ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ: Δεν θα συμβιβαστώ…

|

«Δικός μου στόχος είναι να συντελώ με τις ενέργειές μου, ώστε η φωνή των Αρτινών πολιτών να ακούγεται δυνατά, ηχηρά και αυτός, πιστεύω ακράδαντα, ότι είναι ο σωστός ρόλος καθενός που ασχολείται με τα κοινά»…

 

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Παπάζογλου εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον του τόπου μας, μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το λανθασμένο τρόπο με τον οποίο ορισμένοι φορείς χειρίζονται σημαντικά θέματα, που αφορούν την τοπική κοινωνία και δηλώνει ευθαρσώς, ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με καταστάσεις που δεν εκφράζουν τη φωνή των Αρτινών πολιτών, αλλά αντίθετα, θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για το αληθινό συμφέρον του τόπου μας και των ανθρώπων του. «Η Άρτα δεν είναι μόνο τα μνημεία της και ο πολιτισμός της, αλλά είναι κυρίως οι άνθρωποί της, και μάλιστα, αυτοί μπαίνουν σε πρώτη θέση! Δεν μπορείς να κυβερνάς έναν τόπο αν δεν γνωρίζεις καλά τους ανθρώπους του, αν δεν γνωρίζεις τις επιθυμίες τους για την πρόοδο του τόπου τους, αν δεν γνωρίζεις το αληθινό συμφέρον τους», δηλώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι αυτή η φράση αποτελεί για τον ίδιο πυλώνα όλων του των ενεργειών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Ποια είναι η άποψή σας για την εικόνα που παρουσιάζει η Άρτα σήμερα;

«Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω πρώτα ως δημότης και μετά ως δημοτικός σύμβουλος, και κάνω το διαχωρισμό αυτό, διότι θέτοντας το ρόλο του απλού δημότη πάνω από το ρόλο του δημοτικού συμβούλου, μπορώ να βλέπω τα πράγματα πιο σφαιρικά, να ζυγίζω τα αρνητικά και τα θετικά και να έχω πιο αντικειμενική αντίληψη των καταστάσεων. Ως δημότης λοιπόν, δυστυχώς, βλέπω ελλείψεις και λάθη στο σχεδιασμό ενεργειών για θέματα πολύ σοβαρά που αφορούν τον τόπο μας. Βλέπω καθημερινά τη δυσαρέσκεια των άλλων δημοτών να εκφράζεται μέσα από ένα αίσθημα απογοήτευσης για το γεγονός ότι πάλι οι ελπίδες για πρόοδο και ευημερία των πολιτών διαψεύστηκαν. Βλέπω μια έντονη πικρία προς τους φορείς που έχουν στα χέρια τους την εξουσία και ως απλός δημότης μπορώ να καταλάβω το λόγο, οι πολίτες δυσανασχετούν με όσους τους εμπαίζουν, με όσους φορείς δεν κατανοούν τη σοβαρότητα του να έχουν την τύχη των πολιτών μέσα στα χέρια τους και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο οδηγώντας την Άρτα στην υπανάπτυξη, αντί για την ανάπτυξη.

Εσείς τι κάνατε, σε σχέση με την κατάσταση που περιγράφετε;

