Με απόλυτη επιτυχία η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

|

Τεκμηριωμένες, υπεύθυνες και ρεαλιστικές προτάσεις, ο Κ. Μίχαλος

 

 

«Χρειάζεται ένα σχέδιο που θα επικεντρώνει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, στην παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων, στην αναβάθμιση της παραγωγής του παραδοσιακού βιομηχανικού χώρου, στην ενίσχυση και την ανάδειξη νέων, εξωστρεφών κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας», επεσήμανε στην ομιλία που έκανε κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο πρόεδρός της Κώστας Μίχαλος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον επιχειρηματικό κόσμο της πατρίδας μας.

Άψογη η διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης, απ’ το Επιμελητήριο Πρέβεζας, γεγονός που οδήγησε και τον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Κώστα Μίχαλο, αλλά και όλους τους άλλους παράγοντες του επιχειρείν, όπως επίσης και τους πολιτικούς εκπροσώπους, να συγχαρούν δημόσια την διοίκηση Επιμελητηρίου Πρέβεζας, για την προσπάθεια που έκανε.

 

mixalos-preveza-77-a

 

Για τους στόχους των Επιμελητηρίων η άποψη του κ. Μίχαλου, ήταν σαφέστατη: «Εμείς, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη και στα τρία αυτά μέτωπα. Με τεκμηριωμένες, με υπεύθυνες και ρεαλιστικές προτάσεις. Με ενεργό συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο. Με διεκδικήσεις που δυναμώνουν τη φωνή της αγοράς, τη φωνή των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου».

prev-epim-11-b

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μίχαλος, στην οικονομική πολιτική που πρέπει να ασκηθεί για να τονίσει: «Καθοριστική σημασία θα έχει ο προσανατολισμός και η αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής σε εσωτερικό επίπεδο. Αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες για το 2016, αλλά και για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι βασικές προϋποθέσεις είναι τρεις: •Διασφάλιση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και αποκατάσταση συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα. •Αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα •Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Ν’ αλλάξουν οισυνθήκες άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ζήτησε στην συνέχεια ο κ. Μίχαλος, ο οποίος περιέγραψε το τι συμβαίνει και το τι πρέπει να γίνει, τονίζοντας: «Εάν οι συνθήκες άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν βελτιωθούν, με άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας, οι συνέπειες για την οικονομία και την απασχόληση θα είναι ανεξέλεγκτες. Το βέβαιο είναι ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2016, λόγω της επίδρασης της προηγούμενης χρονιάς. Το αν θα υπάρξει έστω και μια μικρή ανάσχεση πριν το τέλος του έτους, θα κριθεί από μια σειρά παραγόντων και προϋποθέσεων. Πρώτη και βασική είναι η διασφάλιση της σταθερότητας, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην οικονομία, να επανέλθουν οι καταθέσεις και να επιταχυνθεί η αποκατάσταση της ομαλότητας στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Το σήριαλ με την αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος πρέπει να κλείσει. Όσο το θέμα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα, οι προοπτικές ανάσχεσης της ύφεσης εντός του έτους θα αποδυναμώνονται. Η αγορά δεν θα αντέξει νέες περιπέτειες, όπως αυτές που ζήσαμε το 2015.

Τέλος ο κ. Μίχαλος, ζήτησε αναπτυξιακό προσανατολισμό στην πολιτική που θα ασκηθεί και τόνισε: «Δεν αρκεί όμως μόνο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος, με σαφή έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και με αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό. Αναπτυξιακός προσανατολισμός σημαίνει μείωση φόρων, μείωση καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου και αύξηση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις. Ως προς τη φορολογία, τα επιμελητήρια έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Οι βασικότερες είναι: μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%, συντελεστής φορολογίας που να μην υπερβαίνει το 35% του τζίρου και μείωση κατά 50% των ποσοστών προκαταβολής φόρου. Και όλα αυτά, βεβαίως, σε συνδυασμό με βαθιές αλλαγές για την εξυγίανση και την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού»

 

ΕΙΠΑΝ:

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: «Μία σημαντική τομή, που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας και άμεσα θα υλοποιηθεί, είναι ο εξορθολογισμός των δημοσίων συμβάσεων. Θα εισάγουμε για πρώτη φορά ένα ενιαίο σύστημα όλων των διαγωνισμών και όλων των κατηγοριών δημοσίων συμβάσεων. Ένα ενιαίο σύστημα το οποίο εδράζεται, προφανώς, στην νέα τεχνολογία και σε ηλεκτρονικά μέσα διαχείρισης αυτού του συστήματος. Ανοίγει αυτό το σύστημα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε μια πιο αντικειμενική και αδιάβλητη διαδικασία. Βάζουμε τέρμα στο «φαγοπότι», που είχε στηθεί τις τελευταίες δεκαετίες ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και σε μερίδα επιχειρηματιών. Βάζουμε κανόνες, οι οποίοι θα γίνουν σεβαστοί απ’ όλους».

 

ΑΝΝΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:«Ο αναπτυξιακός νόμος δυστυχώς είναι ένα άδειο πουκάμισο που παραπέμπει την ανάπτυξη στο μέλλον, με την έκδοση διαφόρων υπουργικών αποφάσεων οι οποίες απαιτούνται για να υλοποιηθεί και δεν περιλαμβάνει επενδύσεις οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον και θα πρέπει να αλλάξει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα υπάρξουν πολλές παρατηρήσεις και πολλά σχόλια και εμείς πολύ δημιουργικά σαν ΝΔ θα συγκροτήσουμε την πρότασή μας λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα οποία μας λένε οι θεσμικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και τα Επιμελητήρια. Αλλά με τέτοια νομοθετικά πλαίσια δεν πρόκειται να έρθει η ανάπτυξη».

 

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:«Η επιχειρηματικότητα σήμερα βάλλεται πανταχόθεν με τελευταίο γεγονός την ψήφιση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενός νομοσχεδίου που με τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών επιβαρύνσεων, όχι μόνο αφήνει ελάχιστα χρήματα στον ελεύθερο επαγγελματία, αλλά μηδενίζονται και τα όποια κέρδη προκύπτουν αναγκάζοντας να βάλει και από την τσέπη του μόνο και μόνο για να είναι συνεπής στην εφορία και στα ασφαλιστικά του ταμεία».