ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ: Τουρισμός, σήμερα, σημαίνει ανάπτυξη

|

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου, μιλάει στην “Γ”, για τν διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Τουριστικής Ανάπτυξης

 

 

 

 

Τουρισμός σήμερα, σημαίνει ανάπτυξη, σημαίνει θέσεις εργασίας, σημαίνει αύξηση του εισοδήματος για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά”, επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Γ”, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 1ου Συνεδρίου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου, ο οποίος εξηγεί τους λόγους που επέβαλλαν αυτή την διοργάνωση και τονίζει: Η Άρτα δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Έχει μείνει πίσω σε σχέση όχι μόνο με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και τις γειτονικές περιοχές της Ηπείρου”.

Ιδιαίτερα σημαντική για την αναπτυξιακή προοπτική της Άρτας, η εν λόγω διοργάνωση, μιας και προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού, κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις του τόπου, που αυτό ήταν και το ζητούμενο μέχρι σήμερα…

Καταλήγοντας στην συνέντευξη που παραχώρησε στην “Γ”, ο κ. Παπάζογλου, δίνει και το στίγμα της αισιοδοξίας, επισημαίνοντας: ” Ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η δημιουργία ανταγωνιστικών και επώνυμων Αρτινών προϊόντων και τελικά οι εξαγωγές των προϊόντων μας βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των δράσεων μας”.

 

-Κύριε Παπάζογλου, το Επιμελητήριο Άρτας διοργανώνει για πρώτη φόρα το συνέδριο για την ανάπτυξη του τουρισμού στον τόπο μας. Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι οι στόχοι του συνεδρίου;

Ο βασικός στόχος είναι αφενός η ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος του νομού μας και η προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κι αφετέρου η στήριξη των επαγγελματιών του τουρισμού, η μεταφορά τεχνογνωσίας και ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών με απώτερο σκοπό την αμεσότερη ανταπόκριση τοπικών επαγγελματιών του κλάδου στις ανάγκες του σύγχρονου τουρίστα.

Ξεκινάμε με το συνέδριο και θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις, που στόχο θα έχουν τον τουρισμό. Τουρισμός σήμερα, σημαίνει ανάπτυξη, σημαίνει θέσεις εργασίας, σημαίνει αύξηση του εισοδήματος για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Η Άρτα δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Έχει μείνει πίσω σε σχέση όχι μόνο με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και τις γειτονικές περιοχές της Ηπείρου. Ως Επιμελητήριο θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις, τα θεμέλια, για την ανάπτυξη του. Θα το πετύχουμε αν δουλέψουμε όλοι μαζί προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά;

Η Άρτα είναι ένας προικισμένος από τη φύση τόπος, μια παρθένα περιοχή που συνδυάζει βουνό, πεδιάδα και θάλασσα, με πλούσια μυθολογία και ιστορία και άγνωστα σε πολλούς, αλλά πολύτιμα αξιοθέατα. Γεφύρια, κάστρα, θέατρα, εκκλησιές, τζαμιά, φάροι….Η Αρχαία Αμβρακία, η καστροπολιτεία των Μολοσσών (Όρραον), τα βυζαντινά μας μνημεία, ο δρόμος του βασιλιά Αθάμα, ακόμα ακόμα το Ιμαρέτ και η ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας της Άρτας πρέπει να γίνουν γνωστά τη πάση!

Τα Τζουμέρκα, ο Άραχθος, ο Αχελώος, η λίμνη Πουρναρίου και ο Αμβρακικός προσφέρουν μαγευτικές εικόνες και διαδρομές και θα έπρεπε να αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Θέλουμε να επενδύσουμε στον Τουρισμό τεσσάρων εποχών με την προώθηση θεματικών και εναλλακτικών μορφών για τουρίστες με ενδιαφέροντα στην Πολιτιστική Κληρονομιά, τον Θρησκευτικό Τουρισμό, τον Αγροτουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας, τη Γαστρονομία, τα αθλήματα αναψυχής, τον προπονητικό τουρισμό, αλλά και τον Αλιευτικό Τουρισμό.

Το επόμενο χρονικό διάστημα και με αρκετή καθυστέρηση ολοκληρώνεται η Ιόνια Οδός. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί ο χρόνος πρόσβασης στο νόμο μας και από την Βόρειο και από τη Νότιο Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Πελοπόννησο και την Αθήνα. Είναι μια πρόκληση για την περιοχή μας. Με την ολοκλήρωση των οδικών έργων θα πρέπει να πιέσουμε ώστε να εκσυγχρονιστεί το αεροδρόμιο του Ακτίου προκειμένου να αυξηθεί η επιβατική του κίνηση και ταυτόχρονα να προωθηθεί η κατασκευή του οδικού άξονα Καμπής – Πρέβεζας, για να διεκδικήσουμε μερίδιο αγοράς κι από εκεί. Η επιχειρηματική κοινότητα της Άρτας πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα του τόπου μας. Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και απόψεις τις οποίες περιμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε στο συνέδριο.

 

epimelitirio-tourismos-00-a

 

-Κύριε Παπάζογλου, ο τουρισμός είναι μόνο ένας τομέας στον οποίο η Άρτα μπορεί να επενδύσει. Ποιοι άλλοι τομείς πιστεύετε ως Επιμελητήριο, αλλά και εσείς προσωπικά ότι θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα;

Έχω καταθέσει και στο παρελθόν τις προτάσεις για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο μας:

Την επένδυση στον τουρισμό.

Την αξιοποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών μας προϊόντων.

Την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Και τέλος να δώσουμε έμφαση στην επιχειρηματικότητα μέσω της καινοτομίας μέσα από μια στενή σχέση του ιδιωτικού τομέα και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια.

Οι παραπάνω τέσσερις άξονες συνδέονται μεταξύ τους και πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια.

Για το σκοπό αυτό, υποβάλαμε, σε συνεργασία με επιστημονικούς & εκπαιδευτικούς φορείς, Επιμελητήρια γειτονικών χωρών κ.ά, προτάσεις στα διασυνοριακά Προγράμματα Ελλάδα- Αλβανία και τώρα συνεχίζουμε στο «Ελλάδα – Ιταλία». Ευελπιστούμε ότι κάποια αυτά θα εγκριθούν προς όφελος των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της οικονομίας της περιοχής μας.

-Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας ως Προέδρου του Επιμελητήριου;

Ποτέ δεν είδα την καρέκλα του Προέδρου στο Επιμελητήριο ως μια αρμοδιότητα, που θα εξαντλείται σε διαδικαστικά θέματα. Έθεσα ως έναν από τους στόχους το Επιχειρηματικό Πάρκο. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα αυτό δρομολογήθηκε και μπήκαν τα θεμέλια για να ξεκινήσει.

Ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η δημιουργία ανταγωνιστικών και επώνυμων Αρτινών προϊόντων και τελικά οι εξαγωγές των προϊόντων μας βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των δράσεων μας.

Βάλαμε ως στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και διοργανώνουμε το πρώτο συνέδριο για το θέμα αυτό.

Η επόμενη πρωτοβουλία θα έχει να κάνει με την πολιτιστική μας κληρονομιά και πως αυτή θα γίνει μέσω της ανάπτυξης. Προσπαθώ οργανωμένα και μεθοδικά να κινήσω τα γρανάζια. Να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης. Και όλα αυτά υπό δύσκολες συνθήκες για το Επιμελητήριο και την επιχειρηματική και επαγγελματική κοινότητα. Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό μας. Θέλουμε να σηκωθούμε, να παράξουμε, να δημιουργήσουμε και το κράτος μας καθηλώνει.