέγοντας), πάλι έχει «απάντηση» η κυβέρνηση: Διπλό προϋπολογισμό, διπλά βιβλία, υποσχέσεις και μέσα (προς τους συνταξιούχους) και έξω (προς τους δανειστές που καρτερούν να πάρουν τους τόκους από το υπερπλεόνασμα, την νέα αιτία των σύγχρονων δεινών του εργαζόμενου Λαού).
 Η κοροϊδία δεν πάει άλλο. Η κοινωνία για να πάρει εμπρός πρέπει να δώσουμε ώθηση στην οικονομία:
-Πρώτα-πρώτα για τις συντάξεις. Δεν μπορεί οι συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, να γίνονται αστερίσκος στον προϋπολογισμό, να υπάρχουν και να μην υπάρχουν, να εξοντώνονται με φυσικό ή λογιστικό τρόπο… Ο νόμος Κατρούγκαλου πρέπει να αντικατασταθεί πάραυτα.
-Δεύτερον, είναι αδιανόητο ο ΟΑΕΔ να βγάζει πλεόνασμα (640 εκ. το 2017 από ανεκτέλεστα έργα). Το πλεόνασμα ανέργων δεν μετράει;
-Τρίτον το πλεόνασμα δε μπορεί να στηρίζεται στην αύξηση του χρέους. Δανειζόμαστε για να δώσουμε εφάπαξ, για να πληρωθούν οι συντάξεις και τα ταμεία εμφανίζουν πλεόνασμα χρήσης αφού δεν χρησιμοποιούν τις εισφορές. Οι οποίες κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας και μετράνε στο πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης.
-Έχουμε υποχρέωση να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση των νέων από την ηλικία των 18 ετών. Να τους προσφέρουμε δωρεάν παιδεία και να τους ζητάμε συμμετοχή. Άρα, Εστίες για να φοιτούν, κίνητρα για ταχύτατη ολοκλήρωση των σπουδών, ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη. Το παλαιό μοντέλο των ενσήμων στο ΙΚΑ και μετά στο ΤΕΒΕ ας μας διδάξει. Το γεγονός ότι ο βοηθός σερβιτόρου είχε μεικτά ένσημα, αλλά ο σερβιτόρος Βαρέα, κάτι έλεγε για την κινητροδότηση στην εργασία.
-Ο άνεργοι θα μπορούν να αναλαμβάνουν κοινωνικές εργασίες ή περιβαλλοντικά project και να αμείβονται με βάσει το αποτέλεσμα.
-Το εργατικό κόστος θα πρέπει να εκπίπτει έως 150% από την εφορία. Τα εργασιακά δικαιώματα θα επανέλθουν.

 

Νέες τράπεζες
-Να δοθούν νέες τραπεζικές άδειες. Τα υπάρχοντα κελύφη αφενός δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν νέες  επενδυτικές ιδέες, ελκυστικά προγράμματα ανάπτυξης, καινοτόμες προτάσεις (αφού κάθε χρόνο συνεχίζεται η αρνητική πιστωτική επέκταση, οι τράπεζες δηλαδή δίνουν λιγότερα νέα δάνεια από τα χρήματα που οι δανειολήπτες επιστρέφουν σαν τοκοχρεολύσια) και αφετέρου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
 (Θα μου επιτρέψετε δυο μια παρένθεση: Ακούω διάφορους να λένε ότι απαιτούνται 100 δις επενδύσεις, άλλος ανεβάζει το ποσό στα 200 δις άμεσες ξένες επενδύσεις για να επανέλθει το εισόδημα κ.λπ κ.λπ. Κάποιος που είναι… πιο φιλεργατικός ή πιο κοντά στην κοινωνία μπορεί να  λέει 300 δις επενδύσεις, 400 δις; Μα, την κολοκυθιά θα παίξουμε; Ποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα; από ποιά πηγή; εξ ιδίων; από τις τράπεζες; με κεφάλαια που θα αντλήσει από το Χρηματιστήριο; που θα πουλήσει; με ποιό διαθέσιμο εισόδημα; με πιο δίκτυο θα εξάγει (μόνο έως το 30% της παραγωγής, το άλλο 70% πρέπει να καταναλωθεί εσωτερικά); Μόνο νέες τράπεζες που θα προσελκύσουν καταθέσεις, δηλαδή θα εγγράψουν παθητικό, θα βρουν τις κατάλληλες ιδέες, θα βαθμολογήσουν αξιοκρατικά τα επενδυτικά σχέδια και θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, μετατρέποντας τα δάνεια σε ενεργητικό και κερδοφορία…
