Ήρθε η ώρα για ριζικές τομές στο πολιτικό σύστημα

Του

ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

 

Υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να μην πέσει στην παγίδα του λαϊκισμού και των εφήμερων εντυπώσεων. Είναι η στιγμή να λειτουργήσει υποδειγματικά στην αναζήτηση της αλήθειας και εποικοδομητικά στη χειμαζόμενη στις μέρες μας Δημοκρατία και τους θεσμούς της.
Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και θα έθετα και ευρύτερα το θέμα του πολιτικού χρήματος, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίσει από κοινού τα δομικά του προβλήματα, να υπερβεί τον αυτισμό του και τις παθογένειες που το ίδιο δημιούργησε και να θωρακίσει τη Δημοκρατία.
Ας μην πάμε πάλι σε μια λογική, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και ας πρυτανεύσει, στο δρόμο για τη λήξη του τρίτου μνημονίου, λόγος εθνικής ενότητας και συνέγερσης. Θα διαφωνήσει κανείς ότι από τη μεταπολίτευση και μετά η σχέση της πολιτικής με τα ΜΜΕ και την αγορά ήταν σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετη;
Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, όσο μεγάλωνε το μέγεθος του ΑΕΠ, όσο η επικοινωνία απορροφούσε τεράστιο κομμάτι, όσο η διαδρομή του λεγόμενου πολιτικού χρήματος διέτρεχε το τρίγωνο της διαπλοκής, όσο αυξάνονταν οι εκλογικές δαπάνες τόσο ανέβαζε στα ύψη τα λειτουργικά των κομμάτων και τα ανάγκαζε σε υπέρογκους δανεισμούς.
Και η αποτυχία του πολιτικού συστήματος ήταν ότι η εξελικτική διαδικασία και η ωρίμανση των αλλαγών δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσει δραστικά το πρόβλημα. Εδώ και τουλάχιστον δυόμιση –τρεις δεκαετίες το σύστημα δεν χρειάζεται βελτιώσεις οριακές , χρειάζεται δραστικές τομές.
Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι εάν οι πολιτικοί θα συμφωνήσουν να αποκόψουν κάθε ομφάλιο λώρο που συνδέει την πολιτική με την οικονομική εξουσία, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο.
Εάν το πολιτικό σύστημα συνεχίσει να κυνηγά χίμαιρες, απλά η μια διαπλοκή θα διαδέχεται την άλλη και ο ένας αντίπαλος θα χτυπάει τον επόμενο. Όσο δεν γιατρεύονται οι αιτίες, το πρόβλημα θα αναπαράγεται. Και αυτό που μένει είναι κάθε νέα εξουσία να στοχοποιεί την επόμενη.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι θα αποφασίσου όλα τα κόμματα μαζί; Και εδώ έρχεται η εθνική συνεννόηση. Είναι στρατηγική ανάγκη για τη σωτηρία της χώρας, είναι η μόνιμη στρατηγική που θα επιβιώσει και μετά τις επόμενες εκλογές, είναι αυτή που θα οδηγήσει στην έξοδο από την οριστική κρίση τελικά.
Το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το δεύτερο με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και το τρίτο βήμα και καθοριστικό να ελεγχθεί το πολιτικό χρήμα και να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας τέτοιες που θα αποτρέψουν μελλοντικά φαινόμενα διαπλοκής και συναλλαγής κάτω από το τραπέζι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Το πολιτικό σύστημα έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τους κανόνες της Δημοκρατικής Πολιτεία, ώστε να μην επιστρέφουμε στο παρελθόν του φανατισμού, του διχασμού και της αλληλοεξόντωσης για το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Όποιος εθελοτυφλεί μπροστά στην ανομία και τη βία και την υποθάλπει νομίζοντας πως εξυπηρετούνται τα πολιτικά του σχέδια, ας είναι έτοιμος να βρεθεί στη δίνη ενός πολιτικού Μεσαίωνα.
 Άρα, αναθεώρηση του Συντάγματος, ρυθμιστική διακυβέρνηση, εκλογικό σύστημα συνοδευόμενα από μετριοπαθή λόγο, είναι πεδίο όπου οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν και οφείλουν να συγκλίνουν.
Η ώρα για τις τομές είναι τώρα…