ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΤΗΤΑΣ

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1970 με το υπ’ αριθμ. 746/70 Ν. Δ. Τμήματά του είχαν αρχίσει να λειτουργούν από το 1964 ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο τμήμα που ιδρύθηκε ήταν το Τμήμα της Φιλοσοφικής στις 8 Μαΐου 1964. Πριν απ’ αυτό ως περιφερειακό πανεπιστήμιο είχε ιδρυθεί και λειτουργούσε το Πανεπιστήμιο Πατρών, το 1964 και φυσικά προϋπήρχαν τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή, που η λειτουργία της Περιφέρειας ως θεσμός, ήταν άγνωστη και η διοίκηση της ελληνικής περιφέρειας, περιοριζόταν στην λειτουργία των νομαρχιών, των μικρών δήμων και των κοινοτήτων. Χρειάστηκε να περάσουν κάποιες δεκαετίες, για ν’ αναδειχτεί ως χρήσιμος ο ρόλος της Περιφέρειας, μιας και η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούσε πολιτική μόνο σε επίπεδο περιφερειών. Για την ακρίβεια οι δέκα τρεις περιφέρειες της χώρας μας ιδρύθηκαν το 1986 με το νόμο «για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τον Δημοκρατικό Προγραμματισμό» και ακολούθησε το πρόγραμμα Καλλικράτης, που έφερε τον αιρετό περιφερειάρχη και το αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

Χρήσιμα τα ιστορικά στοιχεία, για να αναλυθεί το αυτονόητο, σε σχέση με την περιφερειακότητα, που ως λειτουργία μπορεί ν’ αποτελέσει διέξοδο στα πολλά αδιέξοδα που βρίσκει μπροστά της, η όποια προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου… Για να φτάσουμε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το όνομα του οποίου δεν το διαπραγματεύεται κανένας στα Γιάννενα, αλλά το αίτημα για μετονομασία σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου, αποτελεί και πρέπει ν’ αποτελεί αίτημα, ΟΛΗΣ της άλλης Ηπείρου.

Σ’ όλη την χώρα, τα Πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν μετά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ορίστηκαν ως Πανεπιστήμια των Περιφερειών και φυσικά εξαπλώνουν τις δραστηριότητες του, σ’ όλους τους νομούς της Περιφέρειας. Το πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Θράκης και όλα τ’ άλλα, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Απλό το ερώτημα, που αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου:

-Πότε η αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου, έθεσε το θέμα που πρωτίστως αφορά την δική της αξιοπρέπεια, με βάση το οποίο απ’ την ημέρα της λειτουργίας της Περιφέρειας και οι δράσεις στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να αφορούν όλη την Ήπειρο;

Το αυτονόητο και λογικό θα ήταν, την ίδια ημέρα που εξελέγη η πρώτη αιρετή περιφερειακή διοίκηση της Ηπείρου, η οποία διαλαλούσε ότι θα είναι διοίκηση όλης της Ηπείρου, να απαιτήσει και την μετονομασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου. Για να φαίνεται κιόλας, η δεδηλωμένη διάθεση, να είναι διοίκηση ΟΛΗΣ της Ηπείρου.

Τα πράγματα όμως στην Ήπειρο, δεν εξελίσσονται όπως στις άλλες Περιφέρειες της πατρίδας μας, που έχουν και τα πανεπιστήμια, των οποίων το όνομα προσδιορίζει και την γεωγραφική ενότητα. Καθόλου τυχαία, η «Γ» αποκαλεί τον κ. Καχριμάνη, περιφερειάρχη Ιωαννίνων. Η λειτουργία του, μόνο τα Ιωάννινα, βλέπει και αν κάνει καμιά βόλτα, στις άλλες πόλεις της Ηπείρου, αυτές μόνο ως «στάχτη στα μάτια» των πολιτών, μπορούν να εκληφθούν.

Αξίζει να επαινεθεί η τόλμη του δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, που με επίσημη ανακοίνωση, αλλά και επιστολή προς κάθε αρμόδιο, ζήτησε να ονομαστεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου, μετά και την ψήφιση του νόμου, με βάση τον οποίο θα λειτουργήσουν σχολές του και στις άλλες πόλεις της Ηπείρου. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, λειτουργώντας πάτα ως περιφερειάρχης Ιωαννίνων, μπορεί και να χαμογέλασε ειρωνικά, όταν πληροφορήθηκε την πρόταση του κ. Τσιρογιάννη… Για να έρθει η επίσημη τελετή της περασμένης Παρασκευής και οι ετοιμασίες που προηγήθηκαν. Στο μέσο της πεδιάδας της Άρτας, η πινακίδα που εικονίζεται στην πρώτη σελίδα της «Γ» και δηλώνει πως ο χώρος που ακολουθεί στεγάζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

-Δεν είναι για γέλια και για κλάματα;

Ακριβώς, όπως για γέλια και για κλάματα, είναι η απάντηση που δίνουν οι πρυτανικές αρχές απαντώντας στο αίτημα για μετονομασία, που ισχυρίζονται πως το όνομα «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων», είναι ένα ισχυρό brandname και είναι δύσκολο να καταστεί τέτοιο το όνομα «Πανεπιστήμιο Ηπείρου».

Σιγά την δυσκολία, θ’ απαντήσει ο απλός πολίτης… Με την δυνατότητα που έχει το Τμήμα Πληροφορικής του πανεπιστημίου, σε μηδέν χρόνο, έχει αλλάξει το όνομα, σ’ όλο τον κόσμο, καθώς σε μηδέν χρόνο, μπορεί ν’ αντικατασταθεί το όνομα αυτό, σε κάθε μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου.

Αν η Περιφέρεια Ηπείρου, ως θεσμός που εκπροσωπεί ΟΛΗ την γεωγραφική ενότητα, έθετε με αποφασιστικότητα το αίτημα της μετονομασίας, το αστείο επιχείρημα του brandname, θα είχε αποσυρθεί μπροστά στην αναγκαιότητα της ίδιας της ζωής, που είναι η λειτουργία της Περιφέρειας Ηπείρου και αυτή πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους τομείς, βεβαίως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως είπαμε. Ο επικεφαλής της Περιφέρειας Ηπείρου, λειτουργεί ως περιφερειάρχης Ιωαννίνων!

Υπάρχει ελπίδα… Οι αλλαγές που επίκεινται στην Περιφέρεια Ηπείρου, με βάση τις οποίες θα συνταξιοδοτηθεί ο κουρασμένος Αλέκος Καχριμάνης, θα φέρουν στο προσκήνιο τις δυνάμεις που είναι σταθερά προσηλωμένες στην ουσία της περιφερειακότητας, ένα στοιχείο της οποίας είναι και η διαρκής αναφορά στην Ήπειρο και όχι στα Ιωάννινα. Στο πλαίσιο της καλώς εννοούμενης περιφερειακότητας, είναι δεδομένο ότι θα απαιτηθεί και η μετονομασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Γιατί εκτός όλων των άλλων, κάποτε πρέπει να σταματήσει και αυτή η κοροϊδία, πως όλοι εκπροσωπούν όλη την Ήπειρο, ενώ τα πάντα εξελίσσονται, λες και Περιφέρεια Ηπείρου, είναι μόνο τα Γιάννενα…