ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΩΝ, ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΖΙΡΟ ΜΕ ΤΟ NAMOS ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ;

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

-Τελικά μια πολιτιστική εκδήλωση κατά πολλούς, πανηγύρι κατά κάποιους άλλους, σ’ ένα χωριό, προσφέρει στον πολιτισμό και παράλληλα στην προσπάθεια να μείνουν τα χωριά μας ζωντανά;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, η πρώτη απάντηση αναφέρει πως προσφέρουν και μάλιστα για να προσεγγίσουμε περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα χωριά μας, θα λέγαμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις, είναι ζωογόνες πρώτα για τα χωριά μας, αλλά παράλληλα και για τον πολιτισμό. Τα όποια έσοδα προκύπτουν απ’ τις εκδηλώσεις αυτές, δίνουν την δυνατότητα στους συλλόγους, να διοργανώσουν κάποιες άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν μόνο έξοδα.

Σ’ αυτή την απλή λογική, αλλά και στην αναγκαιότητα για την ύπαρξη των χωριών μας, συμφωνούν οι πάντες, πλην της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που θέλει κι απ’ αυτές ακόμη τις εκδηλώσεις, να έχει έσοδα… Μην υπολογίζοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι σύλλογοι. Κι αυτό δεν το κάνει, με γενική απόφαση, αλλά με γενικόλογες «εντολές άνωθεν».

Το «θέατρο του παραλόγου», που εξελίσσεται στην Άρτα: Ο διευθυντής της ΔΟΥ Άρτας, αρνείται να δώσει στους συλλόγους που την αιτούνται, τη νόμιμη απαλλαγή απ’ τον ΦΠΑ, για τις εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν το επόμενο διάστημα, την στιγμή που κάθε σωματείο έχει δικαίωμα να κάνει δύο εκδηλώσεις το χρόνο για την οικονομική του ενίσχυση απαλλαγμένο από ΦΠΑ. Η ΔΟΥ Άρτας, δεν εξηγεί το λόγο για το οποίο αρνείται το νόμιμο, αλλά και κεκτημένο των συλλόγων, με την ανόητη δικαιολογία, πως αυτή η απόφαση είναι επιλογή «άνωθεν», για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή!

-Μήπως οι αρμόδιοι της ΔΟΥ Άρτας, νομίζουν ότι το πανηγύρι στην πλατεία των Μελισσουργών, μπορεί να έχει τον ίδιο τζίρο με την συναυλία του Ρέμου στο NAMOSτης Μυκόνου;

Στην εποχή του παραλόγου που ζούμε, όλα μπορούν να συμβαίνουν και όλες οι ανοησίες, μπορεί να παρουσιαστούν ως πολιτικές επιλογές, που έχουν στόχο να περιφρουρήσουν τα έσοδα του κράτους.

Έχει και συνέχεια το παράλογο… Για να διοργανώσουν τις εκδηλώσεις, οι σύλλογοι των χωριών και της πόλης, έστω και με την απόδοση του ΦΠΑ, θα πρέπει ανάλογα με την κρίση του υπαλλήλου της ΔΟΥ, να προμηθευτούν μία, δύο ή και τρεις ταμειακές μηχανές, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν μόνο εκείνη την ημέρα. Να μην λησμονούμε ότι η αξία κάθε ταμειακής μηχανής, ανέρχεται στα 600 ευρώ!

Αυτές οι εξελίξεις βάλλουν ευθέως κατά των χωριών και του πολιτισμού και θα βρεθούν οι εξυπνάκηδες, να δικαιολογήσουν την ανοησία της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, γιατί στην εποχή μας όλα μπορούν να συμβούν, χωρίς την ελάχιστη αντίδραση, που αν ήταν άλλη η πολιτική συγκυρία, θα είχαν προκύψει και θα είχαν γίνει πολλά. Θα ισχυριστούν πως κάποιοι χρησιμοποιούν τις σφραγίδες των συλλόγων, για να απαλλαγούν απ’ τον ΦΠΑ, την στιγμή που η διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης, είναι ιδιωτική υπόθεση. Μπορεί να συμβαίνει κι αυτό, αλλά εδώ πρέπει να αναδειχτεί η ικανότητα της οικονομικής υπηρεσίας, να εντοπίσει τις περιπτώσεις αυτές και να πράξει ανάλογα. Κι επειδή δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, «μαζί με τα ξερά, καίνε και τα χλωρά», κατά την λαϊκή ρήση.

Αυτή η εξέλιξη με την ΔΟΥ Άρτας, προέκυψε σε μια στιγμή που όλοι οι σύλλογοι προγραμματίζουν τις εκδηλώσεις τους και είναι σίγουρο πως πολλούς εκ των συλλόγων, θα τους αποθαρρύνει να σκεφτούν ακόμη και την διοργάνωση της εκδήλωσης που είναι θεσμός για το κάθε χωριό.

Για να περάσουμε στα θλιβερά αποτελέσματα της επιλογής αυτής, που είναι «εντολή άνωθεν». Τα χωριά μας έχουν την ελάχιστη κίνηση, τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα στερηθούν κι αυτοί την ελάχιστη κίνηση, γιατί ο αριστερό υπουργείο Οικονομικών, επιθυμεί να μην χάσει ΦΠΑ της τάξης των εκατό και διακοσίων ευρώ, από δέκα ή δέκα πέντε χωριά. Αστεία πράγματα! Όμως η ζημιά θα γίνεται.

Η πληροφορία που έχουμε αναφέρει ότι οι σύλλογοι θα κινητοποιηθούν και θα βρεθούν στα γραφεία της ΔΟΥ Άρτας, για να διαμαρτυρηθούν. Όμως αυτό δεν φτάνει και είναι σίγουρο πως δεν θα φέρει αποτέλεσμα.

Η σωστή επιλογή θα είναι, οι πολλοί εκπρόσωποι των συλλόγων, να ενημερώσουν για την εξέλιξη αυτή τους κυβερνητικούς βουλευτές και να ζητήσουν, αυτοί να κάνουν παράσταση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε το θέμα να λυθεί κεντρικά, με σαφή την εντολή. Όχι μόνο να λαμβάνουν αυτό που δικαιούνται οι σύλλογοι, αλλά να διευκολύνονται κιόλας, γιατί παράγουν κοινωνικό έργο και δεν έχει να κερδίσει τίποτα, κανένας. Η προσπάθεια αφορά τα χωριά μας πρωτίστως το πως θα μείνουν αυτά ζωντανά, μιας και άλλες επιλογές άλλων ανεγκέφαλων πολιτικών, τα έχουν οδηγήσει ένα βήμα, πριν τον αφανισμό…