Ως δημοτικός σύμβουλος, όντας κομμάτι της παρούσας δημοτικής αρχής και βλέποντας και εκτιμώντας κάποια πράγματα εκ των έσω, μπορώ να πω με κάθε ειλικρίνεια ότι έγιναν προσπάθειες αλλαγής με στόχο το καλύτερο, όμως δεν ήταν επαρκείς, όπως αποδείχτηκε, ώστε να εξασφαλίσουν την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία των δημοτών. Όσον αφορά το δικό μου έργο, δίνω καθημερινά αγώνα για ουσιαστικές και ποιοτικές αλλαγές, οι οποίες δεν είναι αλλαγές που ζητώ ή επιθυμώ εγώ, αλλά αλλαγές που ζητούν και επιθυμούν στο σύνολό τους οι δημότες της Άρτας. Κατά τη θητεία μου ως Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας, η έμπνευση, ο σχεδιασμός και εν τέλει, η καθιέρωση του αθλητικού γεγονότος «Ο Δρόμος του Γιοφυριού» ήταν ένας στόχος που στέφθηκε με επιτυχία, αφού ο θετικός αντίκτυπος που έχει στην τοπική κοινωνία είναι μείζονος σημασίας. Κάθε χρόνο, χιλιάδες αθλητές από όλη την Ελλάδα, έρχονται για να συμμετέχουν στους αγώνες, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα της πόλης μας και συμβάλλοντας στην αύξηση της οικονομίας της. Επιπλέον, κατά τη θητεία μου ως Αντιδήμαρχος, σχεδιάσαμε ως Δήμος με περισσότερη λεπτομέρεια και θέσαμε με τις ενέργειές μας σε μια ακόμη πιο επιτυχημένη τροχιά τη διοργάνωση «Διάπλους Αμβρακικού», ώστε τα τελευταία χρόνια να κερδίζει διαρκώς τις εντυπώσεις αθλητών και επισκεπτών. Στον τομέα της παιδείας, με τις στοχευμένες ενέργειές μου ανέδειξα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν πολλές σχολικές μονάδες του δήμου μας και συνετέλεσα αποτελεσματικά στην αναβάθμισή τους. Έθεσα την ασφάλεια των μαθητών προτεραιότητά μου και για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, προβήκαμε σε επισκευές σχολικών κτιρίων στην περιοχή μας, ενώ παράλληλα εφοδιάσαμε με τεχνολογικό εξοπλισμό πολλά σχολεία, ώστε οι μαθητές να έχουν εύκολη και δωρεάν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

Για το ΞΕΝΙΑ, που ασχοληθήκατε τον τελευταίο καιρό, ποιά είναι η εκτίμησή σας;

Είναι ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας και είναι η μέγιστη προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους δύο μήνες για να λειτουργήσει το πρώην «Ξενία» στο Κάστρο της Άρτας ως ξενοδοχείο, κάτι που αποτελεί απαίτηση και επιθυμία των Αρτινών εδώ και δεκαετίες. Συγκεντρώσαμε, μέχρι αυτήν την ώρα που μιλάμε, τέσσερις χιλιάδες υπογραφές και συνεχίζουμε… Τέσσερις χιλιάδες συνδημότες μας ζητούν την επαναλειτουργία ξενοδοχείου μέσα στο Κάστρο και η φωνή τους δεν πρέπει να πνιγεί. Ο δικός μου στόχος είναι να συντελώ με τις ενέργειές μου, ώστε η φωνή των Αρτινών πολιτών να ακούγεται δυνατά, ηχηρά και αυτός, πιστεύω ακράδαντα, ότι είναι ο σωστός ρόλος καθενός που ασχολείται με τα κοινά. Δυστυχώς σήμερα, παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο η φωνή των πολιτών να πνίγεται και, αντί για αυτήν, να ακούγεται μόνο η φωνή του ενός, μια φωνή που ίσως τελικά μας οδηγεί στο λάθος δρόμο και όχι στο σωστό».

Ποιες αλλαγές έχετε εσείς να προτείνετε για το συμφέρον των δημοτών και την ανάπτυξη του τόπου;

