ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ. Τι θα γίνει με την παραμονή μεταναστών;

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

Θα θυμάται, η μεγάλη πλειοψηφία των αναγνωστών της “Γ”, τις “φωνές που βάλαμε”, όταν κυβερνητικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Φιλιππιάδας, έκαναν χαρούλες, επειδή ο καμένος υπουργός Άμυνας, ανακοίνωνε πως παραχωρεί τον χώρο που στεγαζόταν το στρατόπεδο Πετροπουλάκη, στον Δήμο Φιλιππιάδας. Και με ουσιαστική δημοσιογραφική παρέμβαση, είχαμε επισημάνει, πως όλα αυτά είναι ανοησίες, γιατί για να φύγουν οι πρόσφυγες απ’ την Ελλάδα, άρα και την περιοχή μας, θα χρειαστούν δεκαετίες, άρα η συγκεκριμένη παραχώρηση, θα έπρεπε να θεωρηθεί δώρον – άδωρον!
Γνωστός απολογητής -κι αυτός δεν ξέρει τίνος είναι- έλεγε πως δεν θέλουμε να αναγνωρίσουμε τις επιτυχίες της δημοτικής αρχής της Φιλιππιάδας, η οποία έχει καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και θα έχει σημαντικά κέρδη, απ’ την παραμονή των προσφύγων στην περιοχή, αρχίζοντας απ’ την παραχώρηση του στρατοπέδου. Και ακολουθούσαν αυτή την ανοησία και σοβαροί άνθρωποι, οι οποίοι θα ήταν χρήσιμοι εκείνη την εποχή, αν έλεγαν στα παιδιά που διοικούν τον Δήμο Ζηρού, πως με τις χαρές τους, βλάπτουν σοβαρά τον Δήμο και την Φιλιππιάδα.
“Οι μετανάστες ήρθαν για να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα”, είναι η σαφέστατη δήλωση – προειδοποίηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτκής Γιάννη Μουζάλα και τώρα πρέπει να κληθούν, οι παριστάνοντες την δημοτική αρχή του Δήμου Ζηρού, να απαντήσουν, αν αυτό είναι υπέρ της περιοχής, ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής συνεργασίας, που είχε ο δήμαρχος με την κυβέρνηση. Καλά αυτοί μπορεί να την λένε συνεργασία, ο κόσμος ξέρει και μιλάει, για πλήρη και άνευ όρων υποταγή, η οποία μπορεί να υποκρύπτει και τίποτα άλλο!
Στην Φιλιππιάδα, οι πάντες γνωρίζουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι μετανάστες στην Φιλιππιάδα ή για να το εκφράσουμε καλύτερα, τα προβλήματα που δημιούργησε η παραμονή των μεταναστών, με τους όρους και τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες παραμένουν! Βλέπουν την κατάσταση και συζητούν οι πάντες, για το τι θα γίνει, καθώς έρχεται ο χειμώνας, που τα πράγματα -έτσι κι αλλιώς- θα ζορίσουν… Και θα ζορίσουν, γιατί κανένας δεν πιστεύει πως με τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να βγάλουν χειμώνα!
-Μήπως από τώρα, που είμαστε στα τέλη του καλοκαιριού, πρέπει οι παριστάνοντες την δημοτική αρχή, να κινηθούν και να γνωρίζουν το τι θα γίνει;
Αν είχαμε να κάνουμε με ανθρώπους, οι οποίοι θα είχαν εντρυφήσει, στο μείζον πρόβλημα και ήξεραν το τι ακριβώς σημαίνει η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Μουζάλα, στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, θα λέγαμε πως ήδη θα έπρεπε να έχουν κινητοποιηθεί, αναμένοντας να μάθουν το τι και πως θα γίνει στην μικρή πόλη. Οι συγκεκριμένοι τύποι όμως, μπορεί και να μην έχουν πληροφορηθεί την δήλωση Μουζάλα, η οποία εκτός των άλλων είναι προπομπός άλλων σημαντικών ανακοινώσεων, που έτσι κι αλλιώς θα καταστήσουν το πρόβλημα της περιοχής πιό σύνθετο!
Μένουν απαθείς, λες και οι πολίτες τους εξέλεξαν, για να κάμνουν αυτά που κάνουν σήμερα σε άλλους τομείς και να μην ανησυχούν καθόλου, για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, το ήδη έντονο πρόβλημα που υπάρχει με την παραμονή μεταναστών στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη. Για να πουν, όταν το πρόβλημα γίνει έντονο, που είναι σίγουρο πως θα γίνει, πως τους εξαπάτησαν οι κυβερνητικοί, για των οποίων τις αποφάσεις, έκαναν χαρούλες…
Τι να πει κανένας… Η μέχρι τώρα εμπειρία, έδειξε πως η μικρή περιοχή Φιλιππιάδας, δεν αντέχει την λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων. Και δεν το αντέχει, εκτός των άλλων λόγων, που είναι γνωστοί και για τον επί πλέον λόγο, πως αυτοί που θα παραμείνουν, γνωρίζοντας πως δεν θα μπορέσουν να φύγουν από κει στο άμεσο μέλλον, θα απαιτήσουν πολλά περισσότερα απ’ όσα απολαμβάνουν σήμερα. Κανένας δεν θα έχει την δυνατότητα, να προσφέρει το ελάχιστο παραπάνω, οπότε δεν θα χρειαστούν  ιδιαίτερες αναλύσεις, για να καταλάβει ο καθένας, το τι θα ακολουθήσει.
Δεν είναι μακριά η ώρα που η αγανάκτηση των προσφύγων, για την  ίδια την ζωή τους, θα μετατρέψει το Κέντρο Φιλοξενίας, σε “πεδίο μάχης”, το οποίο (σ.σ. “πεδίο μάχης”)    πολύ σύντομα, θα μεταφερθεί και στο κέντρο της πόλης και σε άλλα σημεία αυτής.
Τότε και να έχει την διάθεση, η δημοτική αρχή να παρέμβει, δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως! Δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως, πέραν του να… δοξάζει την μεγαλορρημοσύνη της.
Αυτοί μπορεί να μην χάσουν τίποτα, ιδιαίτερα ο δήμαρχος Ζηρού Ν. Καλαντζής, γιατί όταν ο λαός θα τον στείλει εκεί απ’ όπου ήρθε, θα έχει εξασφαλίσει πολλά για τον εαυτό του…
-Η πόλη όμως;
Η πόλη θα μετράει τις πληγές της και γύρευε, το πως και αν θα μπορέσει να τις κλείσει.
Έτσι πρέπει να επανέρθουμε, στο λάθος που έγινε και κάθε φορά θα πληρώνει η Φιλιππιάδα. Που πίστεψαν οι πολίτες της, σε ανθρώπους, που βρέθηκαν εκεί που βρίσκονται, να είναι δηλαδή δημοτική αρχή, όχι από αγάπη για τον τόπο τους, αλλά για άλλους λόγους, τους οποίους σίγουρα θα ερευνήσει ο ιστορικός του μέλλοντος…