ΡΩΜΙΑ. Κακό χωριό τα λίγα σπίτια!

|

Πως έγινε η έξωση του Καραγκιόζη, απ’ το Δημοτικό Σχολείο Ρωμιάς, που πολλοί θα το ήθελαν το κτίριο, να λειτουργήσει και ως καφενείο!

 

 

 

 

Όσοι έλεγαν παλιότερα πως είναι κακό χωριό τα λίγα σπίτια, το είχαν ψάξει και είχαν απόλυτα δίκαιο, αν με προσοχή παρατηρήσουμε τις εξελίξεις, περί την παραχώρηση του εγκαταλειμμένου, για να λέμε την αλήθεια ερειπωμένου δημοτικού Σχολείου Ρωμιάς, δίπλα στην Φιλιππιάδα, στον Σύλλογο Καραγκιόζη.

Ο Σύλλογος αυτός λειτουργεί εδώ και χρόνια… Στο κτίριο, που επισκευάστηκε κατά κάποιο τρόπο, υπάρχει μια φοβερή έκθεση σε σχέση με τον λαϊκό πολιτισμό, που συντηρεί ο Καραγκιόζης. Υπάρχει το εργαστήριο, όπου ο διακεκριμένο καραγκιοζοπαίχτης Ηπειρώτης, κάνει μοναδικές φιγούρες και στο πλαίσιο των σκοπών του συλλόγου, είναι να μάθουν τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής, αυτή την τέχνη και κανένας δεν ξέρει… Μπορεί μέσα από μια επίσκεψη, να προκύψει κάποιο ταλέντο και να συνεχίσει την παράδοση. Μπορεί λέμε…

Στο άγνωστο και εγκαταλειμμένο χωριό, δεν υπήρχε κίνητρο, να φτάσει τουριστικό λεωφορείο, γιατί τίποτα δεν έχει, αλλά και άνθρωπος δεν υπάρχει τις περισσότερες ώρες της ημέρα. Τα χρόνια που λειτουργεί ο Σύλλογος Καραγκιόζη, έφτασαν στο κακοτράχαλο χωριό, κάποιες δεκάδες λεωφορεία με μαθητές, για να μάθουν τον Καραγκιόζη. Αυτό και μόνο το γεγονός, είναι ο σημαντικός απολογισμός της προσφοράς του συλλόγου στην Ρωμιά.

 

romia-22-b

 

Υπήρχε και υπάρχει ένα πρόβλημα… Η παραχώρηση του σχολείου, στον εν λόγω σύλλογο, έγινε απ’ τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Γιολδάση, ο οποίος στην διάρκεια της θητείας του, δεν φρόντισε να την επισημοποιήσει και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Έτσι βρήκε… γήπεδο, για να παίξει, η νέα δημοτική αρχή… Οι άνθρωποί της, απ’ όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, συζητούσαν πως θα διώξουν τον Καραγκιόζη, απ’ το Δημοτικό Σχολείο Ρωμιάς, χωρίς να λένε τι θα κάνουν… Ήταν κι αυτός ο αθεόφοβος ο καραγκιόζης, που δεν… κλείνει το στόμα του και επιμένει πάντα να λέει μόνο αλήθειες. Είπε πολλές για την παρούσα δημοτική αρχή… Τέλος πάντων.

Ότι και να έλεγε ο καραγκιόζης, η δημοτική αρχή, για να ολοκληρώσει το σχέδιό της, έπρεπε να βρει κάποιους πρόθυμους, να συνεισφέρουν στον διωγμό… Βρέθηκαν και είναι οι άνθρωποι της Αδελφότητας Ρωμιάς, που εδρεύει στην Αθήνα, η οποία επιθυμεί να αναπτύξει δραστηριότητες στο συγκεκριμένο κτίριο. “Βούτυρο στο ψωμί” των ανθρώπων της δημοτικής αρχής, το αίτημα της Αδελφότητας και αυτό ήταν. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού, ετέθη το θέμα, ομόφωνη η απόφαση και η έξωση, είναι γεγονός, με την υποσημείωση, πως οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής, είπαν να… γλυκάνουν λίγο τον Καραγκιόζη, υποσχόμενοι πως αν βρεθεί κάποιο κτίριο, μπορεί να παραχωρηθεί και να λειτουργήσει εκεί ο Σύλλογος Καραγκιόζη. “Φέξε μου και γλίστρησα” το λένε αυτό, εκεί στην Φιλιππιάδα.

 

romia-22-a

 

Όμως δεν μπορεί, παρά να υποκλιθούμε, στην μαστοριά των ανθρώπων του Δήμου Ζηρού. Είχαν προσχεδιασμένο το… έγκλημα και το έκαναν τέλειο! Γιατί δεν θα ήταν τέτοιο, αν δεν είχαν βρεθεί οι πρόθυμοι της Ρωμιάς, που θέλουν το σχολείο τους, ν’ ανοίγει μια φορά τον χρόνο, όταν έλθουν οι… δραστήριοι απόδημοι και να μην είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο και μάλιστα να το επισκέπτονται μαθητές από διάφορα σημεία της περιοχής…

-Γιατί τον διώξατε τον καραγκιόζη, απ’ την Ρωμιά, ρώτησα παράγοντα του χωριού και η απάντηση που λάβαμε, ήταν η επιβεβαίωση των σκέψεων που είχαμε κάνει…

-Εγώ θέλω να γίνει καφενείο, μας είπε και επέμενε μάλιστα!

Τι να πεις τώρα… Ότι η ιστορία γράφεται και με την αφέλεια των πολλών… Ότι το μέλλον που του αξίζει φτιάχνει ο καθένας… Όλα ισχύουν! Κι εμείς θα μείνουμε με την αγωνία να δούμε, τι θα δημιουργήσει στο μισοερειπωμένο σχολείο, η Αδελφότητα Ρωμιάς… Εδώ είμαστε λοιπόν…

 

gnomi-vin-site-11-q

 

Ας προσέξουν!

Ας προσέξουν καλά, τα καλόπαιδα της δημοτικής αρχής, εκεί στην Φιλιππιάδα. Αν τύχει και χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ως αιτία, για να μην δώσουν κτίριο στο Σύλλογο Καραγκιόζη, τότε θα είναι κοινοί προβοκάτορες και θα αποδείξουν, αυτό που πολλές φορές έχει ισχυριστεί η “Γ”. Πως είναι κατάπτυστοι!

Βεβαίως αυτό δεν το λέμε τυχαία… Έχουμε και άλλα παραδείγματα, υπ’ όψιν μας, που κι αυτά κατάπτυστα, είναι…