Η ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου, στην Ηγουμενίτσα…

|

Βρισκόμαστε στην Μακρο-Περιφέρεια της Αδριατικής-Ιονίου, όπως την χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

 

 

 

 

 

Η Ηγουμενίτσα, ήταν ο τελευταίος σταθμός της επικοινωνίας του υποψήφιου περιφερειάρχη Σπύρου Ριζόπουλου, με τους πολίτες της Ηπείρου, στις πρωτεύουσες των νομών, αφού όπως είναι γνωστός εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά σειρά στα Γιάννενα, στην Άρτα και την Πρέβεζα. Το θέμα της ομιλίας του κ. Ριζόπουλου ήταν: ««Ηγουμενίτσα: στο Σταυρό του Νότου» και εκφωνήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων Πάνθεον.

«Βρισκόμαστε στην Μακρο-Περιφέρεια της Αδριατικής-Ιονίου», είπε αρχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Ριζόπουλος, για να καταστήσει σαφές στο ακροατήριο, ότι η πόλη αυτή δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίζεται ως μια τυχαία και φυσικά εγκαταλειμμένη πόλη.

«Σήμερα εδώ δεν βρισκόμαστε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηγουμενίτσας αλλά στην Μακρο-Περιφέρεια της Αδριατικής-Ιονίου, όπως την χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτή τη λογική σχεδιάζονται και υλοποιούνται σήμερα που μιλάμε έργα πνοής στα λιμάνια της Ιταλίας, της Αδριατικής αλλά και εδώ στην Ηγουμενίτσα. Αυτό γίνεται γιατί κάποιοι εκεί στις Βρυξέλλες ή τις γειτονικές μας χώρες αντιλαμβάνονται την έννοια της περιφερειακότητας».

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης αυτής, ήταν το πολυπληθές ακροατήριο, που όπως είναι λογικό δίνει το στίγμα της αισιοδοξίας, για την προσπάθεια, που ξεκίνησε ο γνωστός επικοινωνιολόγος και που κάποιοι θεωρούσαν «καταδικασμένη» λόγω της ισχύος του νυν περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, που όμως αυτή αποδεικνύεται φενάκη!

Μιλώντας για την Ηγουμενίτσα ο κ. Ριζόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η Ηγουμενίτσα δεν είναι στον βορρά της Αθήνας αλλά στον νότο της Αδριατικής. Και είναι και στον νότο των μεταφορών που γίνονται από τον Εύξεινο Πόντο δημιουργώντας έτσι ένα «Σταυρό», με σημείο αναφοράς την Ηγουμενίτσα. Όπως ακριβώς ήταν για τους παλιούς θαλασσοπόρους ο Σταυρός του Νότου ένα σταθερό σημείο αναφοράς – αυτό πρέπει να γίνει και η Ηγουμενίτσα του μέλλοντος. Προϋπόθεση λοιπόν είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Και για να γίνει αυτό πρέπει να εισάγουμε στη σκέψη μας την έννοια της περιφερειακότητας. Τι είναι περιφερειακότητα; Είναι η αντίληψη που ακολουθεί το πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο φαινόμενο όπου οι περιφέρειες σταδιακά θα μεταμορφώνονται μέχρι το μοντέλο διακυβέρνησης να γίνει αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν regionalite».

Εξωτερική πολιτική

ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι προτάσεις – απόψεις, που κατέθεσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης, για το ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου και στην διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής, για να τονίσει χαρακτηριστικά:

«Είναι το κλειδί για να αναβαθμιστεί όχι μόνο το εν λόγω συνοριακό φυλάκιο αλλά και όλη μας η σχέση και επαφή με τη γειτονική Αλβανία. Μια σχέση που πρέπει να μπει σε ένα άλλο κεφάλαιο, μακριά από αλυτρωτισμούς, μακριά από μισαλλοδοξία αλλά μέσα από τον σεβασμό. Σεβασμό του ανθρωπογενούς ηπειρώτικου τοπίου, πάνω και κάτω από τη συνοριακή γραμμή. Και βεβαίως σεβασμό των ανθρώπων, των ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, των ΕΛΛΗΝΩΝ που αποτελούν το σύνολο εκείνο, το διεθνώς αναγνωρισμένο αλλά και διαχρονικά αδικημένο, το οποίο είναι το ζωντανό παρελθόν και παρόν που θυμίζει την ιστορία της καθ’ όλου Ηπείρου. Δυστυχώς αγαπητοί φίλοι αυτές τις μέρες ακούμε πολλά. Και επειδή τα τέρατα έχουν βγει από τα ντουλάπια πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Με φοβίζει ότι από τη μία ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων κάνει λόγο για «Μεγάλη Αλβανία» και από την άλλη ο κ. Κοτζιάς ψελλίζει πως θα λύσει και τις εκκρεμότητες με την Αλβανία μέχρι να πάει διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Τι από τα δύο να πιστέψω. Του προτείνω ανοικτά να πάει να κάνει τις διακοπές του γρήγορα. Διότι τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται στο πόδι. Και αποφεύγω συνειδητά να μπω στο Μακεδονικό, γιατί αυτή τη στιγμή επικρατεί η ανασφάλεια για το αν η συμφωνία που υπογράφηκε είναι καλή. Είναι γνωστή η άποψή μου, την κατέθεσα και γραπτώς εδώ και μήνες ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι μια επικίνδυνη επιλογή εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο έχω μια απλή ερώτηση: Γιατί για το πολιτικό προσωπικό το Βόρεια Μακεδονία δουλεύει αλλά το Βόρειος Ήπειρος χάθηκε με χαρακτηριστική ευκολία; Το οποίο στο κάτω κάτω αφορά σε μειονότητα διεθνώς αναγνωρισμένη και όχι άλλο έθνος σε αναζήτηση ταυτότητας και ανεξαρτησίας».

