Η φωτιά σε Αμφιθέα – Νεοχωράκι και τα συμπεράσματα

|

Τα εγκαταλειμμένα κτήματα, βοήθησαν την πύρινη λαίλαπα!

 

 

 

 

Πολλά τα εγκαταλειμμένα κτήματα, στην περιοχή Αμφιθέας – Νεοχωρακίου, τα οποία βοήθησαν την πύρινη λαίλαπα, να κατακάψει εξακόσια περίπου στρέμματα ελαιώνων και άλλα τόσα δασικής έκτασης, αλλά και πολλές οι καλές συγκυρίες που, δεν επέτρεψαν να επεκταθεί η φωτιά και να συνεχίσει να καίει, ότι βρίσκει και για τις επόμενες ημέρες. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη φωτιά εκδηλώθηκε περί τις 4 το μεσημέρι και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας, που επιχείρησαν αρχικά, συνεπικουρούμενες και από δυνάμεις των όμορων νομών, κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο, λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Ο χρόνος που ετέθη η μεγάλη φωτιά υπό έλεγχο, μπορεί και να θεωρηθεί ρεκόρ, αν κανένας λάβει υπ’ όψιν του, το γεγονός ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην εποχή μας, δεν έχουν ούτε το ελάχιστο απ’ το απαιτούμενο προσωπικό.

Θετική συγκυρία, χαρακτήρισε το γεγονός ότι έφτασαν άμεσα στην περιοχή τα δυό καναντέρ, των οποίων η παρέμβαση, ήταν καθοριστική, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας Θωμάς Ρίζος, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έφυγε απ’ το μέτωπο της φωτιάς, δυό ημέρες μετά και αφού βεβαιώθηκε, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης…

 

amfithea-fotia-00-a

 

“Όταν επικοινώνησα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, μου είπε αμέσως ότι έρχονται τα δύο αεροσκάφη”, λέει στην “Γ” ο κ. Θωμάς Ρίζος και εξηγεί: “Μπορεί κάποιος να είχε ειδοποιήσει νωρίτερα από μένα τον αρχηγό και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα… Όμως το ότι ήρθαν άμεσα, τα δύο καναντέρ, μας έσωσε, μιας και περιόρισαν την φωτιά και έκαναν το δικό μας έργο πιό εύκολο”.

 

rizos-thomas-11-a

 

[Σπάνιο στις ημέρες μας, δημόσιο πρόσωπο να λειτουργεί όπως ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας Θωμάς Ρίζος και να αναγνωρίζει την θετική συμβολή και άλλων παραγόντων. “Κάποιος άλλος πρέπει να είχε τηλεφωνήσει στον αρχηγό, νωρίτερα από μένα”, είπε. Αν ήταν άλλος μπορούσε να πει ΕΓΩ πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό και λύθηκε το πρόβλημα. Είναι επιβεβλημένο, στις μέρες μας, ν’ αναγνωρίζονται οι σεμνοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ως μόνο στόχο την προσφορά].

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά ξεκίνησε απ’ τον δρόμο κοντά στο ύψος της Ιόνιας Οδού και ανέβηκε προς τα πάνω, κατακαίγοντας ελαιοτόπια, αλλά και δασικές εκτάσεις. Οι άστατοι -σ΄ ότι αφορά την κατεύθυνση- άνεμοι πήγαιναν τις φλόγες απ’ το ένα σημείο στο άλλο και έτσι το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούσαν, αλλά πάρα ταύτα και με την βοήθεια των καναντέρ, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Τα επίσημα πορίσματα σε σχέση με την αιτία της πυρκαγιάς, θα χρειαστεί να περάσουν λίγες ημέρες για να καταγραφούν, μιας και πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και ν’ αναλυθούν απ’ τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά η βάση τους, θα είναι στο γεγονός, ότι υπάρχουν πολλά κτήματα εγκαταλειμμένα, τα οποία με τα πολλά ξερά χόρτα που έχουν σ’ όλα τα σημεία τους δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις, για να επεκταθεί ακόμη και μια σπίθα…

amfithea-fotia-00-d

Στην τύχη της περιοχής πρέπει να καταγραφεί και το γεγονός, ότι η φωτιά πέρασε ακριβώς δίπλα από κτήμα του οποίου ο ιδιοκτήτης είχε έξω μια δεξαμενή προπανίου, που προφανώς την χρησιμοποιούσε για εργασίες που κάνει… Αν είχε φτάσει εκεί η φωτιά, ήταν σίγουρο πως θα κάναμε λόγο για τραγικό απολογισμό, είπε στην “Γ” αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας.

Παρών στην επιχείρηση και ο εργαζόμενος στην Πολιτική Προστασίας Αργύρης Βαρέλης, ο οποίος με το ειδικό όχημα του Δήμου Αρταίων, συνεπικουρούσε την όλη προσπάθεια, όπως άλλωστε κάνει σε κάθε ανάλογη περίπτωση. Έχοντας μεγάλη εμπειρία από ανάλογες επιχειρήσεις κατάσβεσης, είπε στην “Γ”, πως η συγκεκριμένη φωτιά ήταν απ’ τις πιό δύσκολες περιπτώσεις, που και ο ίδιος και η Πυροσβεστική έχουν αντιμετωπίσει. Όμως και ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος, μιας και σ’ αυτή την περίπτωση, πήγαν όλα καλά και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, στα οποία μπορούν να περιληφθούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Να ευχηθούμε, να μην έχουμε άλλη ανάλογη φωτιά στην περιοχή μας…

 

Πολύτιμος συνεργάτης, ο Αργύρης!

 

argiris-varelis-00-a

 

Κάπου μέσα απ’ τα αποκαΐδια, εμφανίστηκε ο Αργύρης Βαρέλης, στο οδοιπορικό που κάναμε, μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας Θωμά Ρίζο. Ο διοικητής, δεν έχασε την ευκαιρία να πει δυό καλά λόγια, για τον Αργύρη, τον οποίο χαρακτήρισε βασικό του συνεργάτη, μιας και σε κάθε περιστατικό που καλείται η Πυροσβεστική, ακολουθεί και ο Αργύρης.

“Ήταν πολλές οι φωτιές που είχαμε φέτος και τρέχαμε σ’ όλο το νομό, για να βοηθήσουμε”, λέει ο Αργύρης Βαρέλης και εξηγεί γιατί: “Το όχημα 4Χ4 του Δήμου Αρταίων, με την μικρή δεξαμενή νερού μπορεί και μπαίνει παντού και αποδεικνύεται χρήσιμο, σε κάθε περίπτωση”.

Δεν ρωτήσαμε, αν για όλη την προσπάθεια που κάνει, έχει κάποια αναγνώριση απ’ τον Δήμο, γιατί γνωρίζουμε… Ούτε κάποιες υπερωρίες, δεν του γράφουν… Αλλά αυτός συνεχίζει εκεί…

-Που να βρουν, οι Δήμοι της περιοχής μας, τέτοιους υπαλλήλους;