Αρχαιολογική απόβαση στα νησάκια του Αμβρακικού…

|

Η Κορωνησία, εκτός όλων των άλλων, μπορεί να έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, το οποίο και πρέπει να αναδειχτεί…

 

 

 

 

Είναι πολύ πιθανό, η αρχαιολογική σκαπάνη, να προχωρήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις το επόμενο διάστημα, σε μια περιοχή που οι υποψίες για ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων υπήρχαν, αλλά ποτέ δεν είχε γίνει ουσιαστική μελέτη και έρευνα.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, έλαβε την απόφαση για την εξερεύνηση των νησιών του Αμβρακικού και με την αμέριστη συμπαράσταση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Αποστόλη Πατέντα, οργανώθηκε η απόβαση στα νησάκια Βούβαλος ή Βάλα κατά τους κατοίκους του χωριού, Βουσνάρα ή Διαπόρι, Βλάχος, Νητσιόπουλο και Αϊ Αντώνης, όπου κινείται το ενδιαφέρον για ανασκαφές.

Το καΐκι ήταν έτοιμο και σ’ αυτό επιβιβάστηκαν η προϊσταμένη Βαρβάρα Παπαδοπούλου, οι αρχαιολόγοι Αθανάσιος Αρκουμάνη, Μαρία Νιάρου, Βασίλης Καπόπουλος και Γιάννης Κουτσοκώστας, καθώς επίσης και οι έμπειροι υπάλληλοι της Αρχαιολογίας Χρήστος Αράπης και Γιώργος Νταραγιάννης. Έπρεπε να περάσουν απ’ όλα τα προαναφερόμενα και να κάνουν κάποιες πρόχειρες έρευνες, προφανώς για να προσανατολίσουν στην συνέχεια, την δράση τους.

Μαζί τους και ο κινηματογραφιστής Βασίλης Γκανιάτσας, που απαθανάτισε την προσπάθεια και έχουμε σήμερα στο ρεπορτάζ της “Γ’, αυτό το μοναδικό φωτγραφικό υλικό.

 

varvara-11-b

 

Όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, δε θέλησε να δώσει πληροφορίες σχετικά με το τι αναζητεί, αλλά εκείνο που είναι σίγουρο, είναι πως δεν θα ετοίμαζε αυτή την… απόβαση, έτσι για πλάκα.

Βεβαίως υπάρχει λόγος να αναζητούνται στην περιοχή αυτή, αρχαία ευρήματα αν κανένας σκεφτεί πως εκεί υπάρχει κατακόρυφα στο λοφίσκο της Κορωνησίας, στη μέση του χωριού, στέκει το στολίδι του, ο κομψός ναός της Παναγίας – απομεινάρι παλαιού ακμαίου μοναστηριού. Κτίστηκε το 10ο αιώνα, αλλά μετασκευάστηκε το 1670 – οπότε προστέθηκε και το ξεχωριστό καμπαναριό – και με ανακαίνιση που έγινε το 1870, πήρε τη σημερινή του μορφή. Παρουσιάζει ιδιότυπο συνδυασμό σταυροειδούς ναού στο ανατολικό του τμήμα και βασιλικής στο δυτικό, σκεπασμένης με συνεχή επικλινή στέγη. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Εντύπωση προκαλεί το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς επίσης και οι ωραιότατες ασημοστόλιστες φορητές εικόνες του. Τιμάται στη Γέννηση της Θεοτόκου και σήμερα λειτουργεί ως ενοριακός ναός.
Με το Ναό αυτό ασχολήθηκε πρόσφατα η αρχαιολόγος Βαρβάρα Παπαδοπούλου και είναι σίγουρο πως απ’ την δουλειά που έκανε, να οδηγήθηκε σε συμπεράσματα, σε σχέση με την ύπαρξη και άλλων αρχαιολογικών σημείων στην περιοχή.

 

varvara-11-a

 

Που σημαίνει πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο, για την αρχαιολογική επιστήμη, αλλά και για την περιοχή, γιατί μπορεί ο καθένας ν’ αντιληφθεί πως θα είναι η Κορωνησία, αν δίπλα της υπάρχει ένα σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος.

Επίσης δεν πρέπει να παραληφθεί στην αναφορά και τον Όσιο Ονούφριο της Κορωνησίας. Πίσω απ’ το ναό της Παναγίας βρίσκεται το μικρό παρεκκλήσι του, όπου ασκήτεψε ως το τέλος του (το 1780) και ενταφιάστηκε εκεί. Το συναξάρι του λέει, ότι ήταν ένας καλοκάγαθος και μεγαλόψυχος ασκητής που με τους αγώνες του, μόλο που ήταν νεότερος απ’ τους συνασκητές του, τους ξεπέρασε στην αρετή.

Η αρχή λοιπόν έγινε… Η Κορωνησία, εκτός όλων των άλλων, μπορεί να έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, το οποίο και πρέπει να αναδειχτεί…

 

 

 

Κατενθουσιασμένοι με τον πρόεδρο της Κορωνησίας Αποστόλη Πατέντα, ήταν όλοι όσοι έκαναν την… απόβαση στα νησάκια του Αμβρακικού. Ο άνθρωπος έκανε τα πάντα, για να μην προκύψει το παραμικρό πρόβλημα, ενώ για την φιλοξενία που στην συνέχεια παρείχε, ούτε λόγος…