Υπό διάλυση τα Κέντρα Υγείας στις ορεινές περιοχές

|

Για μείωση κόστους καταργήθηκε η νυχτερινή βάρδια των οδηγών ασθενοφόρων για όλες τις ημέρες καθώς επίσης της πρωινής βάρδιας και απογευματινής Κυριακές και Αργίες

 

 

 

“Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της διάλυσης των Κέντρων Υγείας”… Αυτό καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ με βάση στοιχεία που συγκέντρωσε από 65 Κέντρα Υγείας, κυρίως ορεινών περιοχών.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισήμανε ότι “οι εκδρομείς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όχι μόνο στα χειμερινά θέρετρα αλλά και στα χωριά τους, δεν θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς από πλευράς υγειονομικής κάλυψης εκεί που θα πάνε”.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, 65 Κέντρα Υγείας της χώρας παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης, κυρίως δε εκείνα τα οποία βρίσκονται σε ορεινές περιοχές, κλασικούς τουριστικούς προορισμούς και διαθέτουν χιονοδρομκά κέντρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκος (φωτογραφία κάτω) αυτά τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν χωρίς να καλύπτονται από καρδιολόγους και ορθοπεδικούς και σε αυτά δεν υπάρχει δυνατότητα ακτινολογικών και εργαστηριακών εξετάσεων.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στις δύσβατες περιοχές, στις οποίες η πρόσβαση των ασθενοφόρων είναι δύσκολη, πολλά κέντρα υγείας είναι κλειστά τα απογεύματα και τις νύχτες.

Η έρευνα περιλαμβάνει τέσσερα Κέντρα Υγείας στο Νομό Ιωαννίνων και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Άρτας. Αναλυτικά η εικόνα που παρουσιάζουν τα ΚΥ στο νομό Άρτας, είναι η ακόλουθη:

Ο νομός Άρτας έχει ανεπτυγμένα (3) Κ.Υ., του ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙΟΥ, της ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ και των ΑΓΝΑΝΤΩΝ. Για μείωση κόστους καταργήθηκε η νυχτερινή βάρδια των οδηγών ασθενοφόρων για όλες τις ημέρες καθώς επίσης της πρωινής βάρδιας και απογευματινής Κυριακές και Αργίες. Κάθε έκτακτο περιστατικό αυτές τις ώρες θα πρέπει να περιμένει το ΕΚΑΒ από την Άρτα. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες (π.χ. από ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙ – ΑΡΤΑ 60 χιλιόμετρα) Το οδικό δίκτυο στα χωριά απαρχαιωμένο και ο χειμώνας βαρύς, με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνεται δύσκολη και χρονοβόρα.

 

giannakos-poedhn-00-a