Ο θάνατος του αγρότη

Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΟΒΑΤΣΙΟΥ*

 

Στις Βρυξέλλες σε ένα επαγγελματικό ταξίδι ένας Γερμανός Ευρωβουλευτής μου εκμυστηρεύτηκε σε μια ιδιωτική συζήτηση τι θεωρεί ως μεγάλο αγκάθι στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Μου εξήγησε λοιπόν ότι δομικό πρόβλημα είναι η συνεχής υπερφολόγηση η οποία δεν αφήνει την επιχειρηματικότητα να ανασάνει και να δημιουργήσει. Πριν προλάβω να ανταπαντήσω για τις απαιτήσεις των δανειστών, μου ανέφερε ένα παράδειγμα. «Πάρε για παράδειγμα την φορολόγηση των αγροτών σας. Τα δυσβάσταχτα μέτρα του 2015 δεν τα ζήτησε καμία τρόικα αλλά ήταν πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης». Δυστυχώς είχε απόλυτο δίκιο. Δράστης ο κύριος Τσακαλώτος και οι συνάδελφοί του. Θέλετε να σας θυμίσω τι άλλαξε για τους αγρότες; Διαβάστε:

 1. Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
2.Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%.
3. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
4. Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.
5. Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.
6. Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.
7. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
8. Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ.
9. Αύξηση Φ.Π.Α αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%.
10. Αύξηση του Φ.Π.Α συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων (τρόφιμα κ.λπ.) στο 23%.

Είναι αδύνατον λοιπόν σε μια χώρα με μικρό κλήρο, χωρίς συνεργατικές ωφέλειες και δράσεις και με αυτό το ασήκωτο φορολογικό να μπορέσει να πάρει μπροστά ο παραγωγικός πρωτογενής τομέας που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία. Τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και μερικούς μήνες στο σύνολο τους, προκαλούν αφαίμαξη στην ελληνική ύπαιθρο καθώς υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ, χρήματα που λείπουν από τον αγροτικό κόσμο.
Μια σοβαρή κυβέρνηση σε μια σύγχρονη χώρα, το πρώτο που θα κοιτάξει για την παραγωγική της ανασυγκρότηση είναι ο πρωτογενής τομέας. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα και να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα ώστε τα ελληνικά προιόντα να γίνουν και ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.
Δυστυχώς την ώρα που γράφω αυτά ο υπουργός – να τον κάνει ο Θεός – Γεωργίας, ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των μελών του Δ.Σ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ , γιατί λέει ξέχασαν τις προθεσμίες σύναψης σύμβασης για το Κοινοτικό Πρόγραμμα Προώθησης της Φέτας. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν 5,2 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικής συμμετοχής για την προώθηση του εθνικού, εμβληματικού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης προϊόντος μας (Π.Ο.Π.) στην Ευρώπη αλλά και τις Η.Π.Α και τον Καναδά.  Περαστικά μας!

*Πολιτικός Συντάκτης Star Chanel