ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ! ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ;

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έκανε την ανακοίνωση και να έχει την βούληση, να παραχωρήσει στην Άρτα, αυτό που δεκαετίες της είχαν στερήσει οι άλλες κυβερνήσεις, την υλοποίηση όμως της εξαγγελίας, θα την κάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που θα πρέπει να πειστεί να γρηγορήσει

 

 

 

 

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, με τους οποίους συζητήσαμε τα παρεπόμενα της ίδρυσης και λειτουργίας στην Άρτα της Γεωπονικής Σχολής, που εξαγγέλθηκε απ’ τον ίδιο τον πρωθυπουργό στα Γιάννενα, θεωρούν βέβαιο πως τα τμήματα της εν λόγω σχολής, θα είναι στο μηχανογραφικό των επόμενων πανελλαδικών εξετάσεων, που σημαίνει ότι η Πανεπιστημιακή Σχολή, θα λειτουργήσει στην Άρτα, απ’ τον επόμενο Σεπτέμβριο. Η αισιοδοξία των κυβερνητικών παραγόντων, δεν μπορεί παρά να τροφοδοτεί και την αισιοδοξία των πολιτών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες, αυτό το θέμα είχαν να συζητούν στις καθημερινές τους συναντήσεις…

Απ’ την άλλη πλευρά υπάρχει η άποψη του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργου Καψάλη, η οποία βάζει το όλο θέμα σε μια άλλη διάσταση και παρουσιάζει τις δυσκολίες που έχει το όλο εγχείρημα, άσχετα αν η ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής, ανακοινώθηκε απ’ τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

“Η Γεωπονική Σχολή, αφενός μεν αποτελεί αίτημα της περιοχής και του Πανεπιστημίου καθώς περιλαμβάνεται στον στρατηγικό του σχεδιασμό, αφετέρου όμως θα απαιτήσει χρόνο για την λειτουργία της και κυρίως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και καλή διάθεση από όλες τις πλευρές”, ανέφερε σε δηλώσεις του, μετά την εξαγγελία ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης.

-Διαφαίνεται κάποια διάθεση κωλυσιεργίας;

Λογικά ο κάθε πολίτης μπορεί να θέτει, αν αξιολογήσει και τις δυό πλευρές του ίδιου νομίσματος. Γιατί μπορεί ο πρωθυπουργός να έκανε την ανακοίνωση και να έχει την βούληση, να παραχωρήσει στην Άρτα, αυτό που δεκαετίες της είχαν στερήσει οι άλλες κυβερνήσεις, την υλοποίηση όμως της εξαγγελίας, θα την κάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που θα πρέπει να πειστεί να γρηγορήσει, για να γίνει πράξη και η εκτίμηση των κυβερνητικών εξαγγελιών.

Η ανάλυση της κατάστασης που ακολουθεί, πρέπει να περιλάβει την ολοκλήρωση του αγώνα, που έκαναν για το θέμα αυτό, οι κυβερνητικοί παράγοντες της Άρτας και κυρίως η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη και ο βουλευτής Βασίλης Τσίρκας. Να εξασφαλίσουν δηλαδή και την πλήρη συμφωνία των παραγόντων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι θα πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες που απαιτούνται και ακολούθως να λειτουργήσει η Γεωπονική.

Για την καλή διάθεση που κάνει λόγο ο πρύτανης Γεώργιος Καψάλης και την θέτει ως προϋπόθεση για την λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής, θα πρέπει να την θεωρεί δεδομένη και με βάση την λογική. Γιατί θα ήταν κορόιδα οι παράγοντες που προαναφέρουμε, τώρα που έχουν την δυνατότητα, ν’ αφήσουν την εξαγγελία του πρωθυπουργού, να χαθεί μέσα στον χρόνο.

Κανένας δεν επιθυμεί, να θεωρήσει ότι μπορεί η δήλωση του πρύτανη, απόσπασμα της οποίας χρησιμοποιήθηκε και στο παρόν κείμενο, να υποδηλώνει κάποια αρνητική διάθεση, για την ίδρυση της σχολής στην Άρτα. Άλλωστε ήταν κοινή η διαπίστωση όλων των παραγόντων της Άρτας, ότι “οι γιαννιώτες παράγοντες, δεν αφήνουν τίποτα να έρθει στην Άρτα”. Όμως και τέτοια διάθεση να έχει ο πρύτανης και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η λογική λέει ότι η κυβερνητική απόφαση, έτσι όπως είναι διαμορφωμένα τα πανεπιστήμια, είναι πιό ισχυρή.

