Πείσμωσε ο Αγάς!

|

Βεβαίωσαν έσοδα που ποτέ δεν θα εισπράξουν και σκόρπισαν οργή και αγανάκτηση στους πολίτες!

 

 

 

 

Όλοι θα γνωρίζετε την παροιμία που περιγράφει, τι έκανε ο Αγάς, όταν πείσμωσε… Αυτό ακριβώς έκανε και ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, που αποφάσισε να φέρει έσοδα στον Δήμο, με την βεβαίωση οφειλών, που αφορούσαν σε πρόστιμα για παράνομη στάθμευση και είναι πάρα πολλά, αλλά έρχονται και από πολύ παλιά… Απ’ το 2010 και μετά… Την εποχή δηλαδή, που ο μέσος πολίτης είχε την δυνατότητα να πληρώσει και πρόστιμα… Εννοείται πως τώρα δεν έχει, αλλά ο δήμαρχος και όσοι εισηγήθηκαν την βεβαίωση των προστίμων, δεν ζουν φαίνεται εδώ και δεν γνωρίζου αυτή την… λεπτομέρεια.

Όταν μαζικά έφτασαν τα… ραβασάκια στους πολίτες, η αγανάκτηση, χτύπησε κόκκινο! Μαζικά οι πολίτες έφταναν στο Δημαρχείο, για να καταθέσουν τις ενστάσεις τους και αφού αυτές δεν είχαν καμία τύχη, να βρίσουν με την ψυχή τους, ως εκτόνωση μεν αρχικά, αλλά και ως διαμόρφωση άποψης, σε σχέση με το ποιος διοικεί τον Δήμου και το πόσο γνωρίζει την κατάσταση των πολιτών του Δήμου. Και αυτό το γεγονός, αποδεικνύει, πως η σχέση του δημάρχου με τους πολίτες είναι σαν κι αυτή του Φάντη με το ρετσινόλαδο!

Σήμερα οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν και με βάση αυτό το δεδομένο, έπρεπε πριν αποφασίσει να στείλει τα… ραβασάκι, να έχει βάλει στην σκέψη του και το αρχαίο ρητό «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»! Που σημαίνει ότι έπρεπε να αναζητήσει μια συμβιβαστική λύση με τους πολίτες, ώστε στο τέλος της διαδικασίας αυτής, ο Δήμος να έχει βάλλει ένα μικρό ποσό στα ταμεία του.

Στο μεταξύ απ’ την μεγάλη σπουδή που έδειξαν οι συνεργάτες του δημάρχου (κατ’ εντολήν του προφανώς) έγιναν τραγικά λάθη, τα οποία και θα απασχολήσουν την Δικαιοσύνη. Τα παραδείγματα είναι τρομακτικά, και φαίνεται πως την υπηρεσία του Δήμου, δεν την απασχολούσε το πώς θα παρουσιαστεί η πραγματική κατάσταση, αλλά πως θα καταγράψουν μεγαλύτερα ποσά. Για παράδειγμα, συμπολίτης μας έλαβε σημείωμα, με το οποίο καλείται να πληρώσει ποσό κοντά στα 2.000 ευρώ, για αυτοκίνητο που δεν είχε ποτέ. Επίσης άλλος συμπολίτης μας, έλαβε το σημείωμα, για να πληρώσει ποσό κοντά στα 1.000 ευρώ, για αυτοκίνητο, το οποίο έχει μεταβιβάσει δέκα χρόνια πριν.

Το αλαλούμ είναι άνευ προηγουμένου και είναι η μια πλευρά του νομίσματος, η οποία πρωτίστως έχει αναφορά στην εικόνα και την δημοτικότητα του δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννης, αλλά η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, έχει πιο οδυνηρή εικόνα, μιας και αφορά την οικονομική υπόσταση του Δήμου Αρταίων, που με φόντο την βεβαίωση των συγκεκριμένων χρεών, θα έχει πλείστες όσες δυσκολίες στο μέλλον.