«Το βλάχικο στοιχείο»

Την αδυναμία του νυν περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, να κατανοήσει τις σύγχρονες συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ανέλυσε ο κ. Ριζόπουλος, στην συνέχεια της ομιλίας του, προβαίνοντας σε σημαντικές αποκαλύψεις:

«Είναι προφανές ότι ο κ. Καχριμάνης δεν έχει μια τέτοια αντίληψη, αδυνατεί να δει το μεγάλο παιχνίδι και επειδή δεν μπορεί, καλύπτεται πίσω από το να δηλώνει αναρμόδιος. Κι αυτό γιατί εκπροσωπεί μια σχολή σκέψης που βλέπει τις ταυτότητες των ανθρώπων με ένα τρόπο κλειστό, εσωστρεφή, διχαστικό. Ακόμα και την καταγωγή του τη βλέπει με όρους περιχαράκωσης, όταν τόλμησε σε αυτή εδώ την πόλη να μιλήσει ιδιωτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και του ζήτησε να παρέμβει ειδικά για το βλάχικο στοιχείο των Βορειοηπειρωτών. Στην αρχή ομολογώ πως όταν το πληροφορήθηκα δεν του έδωσα την πρέπουσα σημασία. Πριν μερικές ημέρες όμως υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι στην περιοχή της Κόνιτσας με την ανοχή των τοπικών αρχών γίνονται μαθήματα βλάχικων σε δημόσιους χώρους και μάλιστα με τον ρόλο του δασκάλου να έχει επιφορτισθεί και συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν θα κάνουμε ονοματολογία εδώ, όμως επειδή όπως είπα οι καιροί είναι πονηροί πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και το κράτος δικαίου. Με τη λογική του «σώπα καημένε» την πατάμε στη Θράκη και έτσι την πατήσαμε στη Φλώρινα.

Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτοί που τα κάνουν αυτά καταλαβαίνουν τι κάνουν».

 

eipe-00-a

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΤΗΤΑ

Μου είπε κάποια στιγμή ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας στο Βουργαρέλι, θα σου κάνω μια απλή ερώτηση, γιατί μιλάς τόσο για την εξωτερική πολιτική σαν να είναι δουλειά του Περιφερειάρχη. Φυσικά και στη δική μου αντίληψη, την αντίληψη της περιφερειακότητας ο Περιφερειάρχης πρέπει πρωτίστως να ξέρει καλά Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις. Πώς αλλιώς θα τοποθετήσει την περιφέρεια στον κόσμο; Προειδοποίησα από την Πρέβεζα για τα δύο διεθνή αεροδρόμια που σχεδιάζονται στην Αλβανία και τον κίνδυνο να βρεθούμε αποκομμένοι τουριστικά από βορρά και νότο. Αυτά πρέπει να μπουν στη διαδικασία επίλυσης των διαφορών ως προαπαιτούμενα.

 

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Περιφερειακότητα έναντι στείρου τοπικισμού.

Πολιτιστική ανάσταση έναντι της κλίκας των ξεπεσμένων.

Πρωτογενής επιχειρηματικότητα έναντι «φεταρχίας».

Ισοτιμία στα κέντρα λήψης αποφάσεων έναντι επαιτείας.

Τουριστικοί αναπτυξιακοί άξονες έναντι του 2,2% συνεισφοράς του τουρισμού.

Διαφάνεια έναντι διαπλοκής.

Υπερκομματικότητα έναντι κομματικού στίγματος.

Ακμαιότητα και αυτοπεποίθηση έναντι της πολιτικής μελαγχολίας.

 

Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Η απλή αναλογική και τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει. Ξεκαθαρίζω εξαρχής ότι υποστηρίζω την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση. Αυτό όμως που έχει φέρει ο κ. Σκουρλέτης δεν είναι απλή αναλογική. Είναι ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τις πολιτικές επιδιώξεις εκείνων που θέλουν την Αυτοδιοίκηση πλήρως υποταγμένη στις ανάγκες του εκάστοτε Υπουργού των Εσωτερικών. Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει πνοή στην περιφερειακότητα, που κάνει δήμους και περιφέρειες το μακρύ χέρι των Υπουργείων και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Είναι ένα νομοσχέδιο που θα προσφέρει επιπλέον δικαιολογίες σε όσους παλεύουν να καλύψουν τη διοικητική τους ανεπάρκεια και παριστάνουν τους τροχονόμους των κονδυλίων. Ωστόσο, επιμένω, πως ειδικά στην Ήπειρο, αυτή η κολοβή έστω απλή αναλογική, που δεν έχει δικλείδες ασφαλείας, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον εκδημοκρατισμό της Περιφέρειας, για να εξαφανιστούν οι κατά τόπους φύλαρχοι που θέλουν να συντηρούν την κλίκα των ξεπεσμένων, όπως την έχω ονοματίσει.

 

riz-igoum-33-b

 

 

riz-igoum-33-a