Ζητούνται έξυπνες κινητοποιήσεις

Γράφει ο

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΕΤΣΗΣ

 

Την περασμένη Τρίτη, όλοι οι παράγοντες της Άρτας, έσπευσαν ν’ ανταποκριθούν στο κάλεσμα των ανθρώπων του πρωθυπουργικού γραφείου, για να τους ενημερώσουν, για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, με την πιθανότητα ότι απ’ την συζήτηση, αυτή κάποιες προτάσεις, ν’ αποτελέσουν και πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

 

[Οι συνεργάτες του Τσίπρα, δεν πήγαν οι ίδιοι, σε κάποιους εκ των παραγόντων, όπως ίσως επιβαλλόταν, αλλά τους κάλεσαν να πάνε στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ, όπου είχαν στήσει το στρατηγείο τους. Ως γεγονός, μπορεί να χωράει μια κριτική, μιας και δεν ήταν και τόσο κομψό, να μην μπουν στο κόπο, να επισκεφτούν οι ίδιοι, έστω την Μητρόπολη, την Περιφερειακή Ενότητα, και το Δήμο Αρταίων. Κάποιοι μπορεί να μιλήσουν και για την γνωστή αλαζονεία της εξουσίας, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα που απασχολεί την σημερινή αναζήτηση].

 

Η προθυμία των παραγόντων της περιοχής, να ενημερώσουν το πρωθυπουργικό γραφείο, για τα προβλήματα και τις προτάσεις τους, δεν μπορεί παρά να είναι ένα ευχάριστο και αισιόδοξο γεγονός, μιας και δείχνει περίσσεια ενδιαφέροντος, για να προκύψει κάτι καλό… Αυτή η προθυμία όμως δημιουργεί και το μείζον ερώτημα, που αφορά και το παρελθόν και το μέλλον:

-Αυτοί οι παράγοντες που με προθυμία έσπευσαν στο ΚΡΟΝΟΣ, γιατί δεν συνεννοούνται μεταξύ τους, ώστε να συναντώνται και χωρίς την παρουσία άλλων και ν’ αποφασίζουν για κοινές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις;

Με χαρακτηριστική άνεση μπορούν να συναντηθούν όλοι μαζί, ανεξάρτητα αν είναι εκπρόσωποι μικρού ή μεγάλου κοινωνικού φορέα και να γίνει η καταγραφή όλων των προβλημάτων και η αναζήτηση της έξυπνης πρότασης, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διεκδίκηση του κάθε αιτήματος ξεχωριστά, αλλά και όλων μαζί.

Η εξήγηση που πρόχειρα δίνει ο καθένας εκ των εκπροσωπών των μαζικών φορέων, γιατί δεν συμβαίνει αυτό που υπό μορφή ερωτήματος, τίθεται σήμερα στον δημόσιο διάλογο, αναφέρει πως μέχρι σήμερα, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, κανένας εκ των παραγόντων που μπορούν ν’ αναλάβουν πρωτοβουλία, δεν το έχει πράξει… Ας πούμε μια τέτοια πρωτοβουλία, για την συνάντηση ΟΛΩΝ ΜΑΖΙ των εκπροσώπων των μαζικών φορέων της Άρτας, μπορούσε ν’ αναλάβει η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας… Και οι πρώτες αποφάσεις, ν’ αποτελέσουν ένα είδος μανιφέστου, το οποίο θα φτάσει σε κάθε αρμόδιο, αναμένοντας αρχικά τις απαντήσεις, που αν δεν προκύψουν, ν’ ακολουθήσει η έξυπνη αντίδραση… Να είναι ειλημμένη η απόφαση, για τον έξυπνο τρόπο της διεκδίκησης.

Είναι η εποχή που απαιτεί έξυπνες κινητοποιήσεις, για να προκύψουν αποτελέσματα. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται και απ’ το γεγονός, ότι με τον κλασσικό τρόπο επικοινωνίας και διεκδίκησης, δεν έχει προκύψει θετικό αποτέλεσμα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Για να ταρακουνηθεί η πολιτική ηγεσία, θα πρέπει να προκύψει ο νέος και έξυπνος τρόπος διεκδίκησης.

Με δεδομένο αυτό, πρέπει να επανέρθουμε, στην αναγκαιότητα επικοινωνίας και συνεννόησης, όλων των εκπροσώπων των μαζικών φορέων της περιοχής, που μπορεί να γίνει μέσα από προγραμματισμένες συναντήσεις, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, οι συναντήσεις αυτές , ήταν δεδομένες και προέκυπτε η ουσιαστική συνεργασία, η οποία έφερε και αποτελέσματα. Για την εποχή εκείνη, που τα αγροτικά συλλαλητήρια, ήταν το γεγονός για την περιοχή μας, στην κεφαλή της πορείας που γινόταν, ήταν όλοι οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων του νομού. Και το κύρος που αποκτούσε η κάθε τέτοια κινητοποίηση, ήταν αυξημένο… Παράλληλα, μέσα απ’ την τακτική συνεργασία, ο ένας μαζικός φορέας, που ανέπτυσσε την όποια δυναμική, παρέσυρε με την καλή έννοια του όρου και τους άλλους φορείς, που δεν έδειχναν αυξημένο ενδιαφέρον για την συνεργασία.

Τα τελευταία χρόνια, την αναγκαιότητα της συνεργασίας, υποκατέστησε η αναγκαιότητα της δημιουργίας εντυπώσεων! Ο ένας παράγοντας ν’ αναλαμβάνει την δική του πρωτοβουλία, για κάποιο σημαντικό θέμα και στην προσπάθεια της δημιουργίας εντυπώσεων, ν’ αγνοεί προκλητικά, την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει άλλος εκπρόσωπος μαζικού ή κοινωνικού φορέα. Τελευταίο εκβάν, η περίπτωση του στρατοπέδου Παπακώστα, για το οποίο άλλη πρόταση έκανε η Περιφερειακή Ενότητα, για να πηγαίνει στην συνέχεια ο Δήμος Αρταίων και να κάνει την εντελώς αντίθετη πρόταση… Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το στρατόπεδο Παπακώστα μιλάει από μόνη της και φυσικά οδηγεί στην πρόταση που καταθέτει το παρόν σημείωμα…

Και το χειρότερο της υπόθεσης. Είναι γνωστό, πως τα Περιφερειακά Συνέδρια, που διοργανώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, περισσότερο βλέπουν την ανάγκη επιβίωσης της κυβέρνησης, με επικοινωνιακά τρίκ και λιγότερο την ουσία των προβλημάτων και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν.

Οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων, που βρέθηκα προχθές στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ, για να καταθέσουν προτάσεις, ήταν υποψιασμένοι, για την σκοπιμότητα του περιφερειακού συνεδρίου, ακριβώς όπως την περιγράφουμε παραπάνω. Έσπευσαν, πάρα ταύτα, να συζητήσουν.

-Γιατί δεν το κάνουν και σε μια διαδικασία, που δεν θα έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αφού είναι σίγουρο, πως η δεύτερη εκδοχή, θα φέρει περισσότερα αποτελέσματα;