Ας αντιγράψουμε την… Ηγουμενίτσα!

Του

ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

 

Πριν περίπου είκοσι μέρες διετύπωσα μέσω του σχολίου μου το ερώτημα: «Είναι η Άρτα έξυπνη πόλη;». Πολλοί διερωτήθηκαν τι εννοούσα, αν και από το κείμενο ήταν σαφές: Να ακολουθήσει τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων πόλεων, όπως το Ηράκλειο Κρήτης, τα Τρίκαλα, κ.α. και να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα στο πεδίο του διαδικτύου. Πριν λίγο καιρό είχα αναφέρει ένα παράδειγμα από μια μικρή πόλη της Ισπανίας για το πώς κατάφερε να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό.
Πολλοί και τότε απόρησαν, αλλά και εκεί η απάντηση ήταν λογική: οφείλουν όσοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και να πάρουν ιδέες από επιτυχημένα σχέδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από πόλεις ίδιου μεγέθους με την Άρτα. Διάθεση να υπάρχει και ανοικτό μυαλό και πολλά μπορεί να γίνουν. Απλά πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντίληψης και αντιμετώπισης πολλών πραγμάτων και του πως ασκείται η πολιτική. Αυτή την εβδομάδα, η στήλη δεν θα πάει μακριά και θα δει την περίπτωση της Ηγουμενίτσας.
Πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ανακοινώθηκαν οι υποψήφιες πόλεις για τα βραβεία της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017, όπου συμμετείχαν περισσότερες από 2.500 πόλεις. Η επιλογή έγινε από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα κινητικότητας και μεταφορών. Φέτος, για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε κατηγορία βραβείου για πόλεις με λιγότερους από 50.000 κατοίκους, αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα των μικρότερων πόλεων στην Ευρώπη για τη βιώσιμη κινητικότητα. Το εν λόγω βραβείο απονέμεται στις τοπικές αρχές που επιδεικνύουν σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Ποιο είναι το ενδιαφέρον;
Μεταξύ των τριών υποψήφιων πόλεων για το βραβείο της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017 για δήμους κάτω των 50.000 κατοίκων είναι: α) Lindau (Γερμανία), Tivat (Μαυροβούνιο) και η Ηγουμενίτσα. Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση των Μελών της Κριτικής Επιτροπής, η Ηγουμενίτσα σημείωσε μεγάλη επιτυχία χάρη στις έντονες προσπάθειές της να γνωστοποιήσει τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας στους κατοίκους της και τους κατοίκους των κοντινών οικισμών. Η πόλη Lindau υλοποίησε εντυπωσιακά μόνιμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων στάθμευσης, ενώ οι κριτές επαίνεσαν και την πόλη του Tivat για την συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετείχε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2017 στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πολίτες, ανέλαβε δράσεις που είναι συναφείς με την ”καθαρή” και ”ισότιμη” αστική κινητικότητα και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να στραφούμε στη βιώσιμη ανάπτυξη και να επιδιώξουμε καθαρότερο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους. Επικεντρώθηκε, επίσης, στο να επισημάνει τα πλεονεκτήματα των καθαρότερων τρόπων μεταφοράς, στο να προωθήσει μέτρα βιώσιμης μετακίνησης και να προσκαλέσει τους ανθρώπους να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης αφήνοντας εκτός πόλης το αυτοκίνητο. Στην ηπειρώτικη πόλη επιδιώκεται η αύξηση της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο της Ηγουμενίτσας και τα προάστια, συμπεριλαμβανομένων και των γύρω οικισμών.
Με νέα δρομολογία αστικών λεωφορείων και τη δημιουργία ενός εύκολα προσβάσιμου συστήματος ανταλλαγής ποδηλάτων, στοχεύει στην αλλαγή συμπεριφοράς υπέρ της ποδηλασίας και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η εκεί δημοτική αρχή προχώρησε στην κατάρτιση ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) προκειμένου οι όποιες αλλαγές να βασίζονται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στον οποίο οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά.
Στα έργα που προωθούνται μέσω του ΣΒΑΚ συμπεριλαμβάνονται η κατασκευή ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, η βελτίωση της προσβασιμότητας σε όλα τα σημεία της πόλης, η λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης και η καθιέρωση της δημόσιας συγκοινωνίας, που θα βελτιώσουν πραγματικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Δύσκολο να γίνει και στην Άρτα; Προφανώς και όχι. Η Ηγουμενίτσα είναι δίπλα μας και δείχνει το δρόμο…