Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Δ. ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ

|

Οι νοήμονες και συνετοί ηπειρώτες, μπορούν να αισθάνονται ιδιαίτερα ευτυχείς που την εν λόγω μελέτη, την ανέλαβε η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκου.

 

 

 

 

Στην εποχή της απλοποίησης και της ισοπέδωσης, όλοι μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με ανόητους, οι οποίοι με μόνο εφόδιο την ανοησία τους και όλα τα «δήθεν» ου κουβαλούν μαζί τους, επιτίθενται κατά δικαίων και αδίκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επίθεση που δέχτηκε ο ηπειρώτης καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Καλιαμπάκος, απ’ τον Ρουβίκωνα, για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για τις έρευνες και τις εξορύξεις πετρελαίων στην Ήπειρο.
Βεβαίως οι νοήμονες και συνετοί ηπειρώτες, μπορούν να αισθάνονται ιδιαίτερα ευτυχείς που την εν λόγω μελέτη, την ανέλαβε η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκου. Αυτοί όμως είναι ελάχιστοι, γιατί οι πολλοί, θεωρούντες εαυτούς κινούμενους με βάση την μόδα της δήθεν Αριστεράς, άκουσαν τον Ρουβίκωνα και μπορεί να κάνουν πολιτικές παρεμβάσεις, με βάση τις αθλιότητες που εκστόμισαν, οι συγκεκριμένοι τύποι, κατά την επίθεσή τους, στο γραφείο του καθηγητή.
Το γνωρίζει και ο ίδιος και σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει: «Ξέρω ότι η άποψή μου, δυστυχώς, δεν θα φτάσει στα ίδια αυτιά που έφτασε η διαστρέβλωσή της, αλλά επέλεξα να μην χρησιμοποιήσω τους ίδιους μηχανισμούς ενημέρωσης, γιατί ήξερα ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα χρησιμοποιούνταν για σκοπούς στους οποίους αντιστέκομαι χρόνια».
Δυστυχώς η περιγραφή του καθηγητή, είναι ο ορισμός του δημόσιου διαλόγου σήμερα. Και επίσης δυστυχώς, ο δημόσιος διάλογος για το σοβαρό θέμα της έρευνας για την εξόρυξη πετρελαίων στην Ήπειρο, κινείται σ’ αυτό το τραγικό μοτίβο.
Με το μοτίβο αυτό ως φόντο, είναι σίγουρο πως ο διάλογος, δεν πρόκειται να καταλήξει σε σοβαρό και χρήσιμο αποτέλεσμα. Και αν εξαρτηθεί η συνέχεια του όλου θέματος, από τον διάλογο, με τα τραγικά χαρακτηριστικά που περιγράφουμε, είναι περισσότερο από σίγουρο, πως δεν θα βγει ωφελημένη η Ήπειρος.
Η ανακοίνωση του καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκου, είναι προς δυό κατευθύνσεις χρήσιμη. Η πρώτη αφορά την ουσία του θέματος και το πως θα καταλήξουμε για το αν είναι χρήσιμη ή όχι η έρευνα. Με κίνδυνο να ζημιωθεί η Ήπειρος, όπως ζημιωμένη βρέθηκε πολλές φορές, απ’ τις υπερβολές κάποιων, που στο όνομα της Αριστεράς, ήθελαν ντε και καλά να επιβάλουν την άποψή τους. Η δεύτερη αφορά την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, που στην εποχή του Ρουβίκωνα, πρέπει να προβληματίσει τους πάντες.
-Μήπως, πριν τις κινητοποιήσεις, είναι καιρός να ορίσουμε και την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου;
Κ.