Γιάννης Μπουτάρης: Θύτης και θύμα

Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΟΒΑΤΣΙΟΥ*

 

Βλέποντας το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό του Γιάννη Μπουτάρη και ακούγοντας στα ρεπορτάζ  «την καταδίκη όλων των μορφών βίας» από τα κόμματα του περίφημου συνταγματικού τόξου, μου ήρθε στο μυαλό ένα ενδιαφέρον βιβλίο του καθηγητή Δημήτρη Ψυχογιού με τίτλο «Η πολιτική βία στην ελληνική κοινωνία».
Ο συγγραφέας αναρωτιέται  γιατί  η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου έγινε εμφύλιος και δικτατορία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προσπαθεί να αναλύσει τα αίτια της πολιτικής βίας στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας.
Το βιβλίο επικεντρώνεται στη μεταπολιτευτική περίοδο με στόχο να αποδείξει ότι η τρομοκρατία, οι αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας, η «δίκαιη οργή», (όπως το περιστατικό με τον Μπουτάρη, τον Χατζηδάκη ή τον Κουμουτσάκο), οι συνεχείς καταλήψεις και καταστροφές, ακόμα και η άνοδος της Χρυσής Αυγής, δεν εξηγούνται μόνο από τις κοινωνικές συνθήκες.
Η βία εκδηλώνεται συνήθως με αφορμή κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, όμως ο καθηγητής δίνει μια ενδιαφέρουσα διάσταση, υποστηρίζοντας ότι έχει και  πολιτισμικές ρίζες. Τι εννοεί;  Ότι η πολιτική βία διαιωνίζεται επειδή αποθεώνεται η πολεμική βία των πραγματικών ή φανταστικών προγόνων μας.
Κάτι που περιγράφει εξαιρετικά ο κύριος Ψυχογιός, ως  αγωνιστική ανάγνωση της ιστορίας που, η Δεξιά αναδεικνύει ως «πολεμική αρετή των Ελλήνων» και η Αριστερά ως «αντιστασιακό ήθος του ελληνισμού»
Το φαινόμενο που περιγράφει το ζούμε δεκαετίες τώρα. Από τον αιματηρό εμφύλιο, την επτάχρονη χούντα, τα μπλε και πράσινα καφενεία της σκληρής δεκαετίας του 80’ , το μνημόνιο – αντιμνημόνιο, την μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο τρομοκρατίας στην Ευρώπη, μέχρι τα μεμονωμένα περιστατικά του δίκαιου όχλου, που αυξάνονται εξαιτίας της φτώχειας και της ανέχειας που προκαλεί η οικονομική κατάσταση των τελευταίων χρόνων.

 

*Πολιτικός Συντάκτης Star Channel