Φτερό στον άνεμο Πολιτικό Σύστημα – Κοινωνία – Οικονομία

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Το «Σκοπιανό» έδειξε ότι έχει διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και δεν υφίσταται κυβερνητική σταθερότητα, η αναβολή έκδοσης του 7ετούς ομολόγου αποδεικνύει ότι η χώρα είναι «φτερό στον άνεμο» των αγορών  και οι υποθέσεις  Novartis και Καμένου ότι οι φθαρμένοι πολιτικοί είναι χρήσιμοι προκειμένου να περνούν διαφθαρμένες πολιτικές…

1.Η υπόθεση του «Σκοπιανού» πήρε λάθος τροπή καθώς η κυβέρνηση δεν προέβλεψε ότι οι πολίτες θα αντιδράσουν. Είχε το προηγούμενο του 2008, όταν ετέθη το θέμα ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, όπου στον Λευκό Πύργο συγκεντρώθηκαν 4.000 διαδηλωτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ νόμισε ότι θα έχει εν υπνώσει την κοινωνία, όπως με τα μέτρα του γ’ και του δ’-«κρυφού» μνημονίου που έφερε, παράλληλα θα επιτύχει μια αλά κάρτ πλειοψηφία στη βουλή προκαλώντας, ταυτόχρονα, πρόβλημα συνοχής στην αντιπολίτευση. Κυρίως την αξιωματική καθώς το Μαξίμου υπολόγιζε αξιόλογο πλήγμα το δεξί της άκρο…

2.Το σκάνδαλο της Novartis πήγε πολύ καλά για την κυβέρνηση αλλά, έσκασε και το σκάνδαλο των βλημάτων που θα πουλούσε η χώρα μας στην Σ.Αραβία. Όποτε, στην Βουλή βρίσκονται τώρα δύο υποθέσεις για απιστία: α/Μια για δυο πρώην πρωθυπουργούς και 8 πρώην υπουργούς (Novartis) και β/μια δεύτερη με ένα νυν υπουργό (Άμυνας). Βεβαίως η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιλέξει: παραπομπή για το (α) και απαλλαγή για το (β). Αλλά, και οι δύο υποθέσεις θα κριθούν μετά τις εκλογές. Εάν δεν βρεθούν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων (πρωθυπουργών , υπουργών) κάτι που συνεπάγεται ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, η απιστία (Novartis) έχει παραγραφεί. Δεν αρκούν οι καταγγελίες ότι ο ένας πήρε «τόσα» και ο άλλος «άλλα τόσα». Μόνο ο «δρόμος του χρήματος» οδηγεί σε καταδίκη. (Αν δε ανοίξουν λογαριασμοί και πάνε για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αυτό παραπέμπει σε βαριά καταδίκη. Όλα εδώ εξαρτώνται από τα στοιχεία που έχουν οι αμερικανοί…)
Βεβαίως με την απιστία μπορεί  να υπάρξει παραπομπή αλλά, ο ανακριτής της υπόθεσης Novartis θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο (έπρεπε κατά το Σύνταγμα η παραπομπή να γίνει στην πρώτη σύνοδο της επόμενης Βουλής). Αν η δίωξη σταματήσει μετά τις επόμενες εκλογές, είναι προφανές ότι εάν η κυβέρνηση επιδίωκε να λάβει… κομματικό μπόνους.
Ως προς τον κ.Καμένο, με την τροπή που έχει πάρει η Novartis, θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη η παραπομπή αλλά, από την επομένη των εκλογών (και τη νέα πλειοψηφία στη Βουλή…)

3.Το μείζον ζήτημα της οικονομίας και της μετα-μνημονιακής Ελλάδας πάει στραβά για τη χώρα και, δυστυχώς, επιβεβαιώνει όλους όσοι προειδοποιούσαμε για την κυβερνητική ελαφρότητα με την οποία μιλούσε για «καθαρή έξοδο» και για το τέλος της επιτήρησης. Με το αφελές και μόνο ελατήριο, αυτό της πολιτικής επιβίωσης του κ.Τσίπρα και με μοχλό τον υψιπετή κ.Τσακαλώτο. Αυτή η στήλη σας είχε ενημερώσει από τις παραμονές Χριστουγέννων για το τι θα ακολουθήσει. Με τίτλο: «10 λόγοι που η πραγματική οικονομία βρίσκεται καθηλωμένη» γράφαμε στις 21/1/2/2018:
«Η κυβέρνηση προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την έξοδο από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο (2018)… (όμως) Τι θα γίνει με την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους; Από πού θα δανειζόμαστε; Εάν θα μας εμπιστευτούν οι αγορές; Με τι επιτόκια θα γίνει αυτό; Τι θα συμβεί στην πρώτη αναζωπύρωση της παγκόσμια (σοβούσας) κρίσης; Όταν οι κεντρικές τράπεζες αναστείλουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και αυξηθούν τα επιτόκια κρατικού δανεισμού;».
Δεν θέλει δα και ιδιαίτερη ευφυΐα προκειμένου να αντιληφτεί κανείς ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις όδευαν, εδώ και μήνες, σε ενίσχυση των ομολογιακών επιτοκίων. Κάτι που θα επηρέαζε ακραία την εύθραυστη Ελλάδα: α/με δεδομένο το μεγάλο χρέος, β/την αδύναμη οικονομική μεγέθυνση, γ/τα υψηλά spread, δ/τα μη βιώσιμα πλεονάσματα. Μόνο στην κυβέρνηση δεν το καταλάβαιναν(;) και μιλούσαν για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και αποθεματικό (μαξιλαράκι) από τις αγορές (19 δις ευρώ). Όπως και πριν δέκα χρόνια που είχαμε «θωρακισμένη οικονομία» αλλά, είχαμε δημοσιονομικό έλλειμμα 15,3% του ΑΕΠ και έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών 14,8% του ΑΕΠ για δύο χρόνια (2007-8).
 Τώρα, εάν το επιβεβλημένο «πάγωμα» εξόδου στις αγορές (σ.σ. ήταν να εκδοθεί 7ετές ομόλογο την περασμένη Τρίτη και μεταφέρθηκε για… ευθύτερο χρόνο) θα είναι προσωρινό, θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση οι αγορές «έδειξαν τα δόντια τους» και ο κ.Τσίπρας πρέπει να επανεξετάσει το σενάριο της μετα-μνημονιακής Ελλάδας.
 Δεν ξέρουμε εάν θα έχει προληπτική γραμμή, «μαξιλαράκι» ή «δράκο» (εκλογές) αλλά, όλα είναι πλέον στον αέρα. Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο «σκοπιανό»,  δεν υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, έχει διαρραγεί η κοινωνική συνοχή.