Με την βεβαίωση των συγκεκριμένων χρεών, ο Δήμος Αρταίων καταγράφει στα οικονομικά του, ποσό ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων (1.20.000) ευρώ, τα οποία πρέπει να βρει τρόπο να τα εισπράξει. Αυτό το ποσό, καταγεγραμμένο ως «κόκκινο», μη εισπραγμένο δηλαδή, θα αποτελεί εμπόδιο, για όποια αναζήτηση κονδυλίων του Δήμου Αρταίων, απ’ την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, μιας και σε κάθε αίτημα για την όποια χρηματοδότηση, θα λαμβάνει την απάντηση, πως έχει βεβαιωμένα έσοδα, τα οποία θα πρέπει και να εισπράξει. Και βέβαια, δεν θα τα εισπράττει, όπως εξηγήθηκε παραπάνω και στο τέλος της θητείας της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής, με φόντο αυτά και μόνο τα ποσά που βεβαιώθηκαν, η κατάσταση θα είναι οδυνηρή.

Το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο, όπως επίσης και το κόστος για την δημοτική αρχή δυσθεώρητο! Το ερώτημα που προκύπτει, είναι ότι όσοι παριστάνουν τους ειδήμονες περί τα οικονομικά, δεν γνώριζαν αυτή την εκδοχή αυτή και έσπευσαν να βεβαιώσουν αυτά τα χρέη, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Όσοι γνωρίζουν το πώς λαμβάνει τις αποφάσεις του, ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, θεωρούν πως δεν τον απασχόλησε καθόλου αυτή, η εξέλιξη -ίσως και συνέπεια- πέραν του ότι ο ίδιος ήθελε να είναι υπηρεσιακά σωστός, αλλά και βλέποντας λίγο πίσω. Νόμισε ότι θα εισπράξει εκλογικά οφέλη (ψηφάκια δηλαδή…) προβάλλοντας πως αυτός είναι ο σωστός και πως οι κλήσεις είχαν μοιραστεί στην θητεία του προκατόχου του Γ. Παπαλέξη, ο οποίος δεν τις είχε βεβαιώσει. Δεν περνάει απ’ το μυαλό του, αλλά ούτε και των συνεργατών του, πως λέγοντας ότι ο Παπαλέξης, δεν βεβαίωσε τις κλήσεις, τον καθιστά (σ.σ. τον Παπαλέξη) περισσότερο συμπαθή στους πολίτες, οι οποίοι λένε πως εκείνος είχε αντιληφθεί το τι συμβαίνει και έπραξε ανάλογα.

Βεβαίως, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, για το τι έπρεπε να κάνει η δημοτική αρχή, ώστε ούτε θέμα νομιμότητας να τεθεί, ούτε και να δημιουργηθεί το μπάχαλο που δημιουργήθηκε. Λένε όσοι γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, για τα οικονομικά στην αυτοδιοίκηση, πως υπήρχε ασφαλής τρόπος, να γίνει αυτό, έτσι ώστε και οι πολίτες «να μην βρεθούν στα κάγκελα» και ο Δήμος, να έχει κάποια έσοδα.

Μπορούσε λοιπόν, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να προχωρήσει στην παραγραφή, μεγάλου μέρους των ποσών που καλούνται οι δημότες να πληρώσουν και να αφήσει κάποια έσοδα, που είναι -έστω δύσκολα- εφικτό να πληρωθούν από κάποιους πολίτες και να έχει χαμηλό το επίπεδο οικονομικών προσδοκιών, οπότε να μπορεί να κινηθεί και ο Δήμος.

Αλλά υπερίσχυσε η λογική του Αγά. Που στο τέλος έχασε το πιο πολύτιμο, που έχει ο άνδρας. Εν προκειμένω, ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, κάτι ανάλογο χάνει. Την αξιοπιστία του, αλλά και την περαιτέρω δυνατότητα λειτουργίας του Δήμου Αρταίων.