«Κατά την άποψή μου, όλες οι ενέργειες και οι προσπάθειες των φορέων του τόπου μας πρέπει να κινούνται γύρω από την κεντρομόλο δύναμη της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας των δημοτών. Αυτές οι τρεις λέξεις πρέπει να αποτελούν την ουσία κάθε κίνησης και κάθε σχεδιασμού: ανάπτυξη, πρόοδος και ευημερία. Με λύπη μου, έχω διαπιστώσει ότι κάποιες κινήσεις φορέων το τελευταίο διάστημα δεν περιστρέφονται γύρω από το συμφέρον και την ευημερία όλων των δημοτών αλλά μόνο μιας ορισμένης μερίδας αυτών. Θεωρώ ότι η πόλη μας πρέπει να δώσει το στίγμα της στο χάρτη της Ελλάδας, φτάνει πια, δεν θα συνεχίσουμε ως πόλη να είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης, επειδή κάποιοι το θέλουν. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να βγούμε από τη θέση του φτωχού συγγενή των Ιωαννίνων, θα αγωνιστούμε για αληθινή πρόοδο και ανάπτυξη, και κατά τη γνώμη μου, η αληθινή πρόοδος και η αληθινή ανάπτυξη δεν έρχονται απλά μέσα από τα δημόσια έργα, αλλά κυρίως μέσα από την ευημερία των πολιτών ενός τόπου. Αν οι δημότες σου πεινάνε, αν οι δημότες σου φτωχοζούν, για ποια πρόοδο και ανάπτυξη μιλάμε τότε; Η ευημερία των δημοτών πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο κάθε προσπάθειας και κάθε κίνησης για ανάπτυξη.

Έχετε συγκεκριμένες προτάσεις;

Πιστεύω ότι πρέπει να μεταμορφώσουμε την Άρτα σε μια όμορφη πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών, για να βγούμε από την υπανάπτυξη. Πρέπει να δοθεί έμφαση στο ποτάμι, να αναπτύξουμε όλη την περιοχή γύρω από το ποτάμι κι όχι μόνο την περιοχή του γεφυριού. Οι δημότες αλλά και οι τουρίστες να μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους σε μια διαδρομή κατά μήκος του ποταμού, όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού. Διαθέτουμε ως πόλη ένα φυσικό θησαυρό, που βλέπω ότι χρόνια τώρα παραμένει ανεκμετάλλευτος. Η πόλη πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο και να αναδείξει το φυσικό της πλούτο. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε με έργα αλλά κυρίως με κινήσεις που θα προσφέρουν ευημερία στους δημότες, όλες τις άλλες περιοχές του δήμου μας κι όχι μόνο την πόλη και το κέντρο της Άρτας. Με τον τρόπο αυτό, θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα και στις άλλες περιοχές, ενώ με προσεκτικό πλάνο, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε ξεχωριστά τα γεωγραφικά στοιχεία και τα κάλλη κάθε περιοχής, ώστε να αποτελούν πόλο έλξης για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες. Η ανάπτυξη και η πρόοδος πρέπει να μοιραστούν ισοδύναμα σε κάθε περιοχή, σε κάθε κομμάτι του δήμου, τότε μόνο θα μπορούμε να μιλάμε επιτυχώς για ανάπτυξη και ευημερία των δημοτών! Ανάπτυξη και σε άλλες περιοχές του δήμου, σημαίνει και περισσότερες θέσεις εργασίας, που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη των δημοτών. Τέλος, και λόγω του επαγγέλματός μου, πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στον αθλητισμό της περιοχής μας, με έργα και εγκαταστάσεις, που θα ωθούν τις νέες γενιές να αθληθούν εδώ στον τόπο τους κι όχι να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις για να βρουν μια καλή εγκατάσταση. Και γιατί να μην αναδείξουμε στην περιοχή μας και νέα αθλήματα, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές για αυτά. Χρειάζεται προσεκτικός και σωστός σχεδιασμός, προτάσεις και ιδέες υπάρχουν πολλές από την πλευρά μου. Οφείλουμε στις νέες γενιές να προσφέρουμε το καλύτερο, αυτή η πόλη έχει και μπορεί να τους προσφέρει το καλύτερο, αρκεί να εργαστούμε με σοβαρότητα, τιμιότητα και υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες, και έχοντας ως μοναδικό στόχο το συμφέρον των πολιτών, τίποτε άλλο!».