Επιστολή της διευθύντριας της Αρχαιολογίας Άρτας Βαρβάρας Παπαδοπούλου στην «ΓΝΩΜΗ»

|

Ο αρχαιολογικός «θησαυρός» να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, για την ευρύτερη περιοχή…

 

 

 

 

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Με την παρούσα θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες για το ιδιαίτερα τιμητικό για το πρόσωπό μου άρθρο σας στο φύλλο της Πέμπτης 7 Ιουνίου 2018 της εφημερίδας σας «Η Γνώμη». Οφείλω να ομολογήσω ότι το αφιέρωμά σας ήταν ιδιαίτερα κολακευτικό και συγκινητικό για μένα, καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες πολλών ετών, με όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισα ερχόμενη ως Διευθύντρια στη νεοσύστατη Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας. Είναι γεγονός ότι η Υπηρεσία μας έχει ένα πολυσχιδές έργο να επιτελέσει, μέσα σε ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα, από την αρχαία Αμβρακία ως τη Βυζαντινή Άρτα και τους νεώτερους χρόνους της πόλης, με πλήθος δραστηριοτήτων, με αφετηρία την προστασία των μνημείων και την ανάδειξη και προβολή των αρχαιοτήτων, παράλληλα με την υλοποίηση περιοδικών εκθέσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και λοιπών δράσεων για παιδιά, και τέλος, με πνεύμα εξωστρέφειας, τη διενέργεια ομιλιών και ποικίλων άλλων εκδηλώσεων για το κοινό της πόλης.

Θα ήθελα ωστόσο να επισημάνω ότι όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει χωρίς την πολύτιμη βοήθεια όλου του ανθρώπινου δυναμικού της Εφορείας, μονίμων και συμβασιούχων, οι οποίοι συχνά υπερβάλουν εαυτούς για την υλοποίηση έργων, προγραμμάτων, εκδηλώσεων και λοιπών δράσεων της Εφορείας.

Επίσης, αμέριστη είναι πάντα η συνδρομή του Δήμου Αρταίων και του Δημάρχου κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά, καθώς και της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης στις πλείστες εκδηλώσεις της Εφορείας, ενώ ιδιαίτερη μνεία οφείλεται και στους «πιστούς» χορηγούς των εκδηλώσεων (Νερά Κωστηλάτας, ΙΟΝ, Ξενοδοχείο “Βυζαντινό”). Επίσης στον κ. Βασίλη Γκανιάτσα, φωτογράφο, αρωγό των προσπαθειών μας. Φυσικά και στον κόσμο της Άρτας, τους απλούς πολίτες που έγιναν φίλοι της Εφορείας και έχουν πλέον αγκαλιάσει κάθε προσπάθειά μας, αντιλαμβανόμενοι πλέον ότι ο σκοπός μας είναι, εκτός της προστασίας του αρχαιολογικού «θησαυρού» της Άρτας, η προβολή και η ανάδειξή του, με τρόπο ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της ίδιας της πόλης. Είναι μία πρόκληση για την “υπέρβαση”, όπως γράφετε στο άρθρο σας, την οποία πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη και να κινηθούμε όλοι προς αυτόν τον σκοπό.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ακόμη μία φορά για το άρθρο σας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο που επιτελείτε.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Βαρβάρα N. Παπαδοπούλου

Δρ Αρχαιολόγος

gnomi-vin-site-11-q

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!

Είναι η αλήθεια. Μας συμβαίνει πρώτη φορά, ένα δημόσιο πρόσωπο, να λαμβάνει υπ’ όψιν του, ένα δημοσίευμα που το αφορά και να δίνει στο θέμα που το αφορά, την ευρύτερη διάσταση, ώστε μαζί με της ευχαριστίες, το ίδιο θέμα ν’ αποκτήσει την πολύπλευρη ανάλυση.

Συμβαίνει με την επιστολή που λάβαμε απ’ την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, η οποία απάντησε σε προβληματισμό που έθεσε η «Γ» σε σχέση με το πως μπορεί ο αρχαιολογικός θησαυρός της Άρτας, να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης.

Και βεβαίως τα καλά λόγια, που περιείχε το αφιέρωμα στο πρόσωπό της, η ίδια τα μοιράζεται με τους συνεργάτες του, αλλά και παράγοντες της Άρτας, που έχουν σταθεί δίπλα της.

Είναι η αλήθεια. Η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, εισάγει τον πολιτισμό και στην επικοινωνία και αυτό είναι περισσότερο σημαντικό απ’ όλα τ’ άλλα…