-Να λειτουργήσει η επιτροπή ανταγωνισμού και να ελεγχθούν τα μονοπώλια σε γη, ουρανό και θάλασσα (ειδικά στα δύο τελευταία με την μια αεροπορική εταιρεία και τις δύο ακτοπλοϊκές). Ένα ακόμη παράδειγμα: πάτε σε οποιοδήποτε μαγαζί και ζητείστε μια σόδα. Ε! αυτή θα είναι η tuborg του μεγάλου δικτύου. Και δεν σας λέω εδώ για το αναψυκτικό σήμα κατατεθέν…
-Να γίνουν επενδύσεις fast track
-Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Πληρώνουμε ασφάλιστρα για συνταξιοδότηση στα 55 (με βάσει το μοντέλο που ίσχυε) και το ηλικιακό όριο έφτασε στα 67.
-Να αντιμετωπιστεί ο Δημογραφικό. Ο μεγαλύτερος παραγωγικός, κοινωνικός, αποταμιευτικός και εθνικός κίνδυνος. Η έλλειψη νέων (και εργατικών χεριών) δεν αναπληρώνεται από μια πρόσκαιρη ευημερία, από την προσέλκυση μεταναστών και ευκαιριακών εργατών που ακολούθως μετακινούνται προς την Γερμανία του 1,5 εκ. πρόσθετων-εισαγόμενων εργατικών χεριών κατ έτος.
-Η κοινωνική αλληλεγγύη και η αντιμετώπιση της ανισότητας δεν θα πρέπει να είναι τόσο η αναδιανομή εισοδήματος μέσω των κυβερνητικών πολιτικών, όσο η δικαιοσύνη που πρέπει να χαρακτηρίζει τους μισθούς.
-Να σταματήσουν να περιστρέφονται όλα γύρω από τις κυβερνητικές πολιτικές. Οι Συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, αλλά και οι ενώσεις  των εργοδοτών αποτελούν βασικό συστατικό της επιτυχίας γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να επιτύχουν τον κατάλληλο συνδυασμό της ισότητας με την παραγωγικότητα.
-Στα συνδικάτα και τη ΓΣΕΕ να δοθεί η ευθύνη διαμόρφωσης των μισθών. Το κράτος ας παραμερίσει. Πρώτη φορά συναντώ τόσο θερμό αριστερό πατερναλιστή. Η εργατική αμοιβή δεν μπορεί να κρατηθεί, μόνο αυτή, στην διατίμηση… Αυτό είναι η βάση της σύγχρονης εργατικής και κοινωνικής πολιτικής.
-Τέλος αλλά όχι τελευταίο: Η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, τα κίνητρα κινητικότητας προς ένα μέσο και ανώτερο επίπεδο, η συνολική κίνηση προς τα πάνω με την επενδυτική πλημμυρίδα (έτσι ώστε να σηκωθούν όλες οι βάρκες και όχι μόνο οι παλαιές μαούνες), οι ευκαιρίες και οι δεύτερες ευκαιρίες, ο σεβασμός και η κοινή προσπάθεια, η εργασία πάνω στο πρόταγμα του Λαού θα πρέπει να είναι ο στόχος μας.
 Αν δεν ξεφύγουμε από το λογική των δανειστών και εποπτών θα παραμείνουμε (σαν άνεργοι και κακοπληρωμένοι συνταξιούχοι) ένα στατιστικό σφάλμα στα μακροοικονομικά μεγέθη, εντός ενός βραχυπρόθεσμου αλλά πραγματικού οικονομικού, πολιτικού και πολιτισμικού αδιεξόδου.