Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΙ ΕΥΡΩ

Στις συναντήσεις που είχε ο ευρωβουλευτής κατέστησε σαφή την αλληλεγγύη του και την στήριξη του στους αγώνες και στις αγωνίες των εργαζόμενων και τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για το λαό και τη χώρα να αγωνιστούμε ενάντια στην μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στην τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

 

 

 

Την ανάγκη της δημιουργίας Μετώπου όλων των αριστερών, ριζοσπαστικών, αντιμνημονιακών, πατριωτικών δυνάμεων προκειμένου να αντιπαλέψουμε την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού στην χώρα μας έτσι όπως αυτή εκφράζεται σήμερα από την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ, προέβαλλε, κατά την επίσκεψή του στην Άρτα, ο ευρωβουλευτής και μέλος του ΠΣ της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής.

Ο Νίκος Χουντής το πρωί επισκέφθηκε τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας και το Νοσοκομείο της Άρτας όπου συνομίλησε με τους εργαζόμενους και τις Διοικήσεις.Το απόγευμα είχε συναντήσεις με το σωματείο εργαζομένων στη ΒΙΚΗ, την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Άρτας και την Επιτροπή Πολιτών κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο.

Στις συναντήσεις που είχε ο ευρωβουλευτής κατέστησε σαφή την αλληλεγγύη του και την στήριξη του στους αγώνες και στις αγωνίες των εργαζόμενων και τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για το λαό και τη χώρα να αγωνιστούμε ενάντια στην μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στην τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στην συνέχεια ακολούθησε ομιλία και συζήτηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας με θέμα: «Μπορούμε χωρίς μνημόνια, λιτότητα κι ευρώ – Υπάρχει εναλλακτική Λύση – Μέτωπο τώρα».

Τόνισε ότι σήμερα η ίδια η ΕΕ είναι το μνημόνιο και αποτελεί άμεση ανάγκη η ρήξη, η σύγκρουση κι έξοδος από αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία, εθνική και λαϊκή κυριαρχία.

Σε σχέση με το νόμισμα και το ευρώ, διευκρίνισε ότι ο ρόλος του ευρώ, της ΕΚΤ και της ενιαίας ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής ήταν και είναι τέτοιος που ουσιαστικά οδηγεί τη χώρα την δική μας καθώς και μια σειρά άλλων χωρών της ΕΕ στην μετατροπή τους σε πλήρως ελεγχόμενες, αποικιακού τύπου, χώρες που δεν έχουν το δικαίωμα ούτε της κατάρτισης του οικονομικού προϋπολογισμού τους, αφού αυτός πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τα κονκλάβια της ΕΕ κα της ΕΚΤ και κατόπιν τούτου να έρθει και να «επικυρωθεί» και από τα εθνικά κοινοβούλια. Επίσης τόνισε ότι δεν μιλάμε για το ίδιο «ευρώ» σε όλη την ΕΕ καθώς αυτό που παίζει ρόλο είναι η αγοραστική δύναμη, οι μισθοί, της εργασίας των εργαζόμενων και μέσα στην ΕΕ για την ίδια εργασία οι αμοιβές δεν είναι ίδιες. Άλλοι είναι οι μισθοί και οι συντάξεις στην Βόρεια Ευρώπη κι άλλοι είναι εδώ, πράγμα που προφανώς οδηγεί στο μη «ενιαίο» χαρακτήρα του ευρώ στην περίφημη Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σχεδόν σε όλες τις απαντήσεις που έχω πάρει από την ΕΕ για τις ερωτήσεις που έχω καταθέσει», τόνισε, « αυτό που πρώτο αναφέρεται είναι ότι δεν ισχύει για εσάς ( την Ελλάδα) ούτε το Σύνταγμα σας, ούτε οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και νομοθεσία, ούτε η Χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρώπης, από την στιγμή που είστε σε μνημόνιο και επιτήρηση και χρωστάτε και θα συνεχίσετε να χρωστάτε πάνω από το 75% του χρέους σας». Και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψεύδεται ασύστολα όταν μιλά για έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, καθώς είναι δεδομένο ότι η χώρα θα μπει σε σκληρή επιτροπεία. «Η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει μέτρα μέχρι το 2022 και μέχρι το 2060 σε ότι αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, στις περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, στη μείωση του αφορολόγητου, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου. Άρα λέει για μια ακόμη φορά ψέματα όταν λέει ότι σε λίγους μήνες τελειώνουν τα μνημόνια.»

 

xountis-arta-55-b

 

Σε σχέση με την κατάσταση της εξωτερικής πολιτικής, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το θέμα της Τουρκίας, τόνισε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να εργαστούμε όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς για την δημιουργία ενός φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου στη χώρα και στα Βαλκάνια που θα απαιτήσει και θα κερδίσει την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αιτήσει και θα κερδίσει την ειρήνη και την φιλία των λαών. «Οι λαοί των Βαλκανίων και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη συμμετοχή των χωρών τους στο ΝΑΤΟ και στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την περιοχή. Έχουν μόνο να χάσουν και μάλιστα έχουν και ίδια πείρα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πριν λίγα χρόνια», τόνισε.

Τέλος αναφέρθηκε στο θέμα των εξορύξεων κι ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο. Ο κύριος Χουντής είναι ό μόνος που έχει καταθέσει ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα αυτό. Η ερώτηση αναφερόταν στο αν επιτρέπεται η έρευνα σε περιοχές NATURAκαι Ramsar όπως είναι οι περιοχές της Ηπείρου, αλλά και στο γιατί δεν τηρήθηκε η συνθήκη του Aarhus για την διαβούλευση κι ενημέρωση με τις τοπικές κοινωνίες πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες αυτές. Απάντηση δεν έχει υπάρξει ακόμη από τις αρχές της ΕΕ. Δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί στο πλάι των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών της Ηπείρου και θα στηρίξει τον αγώνα τους ενάντια στις εξορύξεις με όλα τα μέσα που μπορεί.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση μετά από περίπου δυο ώρες. Τόσο η συμμετοχή του κόσμου και στην εκδήλωση αλλά και στην περιοδεία συνολικά, όσο και η αποδοχή και το πλησίασμα του Νίκου Χουντή από τους απλούς εργαζόμενους, τον κόσμο στο δρόμο και στις πλατείες δείχνουν ότι τίποτα δεν τελείωσε το καλοκαίρι του 2015 κι ότι το ΟΧΙ κι οι αντιστάσεις του Ελληνικού λαού είναι ακόμη ζωντανές.

 

xountis-arta-55-a

 

 

xountis-arta-55-c