ΤΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΚΙ ΑΥΤΗ!

|

Στο έλεος κάθε διεστραμμένου το μοναδικό μνημείο του Αγίου Βασιλείου – Έχουν βρεθεί κουτιά από πίστες, προφυλακτικά και αποτσίγαρα, μπροστά στην ωραία πύλη!

Για μια ακόμη φορά, το μοναδικό μνημείο του Αγίου Βασιλείου, βρέθηκε στο στόχαστρο διεστραμμένων, οι οποίοι κατά τακτά διαστήματα, ανοίγουν την πόρτα, κλέβουν ότι έχει το παγκάρι και στην συνέχεια κάνουν πράγματα που δεν βάζει ανθρώπους νους. Τόση διαστροφή απ’ την μια μεριά και τόση αδιαφορία απ’ την άλλη!

Το πρωί της Τρίτης, η πίσω πόρτα, που εικονίζεται στην κάτω φωτογραφία, βρέθηκε για μια ακόμη φορά παραβιασμένη, πράγμα που δεν είναι δύσκολο να συμβεί, μιας και πρόκειται για μια ξύλινη πόρτα, χωρίς κάποια ιδιαίτερα στηρίγματα, για να μην μπορούν να την ανοίξουν, όσοι διεστραμμένοι βάζουν ως στόχο το μοναδικό μνημείο…

Αυτή την φορά, δεν έκαναν κάτι το ιδιαίτερο πέραν της διάρρηξης του παγκαριού. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι με την κίνησή τους, οι τύποι αυτοί δημιούργησαν για μια ακόμη φορά, πανικό στους περιοίκους, οι οποίοι δεν μπορούν να γνωρίζουν τις «διαθέσεις», όσων ανοίγουν την πίσω πόρτα και κάνουν όσα κάνουν.

«Κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα και μπαίνουν μέσα οι τύποι αυτοί, νοιώθουμε φόβο και πανικό, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε, τι άλλο μπορούν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που δείχνουν να μην σέβονται τίποτα», μας λέει συμπολίτης μας που διαμένει λίγο δίπλα απ’ το μνημείο, ενώ άλλος που διαμένει πιό κοντά, μας περιγράφει αναλυτικά τα όσα είδε μια μέρα, μετά από μια ανάλογη παραβίαση: «Δεν πίστευα στα μάτια μου», μας λέει και συμπληρώνει: «Κάτω βρισκόταν ένα κουτί από πίτσα, πιό δίπλα βρισκόταν χρησιμοποιημένα προφυλακτικά και στον ιερό άμβωνα πεταγμένο ένα γυναικείο εσώρουχο».

-Είναι δυνατόν;

Δεν μπορείς εύκολα να πιστέψεις ότι όλα αυτά μπορεί να συμβαίνουν στο κέντρο της πόλης και μάλιστα σ’ ένα μνημείο που όλοι πρέπει να διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού! Επιμένουμε να ρωτάμε τους περίοικους, για το αν όσα μας καταγγέλλονται είναι πραγματικά γεγονότα και όλοι είναι κατηγορηματικοί. «Μπορεί να έχουν συμβεί και χειρότερα ακόμη», μας λένε, για να δούμε στην συνέχεια τι μπορεί να γίνει.

Απ’ την πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας, αρμόδιος για τον εν λόγω Ναό, είναι ο εφημέριος της Αγίας Θεοδώρας, ο οποίος ειδοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης, αλλά κοντά στο μεσημέρι, που βρεθήκαμε εμείς εκεί, η πίσω πόρτα που χρησιμοποιούν οι διεστραμμένοι, ήταν ορθάνοιχτη και δεν είχε γίνει καμία εργασία, ώστε να μην έχουμε και το επόμενο βράδυ τα ίδια.

Για το μνημείο αρμόδια είναι ξ Αρχαιολογική Υπηρεσία Άρτας, που κι αυτή ενημερώθηκε και είναι πλέον σαφές, ότι η εν λόγω υπηρεσία, θα πρέπει ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες, για να καταστήσει το μνημείο ασφαλές και να μην παρατηρηθούν ανάλογα φαινόμενα, στο μέλλον…

 

gnomi-vin-site-11-q

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ!

-Αλήθεια, θα υπήρχαν τα μνημεία της Άρτας, σε άλλη πόλη και θα είχαν αυτή την τύχη, χωρίς να έχουν τραπεί σε φυγή, όσοι είναι αρμόδιοι γι’ αυτά;

Λίγο πριν καταγράψουμε το τι συμβαίνει στον Άγιο Βασίλειο, είχαμε κάνει αναφορά, στον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού γεφυριού. Εκεί που σημείο… αναγνώρισης είναι οι πακιστανοί, που πλέον έχουν αποκτήσει και το δικό τους κατάστημα!

Δεν είναι θέμα της αρχαιολογικής υπηρεσίας, μόνο… Είναι θέμα της τοπικής κοινωνίας και της συνείδησης που έχει διαμορφώσει περί τα μνημεία. Και ακολούθως των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, που πρέπει αυτά τα μνημεία, να έχουν ως πρώτη έγνοια…

 

ag-vas-00-b

 

ag-vas-00-c

 

 

ag-vas-00-d