Αλλάζω, αλλά… ΖΩ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ,

από την ΓΩΓΩ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

 

 

Η ζωή είναι σαν το τρεχούμενο νερό. Κυλάει γρήγορα και αλλάζει τις καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε. Σε όλη την διάρκεια της ζωής μας, συμπορευόμαστε με τις αλλαγές. Η οικογένεια, σχεδόν πάντοτε, με λίγες εξαιρέσεις αποτελεί το σταθερό σημείο αναφοράς στη ζωή του καθενός.
Σαν έναν αλληλένδετο και αλληλοσυμπληρωμένο κύκλο, αλλαγές έχουμε στο φιλικό περιβάλλον, στον ενίοτε εργασιακό χώρο, στις προσωπικές σχέσεις, ακόμη και στην σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ωστόσο καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη και χωρίς κόστος. Το να αλλάξεις εργασία, σε κάνει να πρέπει να προσαρμόζεσαι γιατί αποτελεί βιοτική ανάγκη η διαβίωση. Όμως το να αλλάζεις συνεχώς τους ανθρώπους γύρω σου, είναι σαφώς πιο δύσκολο και επίπονο.
Αυτό, επειδή επί τούτοις συνεχώς “επενδύουμε” συναισθηματικώς σε σχέσεις και όταν δεν έχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, νιώθουμε πως έχουμε χάσει χρόνο από την καθημερινότητα μας. Παρόλα ταύτα όμως όλες οι αλλαγές των καταστάσεων που βιώνουμε είναι “μαθήματα”. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς κόπο. Απλώς άλλοι καταβάλλουν λιγότερη προσπάθεια, άλλοι περισσότερη. Ε, και; Τι περισσότερο θα κερδίζουμε αν είχαμε τα πάντα γύρω μας σταθερά; Ίσως κερδίζαμε την ασφάλεια της τάξεως των πραγμάτων, κάτι που στην πορεία θα μας εξαντλούσε. Γιατί καλώς ή κακώς η εξέλιξη της προσωπικότητας δεν έρχεται μόνο από την σταθερότητα. Απαιτεί την αλλαγή διότι η ζωή δεν είναι στάσιμη αλλά εξελισσόμενη. Επομένως, οι αλλαγές δεν είναι εχθροί μας, αλλά σύμμαχοι για να φτάσει ο καθένας στον προορισμό που έχει επιλέξει. Οπότε ναι, λοιπόν!
Αλλάζω, αλλά ζω!

*Φιλόλογος