Για την ουσία του θέματος, που αφορά στην άμεση λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής, οι δυσκολίες υπάρχουν, δεν είναι όμως αξεπέραστες. Οι εγκαταστάσεις, που ΤΕΙ Ηπείρου στους Κωστακιούς, μπορούν αρχικά να στεγάσουν τις δραστηριότητες της Σχολής και στην πορεία να ολοκληρώνονται, μέχρι η Σχολή να είναι πλήρης και σε επίπεδο εγκαταστάσεων.

Και το τελευταίο επί μέρους θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί, είναι και η διάθεση της διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου, να βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις, την άμεση λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής στην Άρτα. Άλλωστε σε πορεία ενοποίησης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, βρίσκεται και το ΤΕΙ Ηπείρου…

 

Δεν φεύγουν όλες οι σχολές…

Μέσα στην γενική ευφορία που δημιούργησε η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, δεν έλειψαν και οι παρερμηνείες, που έφεραν και μια σχετική αναστάτωση, με πολλούς συμπολίτες μας να ρωτούν αν θα φύγουν τα τμήματα του ΤΕΙ απ’ την Άρτα, πράγμα που δεν συμβαίνει.

Γιατί δεν πρέπει κανένας να λησμονεί πως παράλληλα με την ίδρυση της γεωπονικής Σχολής, ως σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είναι το άμεσο, η επόμενη εξαγγελία του πρωθυπουργού στα Γιάννενα, αφορούσε στην έναρξη της διαδικασίας ενοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Που σημαίνει ότι ο διάλογος των δυό πλευρών, θα ορίσει και τις σχολές που μπορούν να έρθουν στην Άρτα, αλλά και ποιές θα πάνε στα Γιάννενα.

-Γιατί η διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, να μην ζητήσει να έρθουν στην Άρτα και οι σχολές Υγείας του ΤΕΙ Ηπείρου, που σήμερα έχουν έδρα τα Γιάννενα;

Είναι μια ιδέα που από παλιά έχει τεθεί σε συζήτηση, αλλά ποτέ δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση επ’ αυτής. Όμως σήμερα κανένας δεν εμποδίζει την διοίκηση του ΤΕΙ, να προβάλλει αυτό το αίτημα.

Καταλήγοντας, εκείνο που είναι σίγουρο, είναι πως δεν φεύγουν απ’ την Άρτα, όλες οι σχολές. Το πιό πιθανό είναι να έρθουν και άλλες…

 

gnomi-vin-site-11-q

 

Οι τριάντα επιστολές που συγκλόνισαν τον Τσίπρα!

Όταν η σοβαρότητα, είναι άγνωστη λέξη για κάποιους δημόσιους άνδρες, τότε το αποτέλεσμα, είναι αυτό που επιχειρεί να περιγράψει το σημείωμα που ακολουθεί…

Με την ευκαιρία της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, σκέφτηκε πως θα κερδίσει κι αυτός κάτι απ’ την δόξα της επιτυχίας. Να μην γελιόμαστε, η επιτυχία για την Άρτα, είναι τεράστια.

Για να πάρει λοιπόν, την δόξα που νομίζει ότι του αξίζει, ανέθεσε στον συνεργάτη του και συνέταξε ανακοίνωση, στην οποία περιέχονται όλες οι επιστολές (σ.σ. πολλές, ούτε που τις μέτρησα ακριβώς, περί τις τριάντα!) που έστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άλλους παράγοντες, για να προβάλλει το αίτημα της Άρτας. Που σημαίνει ότι αφού αυτός έστειλε τις επιστολές, ο πρωθυπουργός συγκλονίστηκε και προχώρησε στην εξαγγελία… Άρα δικαιούται μέρος της δόξας και της τιμής…

-Πως το έλεγαν οι παλιότεροι;

-Φέξε μου και γλίστρησα;